Jukka-Pekka Saraste: Uusia vivahteita ja energiaa nuorille muusikoille

– Haluan antaa nuorille soittajille energiaa ja tulevaisuuden uskoa. Elävä musiikki on edelleen tärkeä osa ihmisten elämää. Näin kiteyttää kapellimestari Jukka-Pekka Saraste Oivalluksia ja elämyksiä -konsertin sanoman.

Jukka-Pekka Saraste

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri esittää Oivalluksia ja elämyksiä -konsertissaan Beethovenin, Nielsenin ja Ligetin sävellyksiä Jukka-Pekka Sarasteen johtamana.

Sarasteen mukaan Ligetin kaksoiskonsertto huiluille, oboelle ja orkesterille on hyvä esimerkki säveltäjän omintakeisesta sävelkielestä, joka toi uusia vivahteita musiikkiin.

– Mielestäni Ligeti on uranuurtaja ja tulee jäämään yhdeksi 1900-luvun merkittävämmäksi säveltäjäksi. Hänen teoksissaan erilaiset sointikombinaatiot tuovat uudenlaista väriä musiikkiin, Saraste perustelee.

Beethovenista tulevaisuuden uskoa

Konsertin toista osaa Saraste kuvaa sanoilla ”tour de force”. Beethovenin Kolmas sinfonia ”Eroica” sopii Sarasteen mielestä tähän ajankohtaan.

– Kamppailemme parhaillaan pandemian kanssa ja haluamme päästä siitä eroon. Nuoret soittajat tarvitsevat tulevaisuuden uskoa. Juuri tämä on Beethovenin viesti maailmalle, hän perustelee.

Hänen mielestään koronan lisäksi elämme tällä hetkellä vaihetta, jossa asiat ovat murtautumassa uuteen asentoon.

– Meitä kaikkia askarruttavat monet asiat. Miten esimerkiksi ilmastonmuutos vaikuttaa vanhaan, totuttuun elämäntyyliimme, kuten vaikkapa matkustamiseen ja konserteissa käymiseen. Eroicaa säveltäessään Beethoven oli samankaltaisessa tilanteessa. Hän oli innostunut valistuksesta ja Napoleonista, ja eli keskellä suurta muutosta.

Saraste myös muistuttaa, miten Beethovenin musiikin kautta saamme perspektiiviä ja ymmärrystä historiaan.

– Musiikki antaa meille edelleen elävän kosketuksen tuohon muutoksen aikakauteen. Se auttaa meitä ymmärtämään myös paremmin omaa aikaamme, hän uskoo ja lisää:

– Olen myös sitä mieltä, että kun maailma on nyt taas avautumassa, se pitää tehdä juuri Beethovenin Eroican sävelin.

Konserttien ja elävän musiikin merkitys yhä tärkeämpää

Vaikka kuluneet puolitoista vuotta ovat olleet kulttuurikentällä erittäin raskaita ja haastavia, Jukka-Pekka Saraste uskoo, että ihmiset ymmärtävät nyt yhä selvemmin mikä merkitys musiikilla ja konserteilla on.

– Etä- ja virtuaalikonsertit eivät ole tulevaisuutta. Kollektiivinen, samassa tilassa koettu musiikki luo sen elämyksen, jota tarvitsemme. Elämykset ja musiikki ovat tärkeitä luovaa toimintaa stimuloivia tekijöitä muillekin kuin muusikoille.

Saraste toivoo, että Suomessakin pian otettaisiin käyttöön koronapassi.

– Ymmärrän hyvin, että ihmiset ovat varovaisia ja miettivät kenen vieressä esimerkiksi konsertissa istuvat. Kun koronapassi olisi käytössä, se rauhoittaisi mieltä. Näin päästäisiin taas nauttimaan elävästä konserttikokemuksesta.

– Kaikki sympatia suomalaisille artisteille, niin rasittavaa aikaa viimeiset puolitoista vuotta ovat olleet. Erityisen vaikeaa on varmasti ollut nuorilla opiskelijoilla, joiden elämässä tämä ajanjakso tuntuu todella pitkältä – sehän on miltei puolet heidän opiskeluajastaan. Nyt siis nopeasti ja järkevästi konserttitoiminta myös Suomessa käyntiin, on Sarasteen viesti päättäjille.