Maj Lind -pianokilpailussa 1992 ensimmäinen palkinto jaettiin Valeria Resjanin (vas.) ja Laura Mikkolan kesken. Sibelius-Akatemian arkisto.

1990-luvulla pienin askelin kansainväliseksi kilpailuksi

|
Blogi

Maj Lind -pianokilpailun ensimmäinen askel kohti kansainvälisyyttä otettiin vuonna 1992, kun kilpailuun saivat ensimmäistä kertaa osallistua myös Suomessa opiskelevat ulkomaalaiset. Uusi sääntömuutos sai Sibelius-Akatemian opiskelijat Valeria Resjanin ja Gergely Bogányin riemuitsemaan yhdessä, sillä nyt heidätkin päästettiin kilpailemaan. 

1990 ja 1991

Vuosina 1990 ja 1991 kilpailua ei järjestetty.

1992

Vuonna 1992 järjestettiin 25. Maj Lind -pianokilpailu (28.1.–7.2.1992). Lehdissä kilpailua kommentoitiin kaikkien aikojen korkeatasoisimmaksi kilpailuksi. Osallistujia oli ennästysmäiset 47 pianistia.

Kilpailun ensimmäinen sija jaettiin Laura Mikkolan ja Valeria Resjanin kesken. Toiselle sijalle asetettiin Janne Mertanen ja Henri Sigfridsson.  Kolmanneksi tuli Gergely Bogányi ja neljänneksi Ursula von Lerber.

Arvostelulautakuntaan kuuluivat rehtori Erkki Rautio puheenjohtajana sekä pianotaiteilijat Halina Czerny-Stefańska, José Ribera, Folke Gräsbeck, Leea Isotalo, Risto Lauriala ja Ilkka Paananen. 

Koko kilpailu soitettiin Sibelius-Akatemian konserttisalissa. Finaalissa Tapiola Sinfoniettaa johti Ari Rasilainen.

Laura Mikkola (s. 1974 Helsinki) oli 18-vuotias osallistuessaan kilpailuun. Hän oli neljä vuotta aiemmin voittanut Ravel-kilpailun Ranskassa. Maj Lind -kilpailun voittoa seurasi toinen sija Kuningatar Elisabetin pianokilpailussa 1995 Brysselissä. Mikkola opiskeli Meri Louhoksen, Tapani Valstan ja Dmitri Baškirovin sekä Pariisissa Bernard Ringeissenin oppilaana. Kilpailun aikaan hän opiskeli Philadelphiassa. Mikkola on mm. levyttänyt kaikki Einojuhani Rautavaaran soolopianoteokset. Vakituisesti Pariisissa asuvalla pianotaiteilijalla on Iitissä erityinen tukikohta: siellä Mikkolan isoäidin isä oli kanttori ja nyt Mikkola itse Iitin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja. 

Valeria Resjan (s. 1971 Ukraina) oli 21-vuotias osallistuessaan kilpailuun. Hän oli muuttanut Venäjältä Suomeen kaksi vuotta aiemmin. Soittovuoroaan lavan takana odotellut Resjan sai suureksi yllätyksekseen ja ilokseen kuulla salikuulutuksen myös venäjäksi. Se oli myös kilpailu, jossa toisessa erässä Ravelin Scarbon aikana spottivaloihin ilmaantui kärpänen – ja teki tunnelman entistä jännittävämmäksi. [Pianoteos on osa triptyykkiä, joka perustuu Aloysius Bertrandin runokokoelmaan. Scarbo on pieni ja riivattu peikko, joka tuo tuhoisia aavistuksia ilmantuessaan nukkujan uneen.] Sibelius-Akatemiassa Valeria Resjanin opettaja oli Hamsa Al-Wadi Juris. Kamarimusiikkia hän opiskeli Ralf Gothónin johdolla ja Madridissa 1996–1997 Dmitri Baškirovin luokalla. Lisää kilpailumenestystä tuli 1995 voitosta kansainvälisessä Pilar Bayona -kilpailussa Zaragozassa Espanjassa ja 1996 menestyksestä Montrealin pianokilpailussa. Sibelius-Akatemiassa pianotaiteilija Resjan toimii tuntiopettajana. 

1993

Vuonna 1993 kilpailua ei järjestetty.

1994

Kaksi vuotta myöhemmin järjestettiin 26. Maj Lind -pianokilpailu (22.11.–3.12.1994). 

Kilpailun voitti Paavali Jumppanen. Toinen sija jaettiin Victor Chestopalin ja Anastasia Injushinan kesken. Kolmanneksi sijoittui Antti Hotti. Kaikkiaan kilpailijoita oli 46.

Paavali Jumppanen kertoo olleensa kilpailun aikana täysin hullaantunut harjoittelemiseen ja vain soittaneensa kellon ympäri, finaalipäivinä enemmänkin. Mielessä olivat vain piano ja soittaminen. Hän oli kilpailun ajan mediapimennossa eikä miettinyt omia mahdollisuuksiaan. Eteneminen erästä seuraavaan tuli aina yllätyksenä.

Tuomaristoon kuuluivat Ulf Söderblom puheenjohtajana sekä Boris Berman, Ilmo Ranta, Bernard Ringeissen, Arto Satukangas ja Marketta Valve. 

Paavali Jumppanen (s. 1974 Espoo) oli 20-vuotias kilpailun voittaessaan. Kuusi vuotta myöhemmin hän voitti New Yorkissa Young Concert Artists' International Auditions -kilpailun. Sibelius-Akatemiasta Jumppanen jatkoi Baselin musiikkiakatemiaan opiskelemaan Krystian Zimermanin johdolla. Pianotaiteilija Jumppanen toimii vapaana taiteilijana. Eri puolilla maailmaa konsertoiva ja levytyksiä tekevä Jumppanen on kuluvana vuonna suunnannut Ranskaan, Australiaan ja Yhdysvaltoihin. Hän toimii taiteellisen suunnittelun johtajana PianoEspoo-festivaalilla sekä Väyläfestivaalilla, joka on Suomen ja Ruotsin Lappiin perustettu uusi, monitaiteellinen festivaali. 

Tänä syksynä Maj Lind -pianokilpailun 1993 voittaja on kutsunut vuoden 2017 voittajan konsertoimaan suunnittelemalleen PianoEspoo-festivaalilleen.

1995 ja 1996

Vuosina 1995 ja 1996 kilpailua ei järjestetty.

1997

Maj Lind -pianokilpailu järjestettiin 27. kertaa syksyllä 1997 (24.11.–5.12.1997). 

Kilpailun voitti Joonas Pohjonen. Toiseksi tuli Tiina Karakorpi ja kolmas sija jaettiin Jerry Jantusen ja Antti Kaiholan kesken. Voittosumma oli 40 000 markkaa (nykyrahassa noin 9 000 euroa). 

Kilpailijoita oli 43. Kisaan saivat osallistua suomalaiset tai vähintään kolme vuotta Suomessa asuneet pianistit. Ikähaitari oli 15–30 vuotta. 

Alkuerät soitettiin Sibelius-Akatemian konserttisalissa ja finaali Kulttuuritalossa. Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteria johti Atso Almila. 

Palkintolautakunnan puheenjohtaja oli oopperanjohtaja Juhani Raiskinen. Tuomaristoon kuuluivat Liv Glaser, Kirsti Huttunen, Meri Louhos, Regina Smendzianka, Kari Tikkala sekä kapellimestari Ari Angervo.

Joonas Pohjonen (s. 1973) oli 24-vuotias voittaessaan Maj Lind -pianokilpailun. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa Meri Louhoksen ja Erik T. Tawaststjernan oppilaana. Nykyään hän toimii pianonsoiton ja säestyksen lehtorina Metropolia Ammattikorkeakoulussa sekä säestäjänä Sibelius-Akatemiassa. Hän on konsertoinut runsaasti varsinkin kamarimuusikkona. Pohjosen sävellys Bagatelles oli yksi vuoden 2007 Maj Lind -kilpailun tilausteoksista.

1998 ja 1999

Vuosina 1998 ja 1999 kilpailua ei järjestetty.

Teksti: Katri Maasalo

majlindcompetition.fi