Saastamoinen Keynote: Sonia Boyce

Venetsian biennaalissa 2022 Kultaisella leijonalla palkittu kuvataiteilija Sonia Boyce luennoi Helsingissä 14.9.2022.

Valokuva Sonia Boycesta.
Kuva: Sarah Weal

Sonia Boyce (synt. 1962) on palkittu lontoolainen kuvataiteilija, joka teki läpimurtonsa 1980-luvulla ja oli silloin yksi Britannian Black Arts Movementin avainhahmoista. Hänen tuotantonsa figuratiivisine pastellipiirroksineen ja valokuvakollaaseineen käsitteli rodun ja sukupuolen kysymyksiä. Boyce on ollut edelläkävijä monessa – esimerkiksi Taten kokoelmiin hän pääsi ensimmäisenä mustana brittiläisenä naistaiteilijana vuonna 1987.

Sittemmin Boycen tuotannossa yhä keskeisemmiksi lähestymistavoiksi ovat nousseet yhdessä tekeminen, osallistaminen ja improvisaatio, jotka kyseenalaistavat taiteellisen tekijyyden käsitteen. Hänen teoksissaan ihmiset kohtaavat muuttuvissa sosiaalisissa tilanteissa ja heitä kutsutaan puhumaan, laulamaan tai liikkumaan suhteessa menneisyyteen ja nykyisyyteen. Boyce yhdistää teoksissaan performanssia, liikkuvaa kuvaa, valokuvaa, piirroksia, grafiikkaa ja ääntä. Hänen taiteensa on sanottu olevan läpeensä inklusiivista, anteliasta ja kokeellista. Hänen teoksensa käsittelevät yhä uudestaan sitä, kuinka oppisimme elämään paremmin erilaisuuden kanssa.

Lähes neljänkymmenen vuoden ajan Boyce on toiminut myös taidekouluissa ja akateemisessa maailmassa opettajana ja tutkijana. Boycen johtama kolmivuotinen tutkimusprojekti University of the Arts Londonissa johti muun muassa BBC:n dokumenttiin Whoever Heard of a Black Artist? Britain’s Hidden Art History (2018), joka nosti esiin Britannian taidehistoriassa katveeseen jääneitä afrikkalais- ja aasialaistaustaisia taiteilijoita.

Boyce edustaa Britanniaa tämän vuoden Venetsian biennaalissa ja voitti siellä yhden pääpalkinnoista, Kultaisen leijonan. Hän on Lontoon Royal Academy of Artsin jäsen ja hänet on palkittu myös Brittiläisen imperiumin ritarikunnan OBE-arvonimellä.

Saastamoinen Keynote -luentosarja tuo Suomeen merkittäviä taidealan vaikuttajia

Boycen vierailu on osa Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön vuonna 2014 aloittamaa kuvataiteen kansainvälistymisohjelmaa, johon kuuluu luentojen lisäksi muun muassa kansainvälistä mentorointi- ja residenssitoimintaa akatemian maisteriopiskelijoille ja alumneille.

Boycen luento on kuudes Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön järjestämä Keynote -puheenvuoro. Kerran vuodessa järjestettävän luennon puhujiksi kutsutaan kansainvälisesti merkittäviä taidealan toimijoita.

Sarjan avasi tammikuussa 2016 Okwui Enwezor, Münchenin Haus Der Kunstin johtaja ja vuoden 2015 Venetsian biennaalin kuraattori. Vuonna 2017 luennoi taiteilijaduo Elmgreen & Dragset, samaisen vuoden Istanbulin biennaalin kuraattorit, ja 2018 Adam Szymczyk, joka on toiminut mm. Documenta 14:n taiteellisena johtajana. Vuonna 2019 luennon piti Martha Rosler, yhdysvaltalainen feministisen taiteen edelläkävijä, ja vuonna 2020 latinalaisamerikkalaisen taiteen tuntija Andrea Giunta, vuoden 2020 Mercosul-biennaalin pääkuraattori.

Ajankohta

14.9.2022 klo 18:00

Sijainti

Tanssin talo

Kaapeliaukio 3

00180 Helsinki

Liput

Vapaa pääsy

Muut tiedot


Luento on englanninkielinen.

Sijainti kartalla

Katso reittiohjeet