Tutkija ja kuraattori Andrea Giunta ravistelee latinalaisamerikkalaisen taiteen kaanonia

Latinalaisen Amerikan taiteen kansainvälisesti arvostetuimpiin tuntijoihin kuuluva tutkija ja kuraattori Andrea Giunta saapuu helmikuussa 2020 Helsinkiin luennoimaan. Luennon järjestävät yhteistyössä Taideyliopiston Kuvataideakatemia ja Saastamoisen säätiö.

Argentiinalainen Giunta on taidehistorioitsija, kuraattori, tutkija ja professori, joka on julkaissut laajasti latinalaisamerikkalaisesta ja kansainvälisestä taiteesta, muistista ja politiikasta, kuvien voimasta – erityisesti Picasson Guernicasta – sekä sukupuolesta ja feminismistä taiteessa. Giunta on Brasilian Porto Alegressa järjestettävän Mercosul-biennaalin pääkuraattori vuonna 2020, jolloin biennaalin teema on taiteen, feminismien ja emansipaation suhde. Mercosul-biennaali kuuluu latinalaisen Amerikan merkittävimpiin nykytaiteen biennaaleihin.

Giunta pitää vierailunsa aikana yleisölle avoimen Saastamoinen Keynote -luennon sekä tapaa Taideyliopiston Kuvataideakatemian opiskelijoita, alumneja ja suomalaisen taidekentän toimijoita. Keynote-luento What We Can or Cannot See in Latin American Art on tiistaina 4.2.2020 klo 18–20 Exhibition Laboratoryssa, Merimiehenkatu 36 C. Luento on englanninkielinen.

Luennollaan Giunta käsittelee latinalaisamerikkalaisen taiteen kaanonin katvealueita. Latinalaisen Amerikan taide nähdään usein miehisenä ja valkoisena, kun taas naisten, alkuperäiskansojen ja afrikkalaistaustaisten tekemä taide jää varjoon. Oikeistopopulismin vallatessa alaa latinalaisessa Amerikassa kysymys on entistäkin polttavampi. Luennolla esillä ovat mm. afrobrasilialaisen Rosana Paulinon ja Tzotzil-alkuperäiskansaa edustavan meksikolaisen Maruch Sántizin teokset.

Giuntan vierailu on osa Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön vuonna 2015 aloittamaa kuvataiteen kansainvälistymisohjelmaa, johon kuuluu luentojen lisäksi muun muassa kansainvälistä mentorointi- ja residenssitoimintaa akatemian maisteriopiskelijoille ja alumneille.

Giuntan luento on viides Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön järjestämä Keynote -puheenvuoro. Kerran vuodessa järjestettävän luennon puhujiksi kutsutaan kansainvälisesti merkittäviä taidealan toimijoita. Sarjan avasi tammikuussa 2016 Okwui Enwezor, Müncehin Haus Der Kunstin johtaja ja vuoden 2015 Venetsian biennaalin kuraattori. Vuonna 2017 luennoi taiteilijaduo Elmgreen & Dragset, samaisen vuoden Istanbulin biennaalin kuraattorit, ja 2018 Adam Szymczyk, joka on toiminut mm. Documenta 14:n taiteellisena johtajana. Tänä vuonna luennon piti Martha Rosler, yhdysvaltalainen feministisen taiteen edelläkävijä.

Vierailun ohjelmasta vastaavat Taideyliopiston Kuvataideakatemia ja Saastamoisen Säätiö.