Tutkimuspaviljonki

Tutkimuspaviljonki on alusta taiteellisesta tutkimuksesta nousevalle ajattelulle, keskustelulle ja yhteistyölle.

Tutkimuspaviljongin tapahtumapaikka Sala del Camino Venetsiassa ulkopuolelta kuvattuna.
Petri Summanen

Esittely

Tutkimuspaviljonki on Taideyliopiston koordinoima jatkuva projekti, joka tuo taiteellisen tutkimuksen kysymykset osaksi merkittäviä nykytaiteen tapahtumia. Tutkimuspaviljonki on järjestetty Venetsian biennaalin yhteydessä vuosina 2015, 2017 ja 2019. Kesällä 2021 on vuorossa Helsinki. 

Tutkimuspaviljonki on vuosien varrella vakiinnuttanut asemansa taiteellisen tutkimuksen polttopisteenä, joka tuo yhteen alan kansainväliset tekijät. Tutkimuspaviljongin avulla Taideyliopisto tarjoaa alustan taiteellisesta tutkimuksesta nousevalle ajattelulle, keskustelulle ja yhteistyölle. Vuosien 2019 ja 2021 tutkimuspaviljongit on toteutettu Louise ja Göran Ehrnroothin säätiön tuella. 

Call: Research Pavilion 2021

Tutkimuspaviljonki #4 Helsinki kutsuu Suomessa toimivia taiteilija-tutkijoita lähettämään teosehdotuksia kesällä 2021 järjestettävään tapahtumaan, joka sijoittuu yhteisöllisenä kulttuuritilana palvelevaan Hietsu Paviljonkiin ja sen ympäristöön Hietaniemen uimarannalle. Tutkimuspaviljonki mahdollistaa uusia kohtaamisia yleisön kanssa. Hietaniemi on meren äärellä kaupungissa sijaitseva julkinen tila, jonka alueella liikkuu paljon erilaisia ihmisiä. Hietaniemessä pääset kohtaamaan yleisösi erityisessä paikassa!

Tutkimuspaviljonki on Taideyliopiston koordinoima projekti, joka on aiemmin järjestetty Venetsian biennaalin yhteydessä vuosina 2015, 2017 ja 2019. Tällä kertaa tapahtumapaikkana on Helsinki.

Tällä kutsulla etsitään taideteoksia, ekspositioita, näyttelyitä ja esityksiä, jotka mahdollistavat uudenlaisia tapoja kohdata yleisö hyödyntämällä uusia lähestymistapoja tietoon, uusia esitysformaatteja ja uusia jakamisen muotoja. Ehdotuksia voivat jättää sekä yksittäiset taiteilija-tutkijat että ryhmät. Haemme ehdotuksia, jotka ovat osa meneillään olevaa taiteellista tutkimusprojektia.

Hakemukset sekä Taideyliopistosta että sen ulkopuolelta ovat tervetulleita. Taideyliopiston ulkopuolisten hakijoiden on itse huolehdittava rahoituksestaan.

Teosehdotuksen tulee sisältää seuraavat tiedot:

  1. Lyhyt kuvaus siitä, miksi haluat osallistua Tutkimuspaviljonki -tapahtumaan.
  2. Otsikko ja tiivistelmä (enintään 300 sanaa). Huomioi, että tiivistelmää saatetaan käyttää projektin kuvaustekstinä Tutkimuspaviljonki Helsingin nettisivuilla.
  3. Esille tuotavan taideteoksen/eksposition/esityksen yksityiskohdat. Kuvaile ehdotustasi: mikä teos on ja mitä sen esittämiseen sisältyy (tila, tarvikkeet, henkilökunta).
  4. Kuvaus siitä, mikä taideteoksen/eksposition/esityksen suhde on taiteelliseen tutkimukseen. Voit esimerkiksi kertoa, kuinka tutkimus ja taide yhdistyvät tässä teoksessa. Kerro myös oma näkemyksesi siitä, kuinka ehdotus voisi lisätä yleistä ymmärrystä taiteellisesta tutkimuksesta.
  5. Budjetti. Esittele projektin rahoitussuunnitelma, mukaan lukien kustannukset ja rahoituslähteet. Tutkimuspaviljonki korvaa osan kuluista. Huomioi, että Taideyliopisto ei maksa palkkaa Tutkimuspaviljonki-projektiin valittujen projektien osallistujille.
  6. CV (enintään 2 sivua yksilöhankkeissa ja 3 sivua ryhmähankkeissa)

Ehdotuksen enimmäissivumäärä on 8 sivua, ja se on toimitettava pdf-tiedostona. Ehdotukset voivat olla joko suomeksi tai englanniksi.

Ehdotus koostuu verkkolomakkeesta ja pdf-tiedostosta (enintään 8 sivua). Verkkolomake liitteineen on jätettävä viimeistään 31.10.2020 klo 23.59 (Suomen aikaa). 

Projektiryhmä ja Taideyliopiston projektiin osallistuva henkilökunta valitsee teokset ja ottaa yhteyttä valittuihin hakijoihin marraskuun loppuun mennessä.

Lisätietoja:
Mieko Kanno (musiikki, mieko.kanno@uniarts.fi)
Denise Ziegler (kuvataiteet, denise.ziegler@uniarts.fi)
Tero Nauha (esittävät taiteet, tero.nauha@uniarts.fi)
Michaela Bränn (hallinnollinen koordinointi, michaela.brann@uniarts.fi)

Tietoa Tutkimuspaviljonki #4 Helsinki -projektista

Projektin tavoite

Tutkimuspaviljongin tavoitteena on lisätä suuren yleisön ymmärrystä taiteellisesta tutkimuksesta. Projekti esittelee taiteelliseen toimintaan liittyvää tutkimusta taiteellisen toiminnan keinoin. Tarkoituksena on löytää uusia lähestymistapoja tietoon, uusia esitysformaatteja ja uusia jakamisen muotoja, joiden avulla toteutetaan uudenlaisia ja monimuotoisia kohtaamisia helsinkiläisen yleisön kanssa.

Projektin tapahtumapaikka

Hietsun Paviljonki (www.hietsunpaviljonki.fi), Hiekkarannantie 9, Töölö, Helsinki.Kaksi salia on vuokrattu seuraaviksi ajanjaksoiksi: (a) Juhlasali (5.6.–10.6.2021; 170 m2, enintään 160 hengelle, istumapaikkoja on enintään 149; flyygeli), (b) Ateljé-sali (5.6.–31.8.2021; 70 m2 vaihtuville näyttelyille ja pienille tapahtumille; oma sisäänkäynti suoraan ulkoa). Katso tarkemmat kuvaukset tapahtumapaikan nettisivuilta. Hietsu Paviljongin ulkotilat, mukaan lukien Hietaniemen uimaranta, ovat myös käytettävissä tapahtumia ja teoksia varten.

Projektin ajankohta ja kesto

Tutkimuspaviljonki Helsingin avajaisia vietetään lauantaina 5. kesäkuuta 2021. Avajaisia seuraa intensiivinen tapahtumien ja aktiviteettien täyteinen viikko (6.6.–10.6.2021). Vaihtuvat näyttelyt jatkuvat elokuun loppuun asti. Erilaisia konsertteja, ekspositioita/näyttelyitä, työpajoja ja muita aktiviteetteja järjestetään läpi kesän. 

Projektin sisältö

Tämän haun kautta valittujen taideteosten/ekspositioiden/näyttelyiden/esitysten lisäksi Tutkimuspaviljonki järjestää muita konsertteja, näyttelyitä, esityksiä, työpajoja, puheita, kävelyitä ja keskusteluja.

Projektin historia

Taideyliopisto on onnistuneesti järjestänyt tutkimuspaviljonkeja Venetsian biennaalin yhteydessä vuosina 2015, 2017 ja 2019.

Projektin konteksti

Tutkimuspaviljonki järjestetään Louise ja Göran Ehrnroothin säätiön tuella. Se tapahtuu samanaikaisesti Helsinki Biennaalin 2021 kanssa.

Projektiryhmä

Projektin on kutsunut koolle vararehtori Jaana Erkkilä-Hill. Sisällöt: Mieko Kanno (musiikki, mieko.kanno@uniarts.fi), Denise Ziegler (kuvataiteet, denise.ziegler@uniarts.fi), Tero Nauha (esittävät taiteet, tero.nauha@uniarts.fi).Tuotanto: Anni Anttonen. Koordinointi: Michaela Bränn. Media: Reeta Holma. Taiteellisen tutkimuksen keskus (CfAR) on päävastuussa tapahtumajärjestelyistä.

Research Pavilion 2019: Research Ecologies

Vuoden 2019 tutkimuspaviljongin sivustolle

Vuoden 2019 tutkimuspaviljonki Research Catalogue -tutkimustietokannassa

Research Pavilion 2017: Utopia of Access

Vuoden 2017 tutkimuspaviljongin sivustolle

Research Pavilion 2015: Experimentality

Taideyliopisto järjesti 56. Venetsian taidebiennaalin yhteydessä 7.5.–28.6.2015 taiteellisen tutkimuksen paviljongin. Tutkimuspaviljonki oli sekä korkeatasoinen kansainvälinen nykytaidenäyttely että kohtaamispaikka monimuotoisille taiteellisen tutkimuksen tapahtumille. Taiteellisen tutkimuksen ja nykytaiteen välistä suhdetta pohdittiin kokeellisuuden teeman kautta. Näyttelyn taiteilijat olivat Tiong Ang & Alejandro Ramirez, Magnus Bärtås, Dirk Hoyer, Henna-Riikka Halonen, Simo Kellokumpu, Matts Leiderstam, Antti Nykyri, Maija Närhinen, Tuula Närhinen, Janis Rafa, Heli Rekula ja Hito Steyerl.

Tutkimuspaviljongin komissaari oli professori, FT Anita Seppä ja kuraattoreina toimivat kuvataiteilija, kuvataiteen tohtori Jan Kaila, taiteellisen tutkimuksen neuvonantaja Ruotsin tiedeakatemiassa sekä professori, filosofian tohtori Henk Slager.

Yhteistyökumppaneita olivat EARN (European Artistic Research Network), Valand Academy (University of Gothenburg), MaHKU Utrecht Graduate School of Visual Art and Design, GradCAM (Graduate School of Creative Arts and Media, Dublin, Università IUAV di Venezia, Journal for Artistic Research (JAR), Visuaalisen taiteen keskus Frame ja Suomen Alvar Aalto -paviljonki.

Hankkeen nimi

Tutkimuspaviljonki

Rahoittaja

Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö (2019 ja 2021)

Tiimi

Koollekutsuja on vararehtori Jaana Erkkilä-Hill.

Sisällöt: Mieko Kanno (musiikki), Denise Ziegler (kuvataide), Tero Nauha (esittävät taiteet).

Tuotanto: Anni Anttonen. Koordinointi: Michaela Bränn.