Tutkimuspaviljongin residenssihaku

Avoin haku taiteilijoille ja taiteilija-tutkijoille viidennen Tutkimuspaviljongin kolmeen eri residenssivaihtoehtoon. Valitse yksi kolmesta ja hae viimeistään 31. lokakuuta 2022. Valinnoista kerrotaan joulukuussa 2022.

Mikä on Tutkimuspaviljonki?

Tutkimuspaviljonki on Taideyliopiston koordinoima kansainvälinen taiteellisen tutkimuksen prosesseja, keskusteluja ja yhteistyötä edistävä foorumi. 

Taideyliopiston tutkimuspaviljonki RP#5 sisältää sarjan residenssejä taiteilijoille ja taiteilija-tutkijoille kevään 2023 aikana, ja huipentuu Helsingissä järjestettävään tapahtumaan kesäkuussa 2023. Kokonaisuutena RP#5 koostuu useista eri moduuleista ja aktiviteeteista. Tämä haku koskee erityisesti RP#5-residenssiohjelmaa. 

Tutkimuspaviljonki #5:n lähtökohtia määrittävät globaalit kriisit, jotka asettavat painavia – jopa painostavia – haasteita myös taidealan harteille. Näitä ovat ekologinen kestävyyskriisi, pandemian jälkeinen jälleenrakennustyö, globalisaation kärjistyvät lieveilmiöt ja geopoliittiset jännitteet. 

Tutkimuspaviljongin temaattinen otsikko ”osin yhdessä”, kiteyttää ajatuksen osallisuudesta ja toisaalta vääjäämättömästä osittaisuudesta suhteessa ylivoimaiselta tuntuvaan yhteiskunnalliseen ongelmakenttään, joka on ratkottavissa vain toimimalla yhdessä. Tutkimuspaviljonki #5 haluaa purkaa raja-aitoja akateemisen ja instituutioiden ulkopuolella tapahtuvan taiteellisen tutkimuksen välillä – löytää ja tehdä laajemmin näkyväksi taidetutkimuksellisia yhteyksiä, yllätyksiä ja toimijuuksia. 

Lue lisää Tutkimuspaviljongista

Residenssivaihtoehdot

Tutkimuspaviljonki #5 -residenssiohjelmassa on tarjolla kolme erillistä residenssimahdollisuutta. Yksi henkilö tai ryhmä voi kuitenkin hakea vain yhteen residenssiin RP#5-residenssiohjelmassa: 

 • Kolmen kuukauden työskentelyresidenssi Helsinki International Artist Programme (HIAP) Suomenlinnassa, Helsingissä 
 • 2 viikon ”hautomo” taiteilijoille ja taiteilija-tutkijoille Koneen Säätiön Saaren kartanossa Mynämäellä, ekologiaa korostavassa ympäristössä 
 • 2–9 hengen ryhmäresidenssit Taideyliopiston Kallio-Kuninkala Järvenpään yksikössä, kesto enintään 1 viikko 

Residenssit on tarkoitettu kaikille taiteilijoille ja taiteilija-tutkijoille alasta, toimintaympäristöstä sekä välineestä tai keinoista riippumatta. 

HIAP Suomenlinna

Hae kolmen kuukauden residenssijaksoon HIAP Suomenlinnassa. Residenssijakso ajoittuu 17.4–17.7.2023. 

HIAP Suomenlinnan Tutkimuspaviljonki 2023 -residenssit tarjoavat taiteilijoille ja taiteilija-tutkijoille mahdollisuuden työskennellä kolmen kuukauden ajan Helsingin Suomenlinnassa. Tutkimuspaviljongin avoimen haun kautta on tarjolla kaksi kolmen kuukauden residenssipaikkaa HIAP Suomenlinnassa. Työtä voidaan tuoda esiin yleisölle ja taiteen ammattilaisille HIAP Open Studios -tapahtumassa sekä Tutkimuspaviljongin tapahtumissa kesäkuussa 2023. 

HIAP Suomenlinnan residenssi sisältää maksuttoman majoituksen ja työtilan, työskentelyapurahan 40€/päivä (n. 1200 €/kk), tuotantobudjetin 1000€ ja matkakulut. Residenssiläisillä on pääsy HIAPin tiloihin: HIAP-yhteisötila, projektitila, kirjasto, työpaja ja laitehuone. Asukkaat voivat lainata HIAPin laitteita (videoprojektorit, äänijärjestelmät jne.) saatavuuden mukaan. HIAP järjestää viikoittain residenssiyhteisötapaamisia, vierailuja paikallisiin taideinstituutioihin ja tapaamisia paikallisten taiteen ammattilaisten kanssa. Asukkaat voivat varata yhteisötilan itse järjestämiinsä tapahtumiin tai kokoontumisiin. 

Residenssit toteutetaan HIAP Suomenlinnan ateljee-huoneistoissa, jotka ovat kukin 80 neliötä, kalustettu ja jaettu alakerrassa työtilaan ja yläkerrassa erilliseen oleskelutilaan kylpyhuoneella ja minikeittiöllä. Ateljeen huoneistoihin mahtuu 1–4 henkilöä. Perheenjäsenet ovat tervetulleita kaikkiin tiloihimme. Huomaathan, että lemmikit eivät ole sallittuja huoneistoissa. Katso kuvia HIAP Suomenlinnasta

Residenssit myönnetään tämän avoimen haun kautta. Yhteen HIAPin Tutkimuspaviljonki 2023 -residenssiin voi hakea 1–2 henkilöä. Mikäli residenssiin valitaan taiteilijakaksikko, sen on jaettava yhdelle henkilölle varattu budjetti (työraha + matkakulut + tuotantobudjetti). 

Lue lisää HIAPista

Hakemus HIAP Suomenlinnaan

Kokoa seuraavat dokumentit yhdeksi (1) pdf-tiedostoksi: 

 1. Lyhyt kuvaus miksi ja miten haluat osallistua Tutkimuspaviljonki #5-residenssiohjelmaan (max. 1 sivu) 
 2. Hankesuunnitelma (max. 5 sivua). Suunnitelman tulee sisältää budjetti, jossa määritellään tuotantokulut (enintään 1000 €) sekä matkakulut 
 3. Taiteellisen tutkimuksen portfolio (jossa linkit enintään 15 min video-/äänimateriaaliin ja/tai enintään 5 sivua tekstiä/kuvaa) 

Täytä verkkolomakkeeseen: 

 1. Miten projektisi liittyy Tutkimuspaviljonki #5 -teemaan ”Osin yhdessä” (enintään 300 sanaa) . Lue lisää Tutkimuspaviljonki #5 -teemoista
 2. Hankesuunnitelman otsikko ja tiivistelmä (enintään 300 sanaa). Huomioi, että tiivistelmää voidaan käyttää Tutkimuspaviljongin julkisessa viestinnässä.  
 3. Lyhyt hakijan ammatillinen esittely / biografia (enintään 300 sanaa) 

Saaren Kaivo, Saaren kartano

Hae kahden viikon ”hautomoresidenssiin” yksittäisille taiteilijoille ja taiteilija-tutkijoille Saaren Kaivolla. Residenssijakso ajoittuu 16.–28.5.2023. 

Saaren kartano on Koneen Säätiön ylläpitämä kansainvälinen taiteilija- ja tutkijaresidenssi Mynämäellä. Se tarjoaa eri alojen taiteilijoille ja tutkijoille rauhallisen työskentely-ympäristön ja hedelmällisen kohtauspaikan. Residenssin pitkäjänteistä toimintaa ja ajattelua määrittää ekologisuus, joka kattaa myös sosiaalisen ja henkisen kestävyyden. Saaren kartanon residenssin keskiössä oleva Saaren Kaivo luo residenssissä työskenteleville taiteilijoille ja taiteilija-tutkijoille mahdollisuuden kohdata, jakaa ja saada uusia näkökulmia omaan työskentelyyn. 

Taideyliopiston tutkimuspaviljongin Saaren kartanon kahden viikon residenssi sisältää majoituksen, ruokakulut sekä jaettuja työtiloja. Lisäksi Saaren kartanon residenssi järjestää neljä keskustelutilaisuutta illallisen kera. Majoitus tapahtuu perusvarustelluissa asunnoissa, joissa on keittomahdollisuus, suihku ja wc. Residenssin taiteilijoiden työtilat sijaitsevat kartanon vanhassa kivinavetassa, jossa on tanssistudio sekä kolme erikokoista – lähinnä kuvataiteilijoiden tarpeisiin sopivaa – studiota sekä ompelupiste ja puuverstas. Osa kartanon ulkorakennuksista on kesäisin työskentelykäytössä. Työtilat eivät sisällä työkaluja tai laitteita. Asukkailla on käytössään monitoimitulostin. 

Residenssiin osallistuneiden projekteista 1–3 voi olla esillä Saaren kartanon avoimien ovien päivänä toukokuun lopussa. Valituille taiteilijoille maksetaan taiteilijapalkkio ja materiaalikustannukset. Lisäksi residenssiläiset voivat esitellä taiteellista tutkimustaan Tutkimuspaviljongissa kesäkuussa 2023. 

Saaren kartanon residenssi sijaitsee kauniissa ja historiallisessa kartanomiljöössä. Saaren kartanon läheinen Mietoistenlahti on yksi Suomen arvokkaimmista lintuvesistä, ja se on tärkeä muuttolintujen levähdyspaikka. Alueen luonto on tärkeä osa residenssin ilmapiiriä. 

Residenssiin liittyvien matka- ja tuotantokustannusten tukemiseen on käytettävissä rajoitettu budjetti. Hakijoita pyydetään ilmoittamaan tuotanto- ja matkakustannukset hakemuksessaan. 

Lue lisää Saaren kartanosta

Hakemus Saaren kartanoon

Hakemus koostuu verkkolomakkeesta ja yhdestä (1) pdf-tiedostosta. Verkkolomake ja liite on jätettävä viimeistään 31.10.2022 klo 23.59 (Suomen aikaa). 

Kokoa seuraavat dokumentit yhdeksi (1) pdf-tiedostoksi: 

 1. Lyhyt kuvaus miksi ja miten haluat osallistua Tutkimuspaviljonki #5-residenssiohjelmaan (max. 1 sivu) 
 2. Hankesuunnitelma (max. 5 sivua). Suunnitelman tulee sisältää budjetti, jossa määritellään Tutkimuspaviljonki #5:stä haettava rahoitus. Huomaa, että käytettävissä olevat varat ovat rajalliset ja kattavat vain tuotanto- ja matkakulut (yhteensä enintään 500 €) 
 3. Taiteellisen tutkimuksen portfolio (jossa linkit enintään 15 min video-/äänimateriaaliin ja/tai enintään 5 sivua tekstiä/kuvaa) 

Täytä verkkolomakkeeseen: 

 1. Miten projektisi liittyy Tutkimuspaviljonki #5 -teemaan ”Osin yhdessä” (enintään 300 sanaa) . Lue lisää Tutkimuspaviljonki #5 -teemoista
 2. Hankesuunnitelman otsikko ja tiivistelmä (enintään 300 sanaa). Huomioi, että tiivistelmää voidaan käyttää Tutkimuspaviljongin julkisessa viestinnässä 
 3. Lyhyt hakijan ammatillinen esittely / biografia (enintään 300 sanaa) 

Kallio-Kuninkala

Hae 2–9 hengen ryhmäresidenssiin Kallio-Kuninkalaan. Residenssijaksot ajoittuvat 8.–14.5. ja 15.–21.5.2023. 

Tutkimuspaviljonki #5:n residenssit Kallio-Kuninkalassa on tarkoitettu erityisesti ryhmätyöhön. Ryhmät voivat sisältää 2–9 henkeä, ja residenssissä voi olla samanaikaisesti enintään kaksi ryhmää. Ryhmäresidenssit voivat olla enintään viikon pituisia. 

Residenssi sijoittuu ”Metsä-Kuninkalaan” ja sisältää ruoan ja majoituksen yhden hengen huoneissa, sekä kaksi erillistä työtilaa. Työtiloissa ”Navetta” ja ”Talli” on tarkka akustiikka ja puulattia ja ne sopivat erityisen hyvin musiikille ja kehollisille praktiikoille. Metsä-Kuninkalassa on myös suuret ja viihtyisät ryhmäkeskustelutilat Kallio-Kuninkalassa ei ole kuvataiteen studiopraktiikkaan soveltuvia työtiloja. 

Residenssiin on mahdollista hakea jo muodostetun ryhmän kanssa, tai ehdottaa konseptia, joka johtaa ryhmän muodostamiseen residenssiä varten. 

Kallio-Kuninkala on ainutlaatuisen ja lämpimän tunnelman omaava paikka Tuusulanjärven ainutlaatuisessa kulttuurimaisemassa. Taideyliopiston Järvenpään toimipisteenä Kallio-Kuninkala tarjoaa opiskelijoille, opettajille ja tutkijoille toimintaa ja tiloja, joissa he voivat ruokkia luovuuttaan ja keskittymistä rauhallisessa ympäristössä. 

Residenssiläiset voivat esitellä taiteellista tutkimustaan Tutkimuspaviljongissa kesäkuussa 2023. Residenssiin liittyvien matka- ja tuotantokustannusten tukemiseen on käytettävissä rajoitettu budjetti. Hakijoita pyydetään ilmoittamaan tuotanto- ja matkakustannukset hakemuksessaan. 

Lue lisää Kallio-Kuninkalasta

Hakemus Kallio-Kuninkalaan

Hakemus koostuu verkkolomakkeesta ja yhdestä (1) pdf-tiedostosta. Verkkolomake ja liite on jätettävä viimeistään 31.10.2022 klo 23.59 (Suomen aikaa).  

Hakemuksen toimittaa ryhmän puolesta nimitetty yhdyshenkilö.  

Kokoa seuraavat dokumentit yhdeksi (1) pdf-tiedostoksi: 

 1. Lyhyt kuvaus miksi ja miten ryhmä haluaa osallistua Tutkimuspaviljonki #5-residenssiohjelmaan. Nimeä ryhmän jäsenet (max. 1 sivu). 
 2. Hankesuunnitelma (max. 5 sivua). Suunnitelman tulee sisältää budjetti, jossa määritellään Tutkimuspaviljonki #5:stä haettava rahoitus. Huomaa, että käytettävissä olevat varat ovat rajalliset ja kattavat vain tuotanto- ja matkakulut (yhteensä enintään 500 €). 
 3. Taiteellisen tutkimuksen portfolio (jossa linkit enintään 15 min video-/äänimateriaaliin ja/tai enintään 5 sivua tekstiä/kuvaa per ryhmä). 
 4. Ryhmän jäsenten lyhyet ammatilliset esittelyt / biografia (enintään 300 sanaa per jäsen). 

Täytä verkkolomakkeeseen: 

 1. Miten projektisi liittyy Tutkimuspaviljonki #5 -teemaan ”Osin yhdessä” (enintään 300 sanaa) . Lue lisää Tutkimuspaviljonki #5 -teemoista
 2. Hankesuunnitelman otsikko ja tiivistelmä (enintään 300 sanaa). Huomioi, että tiivistelmää voidaan käyttää Tutkimuspaviljongin julkisessa viestinnässä. 

Valintaprosessi ja -kriteerit

Residenssiläiset valitaan tämän avoimen haun perusteella. Valintaperusteet on esitetty tämän hakutekstin lopussa. Residenssien valinnasta tiedotetaan aiemmin kerrotusta poiketen joulukuussa 2022. Tämän avoimen haun valintalautakuntaan kuuluu edustajia Taideyliopistosta (Leena Rouhiainen, Mika Elo, Otso Lähdeoja, Salli Berghäll), HIAPista (Juha Huuskonen), sekä Saaren kartanon residenssistä (Leena Kela). 

Valintakriteerit 

 • Suunnitelman taiteellisen tutkimuksen laatu 
 • Suunnitelman toteutuskelpoisuus valitussa residenssiympäristössä 
 • Hankkeen suhde RP#5 teemaan “osin yhdessä” 
 • Taiteellisen tai taiteellisen tutkimuksen portfolion laatu 

Vastuuvapauslauseke koskien vakuutusta

Tämän haun piirissä olevien residenssijaksojen ajan vakuutus on osallistuvien residenssiläisten vastuulla. 

Yhteystiedot koskien residenssihakua

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä osoitteeseen: researchpavilion@uniarts.fi