Liisamaija Hautsalo

  • Yliopistotutkija, luennoitsija, MuTri-tohtorikoulu, Sibelius-Akatemia
    Tuntiopettaja, Laulumusiikki, Sibelius-Akatemia
  • +358405323425

Esittely

“To study opera we have to study more than opera.”
Nicholas Till

Filosofian tohtori ja musiikkitieteen dosentti Liisamaija Hautsalo on suomalaiseen oopperaan ja Kaija Saariahon musiikkiin erikoistunut musiikintutkija. Hän väitteli Helsingin yliopiston musiikkitieteestä vuonna 2008 Kaija Saariahon Kaukainen rakkaus -esikoisoopperan musiikkiin sisältyvistä semanttisista merkityksistä monografialla Kaukainen rakkaus: Saavuttamattomuuden semantiikka Kaija Saariahon oopperassa.

Tällä hetkellä Hautsalo työskentelee Suomen Akatemian rahoittamana akatemiatutkijana Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hänen viisivuotinen (2017–2022) tutkimushankkeensa Politics of Equality in Finnish Opera tarkastelee suomalaista oopperaa suomalaisen yhteiskunnan keskeisen arvon, tasa-arvon, näkökulmasta.

Ennen työtään akatemiatutkijana Hautsalo on toiminut erilaisissa tehtävissä Sibelius-Akatemiassa. Vuosina 2011–2014 hän toimi Suomen Akatemian tutkijatohtorina hankkeellaan Articulations of Identity in Finnish Opera. Lisäksi Hautsalo on työskennellyt tutkimusryhmän jäsenenä muun muassa FT, dosentti Susanna Välimäen johtamassa tutkimushankkeessa Suomalainen nykymusiikki 2000-luvulla: taidemusiikin kulttuurinen ja yhteiskunnallinen merkitys postmodernissa maailmassa sekä Suomen Akatemian rahoittamassa ja professori Heidi Westerlundin johtamassa taiteen hyvinvointivaikutuksia tutkivassa suurhankkeessa ArtsEqual.

Tutkimustyönsä ohella Hautsalo opettaa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian laulumusiikin aineryhmässä sekä oopperakoulutuksessa. Hän toimii oopperakoulutuksen tiedollisten aineiden vastuuopettajana sekä vastaa myös laulumusiikin aineryhmän Suomalaisen oopperan historia – sekä Kulttuurin- ja kirjallisuudentuntemus -kursseista. Hän on myös suunnitellut ja toteuttanut tutkimuksen popularisointiin liittyviä kursseja jatko-opiskelijoille ja tutkijoille.

Ennen akateemista uraansa Hautsalo työskenteli vapaana toimittajana ja kriitikkona. Hän kirjoittanut ooppera- ja konserttiarvioita, teosesittelyjä sekä ohjelmakirjatekstejä. Hautsalo on myös tehnyt radio-ohjelmia ja järjestänyt tiedettä ja taidetta yhdistäviä, oopperaan liittyviä tapahtumia sekä toiminut asiantuntijana radiossa ja televisiossa. Tällä hetkellä hän kirjoittaa ooppera-arvioita Helsingin Sanomiin.