Yhteisteos Lullaby for Mariupol tuo ukrainalaiset uuden musiikkiteatterin huiput Roman Grygorivin ja Illia Razumeikon Suomeen

Sibelius-Akatemian, MiklagardArtsin ja Espoon Kaupunginteatterin yhteishankkeessa säveltäjät Grygoriv ja Razumeiko vetävät lokakuussa 2022 työpajan Sibelius-Akatemian Global music -koulutusohjelman opiskelijoille.

Darina Rodionova

Roman Grygoriv (s.1984) ja Illia Razumeiko (s.1989) ovat ukrainalaisen, suurta kansainvälistä huomiota herättäneen uuden musiikkiteatterin laboratorion Opera Apertan perustajia. He ovat myös kansainvälisen PORTO FRANKO -festivaalin perustajia ja johtajia. Moninkertaisesti palkittujen tekijöiden vuonna 2020 kantaesitetty Chornobyldorf valittiin muun muassa kuuden parhaan ooppera- ja musiikkiteatteriesityksen joukkoon Music Theater Now -kilpailussa.

Kaikille Venäjän hyökkäyksen uhreille omistettu teos

Mariupol on vuodesta 2014 lähtien ollut Ukrainan vastarinnan symboli. Kaupungista on tullut julma esimerkki humanitaarisesta katastrofista. 22. helmikuuta 2022 Roman Grygoriv ja Illia Razumeiko sävelsivät mikrotonaaliselle banduralle kappaleen Mariupol tuolloin vielä rauhallisessa Kiovassa. Pari päivää myöhemmin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja jatkoi sotaansa Ukrainaa vastaan. 

Kolme viikkoa myöhemmin Grygoriv ja Razumeiko esittivät Mariupolin seitsemän tunnin mittaisena sävellysinstallaationa. Lähetys striimattiin televisio- ja radioyhtiö VEZHA T:n studiolta Ivano-Frankivskista, mihin säveltäjät olivat siirtyneet Kiovasta. Toukokuussa teos muokattiin Opera Apertan taiteilijoiden kanssa muunneltavaksi Lullaby for Mariupol -esityskonseptiksi, jossa mikrotonaaliset jousisoittimet yhdistetään perinteisiin ukrainalaisiin eri alueiden kehtolauluihin. Teoksen sävellyksestä vastaavat Grygoriv ja Razumeiko, etnomusikologisesta tutkimuksesta Marichka Styrbulova.

Lokakuussa Grygoriv ja Razumeiko vetävät Suomessa Global music -koulutusohjelman opiskelijoille työpajan, jossa he luovat maisteriopiskelijoiden kanssa uuden tulkinnan ajankohtaisesta teoksesta.

Yhteistyön tuloksena syntyvä Lullaby for Mariupol esitetään Global Fest -festivaalilla 16.12.2022 opiskelijoista ja ukrainalaisista muusikoista koostuvan kokoonpanon kanssa. Joulukuun esitys on omistettu kaikille Venäjän hyökkäyksen uhreille. Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa muusikoiden välisiä inter- ja transkulttuurisia kokemuksia sekä pohtia muun muassa sitä, mikä on taiteen rooli tällaisessa tilanteessa ja mikä on oma roolimme sodan ja kärsimyksen aikana?

Global Fest -festivaali järjestetään 14.-16.12.2022. Koko ohjelmisto ja aikataulu julkaistaan marraskuussa 2022.