Uusi residenssi Kuvataideakatemian alumneille Skotlannissa

Residenssi sopii erityisesti kuvanveiston metodien tai materiaalisten prosessien parissa työskenteleville taiteilijoille.

Felicity Crawshaw 'SSW is 40! (2019). Photo: Felicity Crawshaw. Image courtesy: Scottish Sculpture Workshop

Taideyliopiston Kuvataideakatemia avaa yhteistyössä Cove Parkin ja Scottish Sculpture Workshopin (SSW) kanssa uuden, Saastamoisen säätiön kumppanuushankkeeseen sisältyvän taiteilijaresidenssiohjelman Skotlannissa. Ohjelman nimi on Ecologies in the Making: Sculpting Futures ja se keskittyy tekemisen käytänteisiin ilmastokriisin aikana. Ohjelmaan voivat hakea taiteilijat, jotka jo käsittelevät tekemisen ekologiaa tai jotka haluavat rakentaa suhteita enemmän-kuin-inhimilliseen lämpenevässä maailmassamme. Tavoitteena on tukea kuvataiteilijoita taiteellisen työnsä ekologisten menetelmien ja kontekstien tutkimisessa sekä kehittämisessä. 

Ohjelmaan voivat hakea kuvanveiston menetelmien tai materiaalisten prosessien kanssa työskentelevät Kuvataideakatemiasta maisteriksi tai tohtoriksi valmistuneet. Hakemuksen voi jättää uransa missä tahansa vaiheessa oleva alumni. Taiteilijaresidenssi on jaettu kahteen osaan, mikä mahdollistaa kaksi erillistä kehittämisaluetta: residenssin ensimmäinen kahden kuukauden osuus toteutetaan Cove Parkissa Argyll and Butessa ja toinen kahden kuukauden osuus toteutetaan Scottish Sculpture Workshopissa Aberdeenshiressä. Residenssin on määrä toteutua syksyllä 2022, ja haku päättyy 30. tammikuuta 2022.

Valittu taiteilija asuu ja työskentelee Cove Parkissa elokuun puolestavälistä lokakuun alkuun 2022. Cove Park sijaitsee Argyllin maaseudulla Skotlannin länsirannikolla Glasgow’sta tunti pohjoiseen. Residenssissä on majoitustiloja, studioita ja yhteiskäytössä olevia tiloja.  

Oleskelun toinen puolisko on Scottish Sculpture Workshopissa Lumsdenin kylässä Koillis-Skotlannissa lokakuusta joulukuun alkuun 2022. Taiteilija saa asiantuntevan henkilökunnan tuella käyttää SSW:n työpajoja. Näitä ovat valimo ja ahjo sekä puu-, metalli-, kylmävalu- ja keramiikkapajat. Taiteilijaresidenssiin sisältyy itsepalvelumajoitus ja joustavaa työtilaa SSW:n avostudiossa. 

Molemmissa taiteilijaresidenssiorganisaatiossa työskentelee kaikkien taidealojen taiteilijoita ympäri vuoden. Cove Park ja SSW antavat valitulle taiteilijalle kuraatoriaalista ja logistista tukea sekä ottavat hänet mukaan paikalliseen ja kansainväliseen yhteisöönsä. Cove Parkilla on läheinen suhde Glasgow School of Artiin, joten taiteilija voi hyötyä yhteyksistä sen kuvanveiston laitokseen. 

Hakeminen ja stipendi

Taiteilijaresidenssiä voivat hakea Kuvataideakatemian alumnit, jotka ovat suorittaneet maisterin tai tohtorin tutkinnon Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa tai vastaavan tutkinnon sitä edeltävissä laitoksissa. Saastamoisen Säätiön rahoitus kattaa taiteilijan palkkion, matkat, materiaalit ja asumiskustannukset molemmissa organisaatioissa yhteensä neljäksi kuukaudeksi. Lisäbudjetti on tarjolla sellaisten taiteilijoiden tukemiseen, joilla on tuen tarvetta saavutettavuuden suhteen tai joilla on huollettavia. 

Taiteilijaresidenssiin haetaan sähköpostitse. Hakuaika päättyy 30.1.2022 klo 24:00 Suomen aikaa.

Kaikki hakemukset käydään läpi paneelissa, joka koostuu Taideyliopiston, Cove Parkin, SSW:n ja Glasgow School of Artin edustajista. Paneeli luo esivalintalistan. Lopullisen päätöksen tekevät Cove Park ja Scottish Sculpture Workshop. Kaikille hakijoille ilmoitetaan hakemuksen tuloksista 14.2.2022 mennessä. Annamme lyhyen palautekoosteen, mikäli hakija sellaista pyytää helmikuun 2022 loppuun mennessä.

Lisätietoja

Lisätietoja organisaatioista ja residenssiohjelmasta

Cove Park
Alexia Holt, Senior Director of Programmes
alexia@covepark.org

Scottish Sculpture Workshop
Jenny Salmean, Programme & Communications Manager
jenny@ssw.org.uk

Lisätietoja hausta, hakuprosessista ja stipendistä

Taideyliopiston Kuvataideakatemia & Saastamoisen säätiö
Sade Kahra, projektipäällikkö 
sade.kahra@uniarts.fi

Residenssiohjelma on osa Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön yhteistyöhanketta, joka rakentaa dialogia taiteen opetuksen ja kansainvälisen taidekentän välille.