Hurraa! Vietämme 10-vuotisjuhlaa vuonna 2023! Juhlavuoden aikana keskitymme katsomaan tulevaisuuteen.

Uusi julkaisu valottaa musiikin ja sukupuolen tutkimusta ennen ja nyt

Naiset, musiikki, tutkimus – ennen ja nyt -artikkelikokoelma on yksi ensimmäisiä suomeksi julkaistuja musiikin nais- ja sukupuolentutkimusta käsitteleviä tieteellisiä artikkelikokoelmia.

Miksi olemme kuulleet niin harvasta merkittävästä räppäävästä, säveltävästä, soittavasta tai laulavasta naisesta? Mitä voimme tehdä asialle? Miten voimme tukea naisten ja sukupuolivähemmistöjen näkyvyyttä musiikkikentällä tänä päivänä? Naiset, musiikki, tutkimus – ennen ja nyt on Taideyliopiston ja Tutkimusyhdistys Suoni ry:n yhteisjulkaisu, joka lähestyy musiikin ja sukupuolen problematiikkaa esittävien taiteiden historiassa ja nykypäivän Suomessa. Artikkeleissa kuuluvat musiikin historian, musiikkianalyysin ja -sosiologian, aktivistisen tutkimuksen sekä taiteellisen tutkimuksen asiantuntijaäänet eri yliopistoista ja suoraan taiteen kentältä.

Kirjan viidessä vertaisarvioidussa artikkelissa, kuudessa katsausartikkelissa sekä johdannossa aihealuetta tarkastellaan genrerajat ylittävän vuoropuhelun näkökulmasta. Julkaisu on jaettu kolmeen osaan, joista ensimmäinen pureutuu musiikin historian ja nykypäivän feministiseen tutkimukseen ja etsii keinoja musiikin totuttujen kaanonien purkamiseen. Toinen osa keskittyy naisen asemaan esittävänä taiteilijana, nostaa esiin esittävien taiteiden olemassa olevia kaanoneita ja pohtii, miten monialaisuutta on mahdollista edistää sukupuolentutkimuksen kentällä. Kolmannessa osassa tarkastellaan sukupuolen ja julkisuuskuvan suhdetta muusikkonaisten kontekstissa.

Tutkimuspäivien inspiroimaa keskustelua yhteen koottuna

Tekstit on koottu Taideyliopiston ja Tutkimusyhdistys Suoni ry:n tammikuussa 2021 järjestämien ensimmäisten Naismuusikot-seminaaripäivien esitysten sekä keskustelujen pohjalta. Kokoelmaan ovat kirjoittaneet Elina Saloranta, Susanna Välimäki, Inka Rantakallio, Riikka Talvitie, Heidi Partti, Anna Ramstedt, Cecilia Oinas, Tiina Karakorpi, Kaj Ahlsved, J. Riikka Ahokas, Markus Virtanen ja Wilhelm Kvist. Tekstien toimittamisesta ja kokoamisesta ovat vastanneet Saijaleena Rantanen, Nuppu Koivisto-Kaasik ja Anu Lampela.

Teos Naiset, musiikki, tutkimus – ennen ja nyt julkistetaan päivää ennen kirjamessuja ke 25.10. klo 17 Helsingin yliopiston tilassa Topelia D112 (Unioninkatu 38, sisäpiha). Sen teemoista keskustellaan Helsingin Kirjamessuilla Kruununhaka-lavalla 26.10.2023 klo 18.30. Mukana keskustelussa ovat Nuppu Koivisto-Kaasik, Susanna Välimäki ja Saijaleena Rantanen ja haastattelijana toimii Sonja Saarikoski.

Lisätietoja

Nuppu Koivisto-Kaasik (nuppu.koivisto@uniarts.fi)
Saijaleena Rantanen (saijaleena.rantanen@uniarts.fi)

Naiset, musiikki, tutkimus – ennen ja nyt
Acta Musicologica Militantia V & DocMus-tohtorikoulun julkaisuja 21
Toim. Saijaleena Rantanen, Nuppu Koivisto-Kaasik ja Anu Lampela

Nuppu Koivisto-Kaasik ja Saijaleena Rantanen ovat keskustelemassa naisista musiikin tutkimuksen marginaalissa Helsingin kirjamessujen Kruununhaka-lavalla 26.10.2023 klo 18.30. Keskustelua juontaa toimittaja Sonja Saarikoski.