Tukikonsertti keräsi yli 40 000 euroa Ukrainan musiikkikoulutuksen hyväksi

Kapellimestari Dalia Stasevskan aloitteesta järjestetyn konsertin tuotot menevät suoraan ukrainalaisen musiikkikoulutuksen tueksi.

Minna Hatinen Viulutaiteilija Elina Vähälä ja kapellimestari Dalia Stasevska Ukrainan tukikonsertissa 6.4.2024

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian järjestämässä Let there be light -konsertissa Musiikkitalossa 6.4.2024 esiintyivät Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri ja 34 ukrainalaista musiikinopiskelijaa, jotka ovat joutuneet lähtemään kotimaastaan Venäjän hyökkäyssodan alta.

Konsertin tuotot – lähes 41 000 euroa – kertyivät lipunmyynnistä ja lahjoituksista.

Konsertti keräsi Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin ennätysyleisön, loppuunmyydyn Musiikkitalon 1 700-paikkaisen konserttisalin. Verkossa konsertin suoraa lähetystä seurasi lähes 1 800 katsojaa.

Myös Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja puoliso Suzanne Innes-Stubb kunnioittivat tilaisuutta läsnäolollaan, mikä korosti konsertin merkitystä Suomessa ja kansainvälisesti. Konsertin jälkeen presidenttipari kävi tapaamassa kapellimestari Dalia Stasevskaa sekä Sibelius-Akatemian ja Ukrainan orkesterien jäseniä.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja puoliso Suzanne Innes-Stubb tapasivat orkesterin jäseniä konsertin jälkeen

”Musiikki ei voi lopettaa sotaa, mutta sillä on suuri tehtävä. Se antaa toivoa ja tulevaisuudennäkymää nuorille. Niin kauan kuin Ukrainassa on kulttuuria, Ukrainan kansa on olemassa. Toivon, että tämä konsertti on alku pitkälle yhteistyölle ja ystävyydelle. Unelmani on, että sodan jälkeen nämä orkesterit voivat soittaa uudelleen yhdessä Kiovassa, suomalais-ukrainalaisella ohjelmistolla”, Stasevska sanoi.

”Musiikki on meidän tapamme osoittaa solidaarisuutta ukrainalaisia kohtaan. Vaikka harjoituksissa ei ehdi puhua paljonkaan, yhteys on todella vahva. Kaikkiin orkesterin jäseniin syntyy ystävyys, joka voi olla vahvempi kuin muilla tavoilla syntynyt”, Sibelius-Akatemian alttoviulisti Ingrid Odé sanoi.  

”Olen todella iloinen, että saimme kerättyä huomattavan summan Ukrainan musiikkikoulutuksen tukemiseen ja että pystyimme mahdollistamaan vahvan musiikillisen ja emotionaalisen yhteyden niin opiskelijoiden kuin yleisön välillä. Yleisön osoittama yhteisöllinen tuki oli vahvasti aistittavissa koko konsertin ajan, ja sen avulla voimme nyt vaikuttaa nuorten taiteilijoiden tulevaisuuteen”, Sibelius-Akatemian dekaani Emilie Gardberg summasi.

Eurooppalainen konservatorio- ja musiikkikorkeakoulujärjestö AEC (Association Européenne des Conservatoires, Académies de Musique et Musikhochschulen) organisoi tuen perille osana AEC Supports Ukraine -kampanjaa.

Konsertin toteutumista tukivat Musiikkitalo, Helsingin kaupunginorkesteri, Konstsamfundet, Sibelius-Akatemian tukisäätiö sekä Jane ja Aatos Erkon säätiö. 

Lisätietoa

Aiempaa uutisointia