TeaKin ohjaajantaiteen professoriksi Saana Lavaste

Saana Lavaste aloitti ohjaajantaiteen professorina 1.1.2016.

Saana Lavaste katsoo suoraan kameraan mustavalkokuvassa.
Tarmo Valmela

TeM Saana Lavaste (s. 1976) on nimitetty Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ohjaajantaiteen professorin tehtävään ajalle 1.1.2016–31.12.2020.

Lavaste on toiminut ohjaajana laaja-alaisesti ympäri Suomea ja tehnyt vuodesta 1999 lähtien lähes 30 ohjaustyötä muun muassa Suomen Kansallisteatterissa, maakuntateattereissa ja valtion rahoitusosuuden piirin (vos) ulkopuolisissa ryhmämuotoisissa teattereissa. Lisäksi hän on ollut toteuttamassa Teatteri 2.0:n puitteissa vapaan kentän ja vos-teattereiden välisiä yhteistuotantoja. Lavaste on toiminut Riihimäen Teatterin taiteellisena johtajana vuosina 2012–2014 sekä Tampereen teatterikesän yhtenä taiteellisena johtajana vuosina 2007–2008.

Lavasteessa yhdistyy laaja taiteellinen kokemus, innovatiivisuus suhteessa teatterin tuotannollisiin rakenteisiin sekä utelias näkemyksellisyys kentän tulevaisuuden tarpeista ja haasteista. Lavasteen monipuoliseen ja moniammatilliseen kokemukseen kuuluu muun muassa soveltavan teatterin projekteja, joissa hän on ollut mukana vaihtelevasti suunnittelijana, ohjaajana, käsikirjoittajana ja esiintyjänä. Lisäksi hän on ollut perustamassa kolmea teatteriryhmää; Draama Räätälit, Teatteri Siperia ja Teatteri 2.0.

Saana Lavaste on opiskellut Metropolia Ammattikorkeakoulun teatteri-ilmaisun ohjaajalinjalla 1995–1998 sekä valmistunut Teatterikorkeakoulusta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2003. Hän on myös suorittanut aikuisopetukseen suuntautuvan pedagogisen pätevöitymisen Helsingin yliopistossa 2013–2014. Hän on toiminut Teatterikorkeakoulussa puolipäiväisenä lehtorina vuonna 2013 sekä lehtorin sijaisena vuonna 2011. Lisäksi hän on toiminut tuntiopettajana muun muassa Teatterikorkeakoulussa ja Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Lavaste on myös opettanut erilaisilla alan kursseilla.

Lavasteen vuonna 2010 yhdessä tuottaja Saara Rautavuoman kanssa perustama Teatteri 2.0 on saanut Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän palkinnon. Lavaste toimii tällä hetkellä kiinnitettynä ohjaajana Lahden kaupunginteatterissa.