Taideyliopiston uudet opiskelijapalautekyselyiden tulokset on julkaistu

Tuloskoosteet viime vuoden opintojaksopalautteesta, kandipalautteesta ja maistereiden ja tohtoreiden uraseurantakyselyistä ovat valmistuneet. Tulokset osoittavat, että Taideyliopiston opiskelijat ovat tyytyväisiä opintoihinsa – ja kandiopiskelijamme ovat Suomen tyytyväisimpiä. Kehittämistä tarvitaan silti erityisesti hyvinvoinnin ja sähköisten oppimisympäristöjen osalta.

Kyselyiden tulokset

Opintojaksopalaute 2024

Kyselyn tulokset ovat varsin positiivisia ja osoittavat, että opiskelijat ovat yleisesti tyytyväisiä opintojaksoihin. Kaikki keskiarvot (asteikko 1–6) ovat lähellä viittä. Opetuksen laatu, opetus- ja ohjausmenetelmät ja saatu palaute koetaan vastausten perusteella hyödyllisiksi. Opintojaksopalautteen tulokset ovat entisestään parantuneet edellisestä vuodesta.

Kandipalaute 2024

Taideyliopiston tulokset nousivat edellisvuodesta ja keskiarvoilla mitattuna Taideyliopistolla on Suomen tyytyväisimmät kandiopiskelijat. Taideyliopiston tulosten perusteella erityisiä vahvuuksia ovat opiskelumotivaatio, itsevarmuus opinnoissa sekä opetuksen ja yhteisön tuki. Opiskelijat kokevat saavansa laadukasta palautetta, tukevansa toisiaan hyvin ja kehittävänsä vahvoja työelämätaitoja, kuten luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä.

Opiskelijoiden hyvinvointi on parantunut ja opiskelijat kokevat voivansa paremmin yliopistossa ja työmäärän kuormittavuus on vähentynyt. Sibelius-Akatemiassa hyvinvointi on jo hyvällä tasolla. Hyvinvointiin liittyvät haasteet, kuten stressi ja univaikeudet, ovat kuitenkin yleisempiä kuin valtakunnallisesti. Lisäksi yrittäjyysvalmiudet, sähköiset oppimisympäristöt ja niihin liittyvä tuki ja osaaminen, tiedonhankintataidot kaipaavat kehittämistä.

Maistereiden Uraseurantakysely 2024

Kyselyyn vastanneet maisterialumnit ovat tyytyväisiä koulutukseensa ja suosittelevat sitä muille. He kokevat myös, että työantajat arvostavat heidän tutkintoaan. Vastaajien mielestä koulutus on kehittänyt erityisesti heidän luovuus- ja esiintymistaitojaan sekä heidän kykyään oppia ja omaksua uutta. Taideyliopiston alumnit kokevat voivansa hyödyntää yliopistossa oppimiaan tietoja ja taitoja nykyisessä työssään hyvin, valtakunnallista keskiarvoa paremmin.

Käytännön osaamisessa merkittävimmät erot työelämässä vaadittavien taitojen ja koulutuksen aikana kehittyneiden taitojen välillä näkyvät stressinsietokyvyssä, organisointi- ja koordinointitaidoissa, projektihallinnassa sekä ongelmanratkaisussa. Viimeisen kolmen vuoden tulokset osoittavat, että valmistumisen jälkeiseen työllistymiseen vaikuttavat eniten muu työkokemus sekä kontaktit ja suhdeverkostot.

Tohtoreiden Uraseurantakysely 2024

Kyselyyn vastanneet tohtorialumnit ovat kokonaisuudessaan tyytyväisiä tutkintoonsa työuran kannalta ja kokevat pystyvänsä hyödyntämään tohtorikoulutuksessa oppimiaan asioita nykyisessä työssään hyvin, valtakunnallista keskiarvoa paremmin. Vastaajat arvioivat, että kyky oppia ja omaksua uutta, tiedonhankintataidot sekä ongelmanratkaisutaidot ovat tärkeitä työssä ja ne ovat kehittyneet koulutuksessa hyvin.

Suurimmat erot osaamisen työelämän merkityksen ja koulutuksen aikaisen kehittymisen osalta nousevat esiin neuvottelutaidoissa, monikulttuurisessa ympäristössä toimimisessa, lainsäädännön tuntemuksessa sekä kestävyydessä ja vastuullisuudessa. Väitöstutkimuksen tutkimusaihe ja kyky kertoa omasta osaamisestaan vaikuttavat vastaajien mielestä valmistumisen jälkeiseen työllistymiseen, mutta aikaisempia vuosia vähemmän. Muu työkokemus, kontaktit tai suhdeverkostot sekä kansainvälinen kokemus koetaan edelleen merkittäviksi työllistymiseen vaikuttaviksi tekijöiksi.

Hyödyntäminen ja jatkotoimet

Kyselyiden tuloksia hyödynnetään koulutuksen ja muun toiminnan kehittämisessä ja toiminnan vuosisuunnittelussa. Opiskelijakyselyt ovat osa Taideyliopiston laatujärjestelmää.

Tarkemmat tulokset

Opetushallinnon tilastopalvelu Vipunen

Lisätietoa

Alina Savolainen (laatujärjestelmä, opintojaksopalaute): alina.savolainen@uniarts.fi

Annika Fredriksson (uraseurantakyselyt): annika.fredriksson@uniarts.fi

Tuula Kivistö (kandipalaute): tuula.kivisto@uniarts.fi

Taideyliopistossa opintojaksopalautetta kerätään opetuksesta, oppimisesta ja opetusjärjestelyistä. Opintojaksopalaute kerätään Tuudo-järjestelmällä yhtenäisellä palautelomakkeella kaikista opintojaksoista.

Yliopistojen valtakunnallisella kandipalautekyselyllä selvitetään kanditutkinnon suorittaneiden tyytyväisyyttä yliopistoonsa ja kokemuksia opintojen sujumisesta. Kandipalaute on osa yliopistojen rahoitusmallia: tulokset ja vastausmäärät vaikuttavat yliopiston saaman rahoituksen määrään.

Maistereiden ja tohtoreiden uraseurantakyselyillä kerätään tietoa työmarkkinoille sijoittumisen laadusta ja tarkoituksenmukaisuudesta, työuran kehityksestä sekä tyytyväisyydestä suoritettuun tutkintoon. Maistereiden uraseurantakysely on osa yliopistojen rahoitusmallia: Tulokset ja vastausmäärät vaikuttavat yliopiston saaman rahoituksen määrään.