Taideyliopiston Tutkimuspaviljonki 2025: Monimuotoisuuden elinvoima 

Taideyliopiston kuudes Tutkimuspaviljonki juhlistaa hankkeen kymmenvuotista taivalta. Tutkimuspaviljonki on taiteellisen tutkimuksen kansainvälinen foorumi, joka sekä kokoaa yhteen alan toimijoita että esittelee taiteellista tutkimusta laajemmalle yleisölle.

Kuudes Tutkimuspaviljonki alkaa kesäkuussa ja jatkuu aina joulukuulle 2025. Sen ohjelmisto koostuu yhdentoista erillisen tapahtuman sarjasta, joiden kokoavana teemana on taiteellisen tutkimuksen monimuotoisuus ja rikkaus.  

Tutkimuspaviljongin tapahtumat esittelevät taiteellista tutkimusta laajalla skaalalla. Taiteen kokemuksellisuutta luodataan tutkimusnäyttelyiden ja performatiivisten osuuksien kautta. Vuorovaikutteisia ja käsitteellisiä ulottuvuuksia pohditaan symposiumeissa, työpajoissa, julkaisuissa sekä keskustelutapahtumissa. Koko lukuvuoden kestävä taiteellisen tutkimuksen seminaari vaalii tutkimustoiminnan pedagogisia juuria. Tutkimusretriitin ja ulkoilmatapahtumien kautta päästään käsiksi taiteellisen tutkimuksen materiaalisiin puoliin, kun taas tekstuaaliset lähestymistavat avaavat sen käsitteellisiä mahdollisuuksia. Yhteensä 11 tapahtuman sarja heijastaa taiteellisen tutkimukseen sisäistä monimuotoista elinvoimaa.  

Taiteellinen tutkimus nykyisellään edellyttää hyvin monenlaisia lähestymis- ja työskentelytapoja, eikä sille ole hedelmällistä muotoilla yhtä yhtenäistä määritelmää. 

Tutkimuspaviljonki #6 tarjoaa taiteellisen tutkimuksen luomia kuvitelmia ja vaihtoehtoisia tulevaisuuksia, jotka avaavat mahdollisuuden oivalluksille ja oppimiselle. Taideyliopiston kuudes Tutkimuspaviljonki kutsuu kaikki juhlistamaan taiteellisen tutkimuksen moniäänistä ja eläväistä nykytilaa! 

Tapahtumat ja aikataulu

  • Koko lukuvuosi 2024–2025: Idiorrhythmic Imaginaries -tohtoriseminaari 
  • 2.–3.6.2025: Tutkimusretriitti Venäjän rajalle / Research retreat to the Finno-Russia frontier 
  • 20.–23.8.2025: Väitösohjaajien kesäkoulu / Artistic research supervisor summer school 
  • 11.–12.9.2025: Veteen piirretty viiva -symposiumi / A line drawn on water – adventures and exchanges at the art-academia interface. Yhteistyössä Trace as a research agenda for climate change, technology studies, and social justice (TRACTS) -verkoston kanssa 
  • 9.–10.10.2025: Kirjoittaminen taiteellisena tutkimuksena -seminaari / Writing as artistic research 
  • Marraskuu 2025: Syn­zoo­chory, kiertävä näyttely ja seminaari 
  • Marraskuu 2025: Julkaiseminen taiteellisessa tutkimuksessa: käsitteet, mahdollisuudet ja haasteet / Publishing Artistic Research: concepts, opportunities and challenges 
  • Marraskuu 2025: Syvälle, kansanmusiikin improvisaatiolaboratorio 
  • 4.–5.12.2025: Esteettinen, poeettinen, performatiivinen: kirjoittamisen taiteellinen ajattelu ja käytännöt / Aesthetic, Poetic, Performative: Artistic Thinking and Practices of Writing 
  • Joulukuu 2025: Idiorrhythmic Imaginaries –tutkimusnäyttely 
  • Joulukuu 2025: Idiorrhythmic Imaginaries -tutkimusnäyttelyyn liittyvää diskursiivista ohjelmaa järjestetään 9.–12. joulukuuta yhteistyössä Taideyliopiston Kuvataideakatemian Tutkimuspäivien kanssa. 

Taideyliopiston Tutkimuspaviljongin taustaa  

Joka toinen vuosi järjestettävä Tutkimuspaviljonki on Taideyliopiston koordinoima jatkuva projekti, taiteellisen tutkimuksen näyttämö, laboratorio ja kohtauspaikka. Tutkimuspaviljonki on järjestetty Venetsian biennaalin yhteydessä vuosina 2015, 2017 ja 2019. Kesällä 2021 tapahtuma siirtyi Helsinkiin, jossa se järjestetään nyt kolmatta kertaa.