Sibafest – Sibelius-Akatemian avoimet ovet 26.–27.1.2024

Sibafest on lähtölaukaisu vuoteen, joka tarjoaa lähes tuhat konserttia. Festivaalin pääosassa ovat Sibelius-Akatemian opiskelijat, opettajat sekä yleisö.

Konserttien lisäksi festivaali avaa ovet Musiikkitalon backstagelle, harjoituksiin ja työpajoihin. Yleisö pääsee osallistumaan muun muassa Figaron häät -oopperan harjoituksiin, brasilialaisten rytmien soittopajaan, kokeilemaan urkujen soittoa, tanssimaan teknokeikalle, kurkistamaan sinfoniaorkesterin kulisseihin sekä osallistumaan paneelikeskusteluihin. Festivaalin genreskaala on laaja, viikonloppuna kuullaan kaikkea vanhan musiikin ja teknon väliltä.

”Sibafestilla yleisö on tervetullut kokeilemaan jotain itselleen uutta – vaikkapa improvisoimaan oopperaa, kokeilemaan vanhan musiikin groundia tai osallistumaan laulunkirjoittamisen työpajaan. Rohkeimmat voivat ilmoittautua mukaan suureen sivusoitinorkesteriin, jossa kukaan ei saa soittaa parhaiten osaamaansa soitinta”, kertoo Sibafestin taiteellinen johtaja Merzi Rajala.  

Harvinainen mahdollisuus kurkistaa musiikinopiskelun taustoihin

Sibelius-Akatemian opiskelijat opiskelevat ja esiintyvät maailmanluokan tiloissa Musiikkitalolla. Yleisö pääsee ensimmäistä kertaa osallistumaan näin laajasti konsertteja edeltäviin harjoituksiin ja työpajoihin opiskelijoiden kanssa.

Festivaalin kymmenet konsertit, harjoitukset, työpajat ja keskustelut ovat yleisölle maksuttomia. Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konsertti on festivaalin ainoa maksullinen tilaisuus.

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri esiintyy Sakari Oramon johtamana Musiikkitalon konserttisalissa 27.12024. Ylösnousemuksia-konsertissa kuullaan Messiaenin, Beethovenin ja Bartókin teoksia. Solisteina esiintyvät Sibelius-Akatemian opiskelijat viulisti Iidamari Ahonen, sellisti Artturi Aalto ja pianisti Tsotne Sidamonidze. Ennen konserttia orkesteri avaa ovensa backstagelle. Orkesteritoimintaa esittelevät opiskelijat, tuottajat ja kapellimestari Sakari Oramo.

Kymmenettä kertaa järjestettävä Sibafest on Sibelius-Akatemian joka toinen vuosi järjestettävä päätapahtuma, joka esittelee akatemian kansainvälisesti korkeatasoista konserttitoimintaa. Esiintyminen on tärkeä osa Sibelius-Akatemian opintoja, ja festivaali antaa näkymän musiikinopintojen monialaisuuteen. Festivaali järjestetään Musiikkitalossa 26.–27.1.2024. Konsertteja on Musiikkitalon lisäksi Sibelius-Akatemian konserttisalissa (Pohjoinen Rautatiekatu 9) sekä Tikkurilan ja Roihuvuoren kirkoissa.