Saaresta kehkeytyy taidetta

Taideyliopisto järjestää taideohjelmaa Kuninkaansaaressa samanaikaisesti viereisessä Vallisaaressa tapahtuvan Helsinki Biennaalin kanssa.

Väkeä kävelemässä Kuninkaansaaren maastossa.
Tero Nauha

Taideyliopisto järjestää kesällä 2020 taideohjelmaa Kuninkaansaaressa samanaikaisesti viereisessä Vallisaaressa tapahtuvan Helsinki Biennaalin kanssa. Saari 2020 -kokonaisuus tuo uusia näkökulmia ekologisten kysymysten käsittelyyn taiteen ja tieteen keinoin. 

Helsingin edustalla Vallisaaressa ensi kesänä järjestettävä uusi nykytaiteen biennaali saa kylkeensä Taideyliopiston Saari 2020 -projektin, joka toteutuu Kuninkaansaaressa kesän 2020 aikana. Vallisaarta ja Kuninkaansaarta yhdistää kuivin jaloin kuljettava kannas, joten molemmissa on helppo vierailla samalla kertaa.  

Saari 2020 -kokonaisuutta luonnehtii Kuninkaansaaren ominaislaadun, herkkien ekosysteemien ja hiljaisen historian hienovarainen kuulostelu. Tapahtumakokonaisuus koostuu Kuninkaansaaressa järjestettävistä Taideyliopiston opiskelijoiden, pedagogien, taiteilijoiden ja tutkijoiden tuottamista intiimeistä, monitaiteisista esityksistä, installaatioista, työpajoista ja keskusteluista.

Lähtökohta kaikelle tekemiselle on ihmisten sijaan itse saari. Yleisöä kutsutaan taiteen äärelle pieninä ryhminä, saaren haurasta luontoa kunnioittaen. Projektia on suunniteltu keväästä 2019 alkaen Taideyliopiston monitaiteellisen työryhmän voimin, ja opiskelijat ovat viettäneet saaressa aikaa ja ammentaneet aineksia tulevia taideprojektejaan varten. Yhteistyötä tehdään myös Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden opiskelijoiden kanssa. 

Taideyliopisto toimii tulevaisuudessa Helsingissä kahdella kampuksella, Töölössä ja Sörnäisissä. Saari 2020 -projektin myötä taide ja taideopiskelijat näkyvät entistä vahvemmin myös yliopiston seinien ulkopuolella, osana pääkaupunkiseudun luontoa ja kaupunkiympäristöä. Saari 2020 on Taideyliopiston ja Metsähallituksen jo vuonna 2017 alkaneen yhteistyön uusin avaus.