Kapellimestari Dalia Stasevskan johtama tukikonsertti rakentaa taiteen tulevaisuutta Ukrainaan

Maailmanlaajuinen tuki Ukrainalle edelleeen äärimmäisen tärkeää. Stasevskan ajatuksesta syntynyt konsertti on konkreettinen teko sodasta pahoin kärsineen ukrainalaisen musiikkikoulutuksen tulevaisuuden puolesta. Konsertti järjestetään Musiikkitalossa 6.4.2024.

Kapellimestari Dalia Stasevskan suunnittelemassa Let there be light -tukikonsertissa Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin kanssa esiintyy 33 ukrainalaista musiikinopiskelijaa, jotka ovat joutuneet lähtemään sodan alta muualle Eurooppaan jatkamaan opintojaan. 

Konsertissa kuullaan ukrainalaissäveltäjä Bohdana Frolyakin teos Let There Be Light, Jean Sibeliuksen Viulukonsertto, jossa solistina soittaa Elina Vähälä, Myroslav Skorykin Melodia ja Uuno Klamin Kalevala-sarja. Melodia on ukrainalaisille kuin Sibeliuksen Finlandia suomalaisille. 

Konsertin tuotot menevät suoraan ukrainalaisen musiikkikoulutuksen hyväksi. Eurooppalainen konservatorio- ja musiikkikorkeakoulujärjestö AEC (Association Européenne des Conservatoires, Académies de Musique et Musikhochschulen) organisoi tuen perille osana AEC Supports Ukraine -kampanjaa. 

Inspiraatiosta toimintaan – musiikki luo tulevaisuudenuskoa jälleenrakentamiseen  

Sibelius-Akatemiasta vuonna 2012 valmistunut Stasevska valittiin Taideyliopiston vuoden alumniksi 2022, ja konsertti on hänen alumnitekonsa Taideyliopistolle. Stasevska on käynyt Ukrainassa useasti sodan alettua ja on vaikuttunut taiteen ja musiikin voimasta sotaa käyvässä maassa.   

Yhteistyöllä Stasevska haluaa tukea Ukrainan nuoria musiikinopiskelijoita pitkittyneessä konfliktissa sekä luoda yhteyksiä myös maan jälleenrakennusta ajatellen; ukrainalaista musiikkia esittämällä myös maan pitkään sorron alla ollutta kulttuuria ja identiteettiä voidaan tuoda tunnetuksi maailmalla. 

“Krimin miehityksen myötä Ukrainasta on tullut minulle sydämen asia. Olen urallani tilanteessa, jossa aidosti voin auttaa ja tehdä asioita maan hyväksi, ja taiteilijana haluan tietysti käyttää minulle suotua mahdollisuutta auttaa ukrainalaisia ja ukrainalaisen musiikin tunnetuksi tekemistä. Ukrainalaiset taistelevat konkreettisesti kulttuurinsa säilymisen puolesta ja koen, että yksi tärkeimmistä tukemisen muodoista on soittaa ukrainalaista musiikkia ja näyttää että me välitämme”, Stasevska toteaa. 

Musiikilla ja kulttuurilla tuetaan “Ukrainan ihmettä” 

Musiikinopiskelu Ukrainassa jatkuu vaikeissa olosuhteissa sinnitellen. Ukrainan nuoriso-orkesteri (YsOU) käynnisti hyökkäyssodan alettua evakuointiprojektin nuorille ukrainalaisille muusikoille yhdessä Slovenian nuoriso-orkesterin kanssa. Myös Taideyliopisto on osana eurooppalaista In-Tune -yliopistoallianssia sitoutunut tukemaan ukrainalaisia musiikkikorkeakouluja jälleenrakennuksessa. Ukrainalaiskollegoiden kanssa luodut suhteet ovat tärkeitä kriisin aikana ja kantavat myös sodan jälkeiseen aikaan.  

”Musiikilla oli 1900-luvun alussa tärkeä rooli Suomen itsenäisyyden ja kansallisidentiteetin rakentamisessa. Ukrainalaiset ovat nyt samankaltaisessa tilanteessa. Musiikin kokeminen ja yhdessä kuunteleminen auttaa niin yleisöjä kuin opiskelijoita kokoontumaan yhteen tärkeän asian äärelle ja tukee resilienssiä. Myös Sibelius-Akatemian opiskelijoille on tärkeää voida tässä maailmantilanteessa toimia myönteisellä ja rakentavalla tavalla”, toteaa Sibelius-Akatemian dekaani Emilie Gardberg.  

Konsertin pääjärjestäjänä on Taideyliopiston Sibelius-Akatemia. Sen toteutumista tukevat Musiikkitalo, Helsingin kaupunginorkesteri, Konstsamfundet, Sibelius-Akatemian tukisäätiö sekä Jane ja Aatos Erkon säätiö.  

Lisätietoja

Orkesteripäällikkö Nina Lackman 
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia 
nina.lackman@uniarts.fi

Mediayhteydet:
Viestintäsuunnittelija Karoliina Pirkkanen
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
karoliina.pirkkanen@uniarts.fi
0407104319