Jukka Savijoki kartoitti suomalaisen kitaramusiikin historiaa ensimmäistä kertaa
Kitarataiteilija, musiikin tohtori Jukka Savijoki on koonnut yksiin kansiin kitaransoiton historiaa Suomessa ennen 1900-lukua.

Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulun julkaisusarjassa ilmestyvä teos ’So that the soul would dance in you’ – The Guitar in Finland before the Twentieth Century on laatuaan ensimmäinen tutkimus kitaran vaiheista Suomessa. Kirja julkaistaan Helsingissä Hakasalmen Huvilassa järjestettävässä tilaisuudessa osana Kantakaupungin kitarakonsertit -sarjaa 26. tammikuuta 2020.
Kitaran tarina Suomessa käynnistyy melko myöhään, 1800-luvun alkupuolella. Muun tyyppisiä kielisoittimia oli Suomessa jo toki ollut aiemminkin. Merkittävimpiä näistä soittimista olivat sisteri ja ruotsalainen luuttu; varsinainen luuttu oli sen sijaan harvinaisempi. Savijoki esittelee kirjan aluksi sen, mitä tiedetään näiden aikaisempien soittimien harrastamisesta tuon ajan Suomessa.
Kitaratraditio Suomeen tuli pääosin lännestä, Ruotsista, ja Keski-Euroopasta. Myös Venäjällä hoveineen oli vakiintunut kitaraperinne 1700-luvun loppupuolelta, mutta sen vaikutus näyttää olleen vähäisempi. Varhaisimmat tiedot kitarasta Suomessa ovat 1810-luvulta. Ensimmäinen kitaran myynti-ilmoitus löytyy turkulaisesta sanomalehdestä vuodelta 1815 ja samalta ajalta löytyy myös kitaranuottien myynti-ilmoituksia. Savijoki tarkastelee teoksessaan myös 1800-luvun suomalaisia kitaraharrastajia ja ohjelmistoa, joka heillä oli käytössään. Selvisi, että kitarasta innostui erityisesti yläluokka – myös monet naiset.
- Kitaransoittoa harrastivat muun muassa Zacharias Topeliuksen ja Fredrik Paciuksen puolisot. Suomessa oli saatavilla myös melko edustava valikoima keskeistä 1800-luvun alkupuolen kitaramusiikkia, esimerkiksi Mauro Giulianilta ja Ferdinando Carullilta, Savijoki kertoo.
Savijoki esittelee teoksessaan myös henkilöitä, jotka tuolloin opettivat kitaransoittoa.
- Heitä oli täällä melko paljon ja jotkut heistä opettivat useiden vuosikymmenien ajan. Toisaalta moni näistä opettajista oli matkustavia muusikoita, jotka oleskelivat Suomessa vain lyhyen ajan. Suurin osa heistä oli ulkomaalaisia, Savijoki toteaa.
Savijoki käsittelee kirjassaan lisäksi julkisia kitarakonsertteja Suomessa 1800-luvulla. Kuten muuallakin Euroopassa, ne eivät olleet sooloresitaaleja vaan vastasivat pikemminkin niin kutsutun musiikillisen iltaman, soiréen, perinteitä. Teoksessa tutustutaan myös kitaroiden myyntiin ja kitaran rakentajiin, joita tiedetään nimeltä noin tusina. Savijoki antaa kirjassaan myös yleiskuvan soittimia myyneistä henkilöistä ja liikkeistä. Lisäksi hän käsittelee teoksessaan kitaransoiton harrastuksen kustannuksia Suomessa sekä kitaran esiintymistä suomalaisessa kuvataiteessa ja aikakauden lehdistössä.
Lisätiedot
Jukka Savijoki
jukka.savijoki@icloud.com
‘So that the soul would dance in you’ – The Guitar in Finland before the Twentieth Century -teoksen julkaisukonsertti
Sunnuntai 26.1.2020 klo 18, Hakasalmen huvila, Mannerheimintie 13 B, Liput ovelta 20/10€
Jukka Savijoki kertoo teoksestaan ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijat esiintyvät. Teosta on mahdollista ostaa tilaisuuden päätteeksi.