Filosofi Emanuele Coccia luennoi Helsingissä taiteen roolista ilmastokriisin ymmärtämisessä ja käsittelyssä

Emanuele Coccia vierailee syyskuussa Helsingissä Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön kutsumana. Hän pitää yleisölle avoimen luennon keskiviikkona 20.9.2023 Tanssin talossa. Luennon aihe on Don’t Call Me Gaia. Notes For a Planetary Art.

Emanuele Coccia puolivartalokuvassa.
Emanuele Coccia, kuva: Frank Perrin

Italialainen filosofi Emanuele Coccia näkee taiteen keinona käsitellä ja ymmärtää planeettamme toimintaa. Hän pitää ilmastokriisiä todisteena siitä, että maapallo toimii vapaasti ja tekee mitä haluaa. Se ei ole enää ihmisten hallittavissa ja tarvitsemme luovaa ajattelua kuvataiteista musiikkiin puhuaksemme maapallosta.

Coccia on tuottelias kirjoittaja ja hänen teoksensa Kasvien elämä on julkaistu suomeksi vuonna 2020. Hän puhuu ”animaalisesta rasismista”, joka rajaa kasvikunnan muun yhteiskunnan ulkopuolelle. Vuodesta 2011 Coccia on toiminut Pariisin École des hautes études en sciences sociales -tutkimusinstituutin apulaisprofessorina.

Saastamoinen Foundation Keynote: Emanuele Coccia

· Ke 20.9.2022 klo 17–19 (ovet aukeavat klo 16.40)
· Tanssin talo, Kaapeliaukio 3, Helsinki
· Kieli: englanti
· Salissa on 235 paikkaa, joista 70 on varattu Taideyliopiston opiskelijoille ja tutkijoille

Tapahtumaa moderoi tutkijatohtori ja estetiikan dosentti Sanna Lehtinen. Luennon jälkeen teeman käsittely jatkuu paneelikeskustelussa.

Luento on seitsemäs Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön järjestämä Keynote -puheenvuoro. Kerran vuodessa järjestettävän luennon puhujiksi kutsutaan kansainvälisesti merkittäviä taidealan toimijoita.