Eeva Muilu tanssitaiteen professoriksi

Eeva Muilu aloitti tanssitaiteen professorina 1.8.2018.

Eeva Muilu istuu Teatterikorkeakoulun torilla. Taustalla on palmutyyppinen kasvi.
Petri Summanen

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen professoriksi on valittu tanssitaiteen maisteri Eeva Muilu. Eeva Muilu (s. 1980) on sekä Suomessa että kansainvälisesti menestynyt koreografi ja tanssija. Muilu aloittaa professorin tehtävässä 1.8.2018. Toimikausi on viisivuotinen.

Eeva Muilun teoksia on esitetty keskeisillä kansainvälisillä näyttämöillä Euroopassa ja Aasiassa. Lisäksi hän on itse toiminut tanssijana kansainvälisissä työryhmissä ja tuotannoissa. Muilu on myös työskennellyt kansainvälisen nykytanssifestivaalin Sivuaskeleen kuratointitiimissä vuodesta 2011.

Muilu on palkittu useasti taiteellisesta työstään, esimerkiksi vuonna 2012 hän sai arvostetun eurooppalaisen koreografiapalkinto Prix du Jardinin teoksesta Ihmisen asussa (2009) yhdessä Milja Sarkolan kanssa. Vuonna 2008 hänelle myönnettiin Suomen arvostelijain liiton Kritiikin Kannukset -palkinto teoksesta Loppuunmyyty (2007).

Eeva Muilu on toiminut taiteellisten produktioiden alullepanijana, ohjaajana ja tuottajana. Lisäksi hän on ohjannut tanssiin, improvisaatioon, kompositioon ja esiintyjäntyöhön keskittyviä työpajoja eri instituutioissa, kuten Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa, Pohjois-Karjalan ammattiopistossa, Savonia Ammattikorkeakoulussa ja Zodiak – Uuden tanssin keskuksessa.

– Olen innoissani, että pääsen työskentelemään nuorten taiteilijoiden kanssa ja pohtimaan taiteen ja taidekoulutuksen kysymyksiä laajassa ja monialaisessa toimintaympäristössä. Koulutuksen suunnittelun ja johtamisen lisäksi odotan, että pääsen tekemään tutkivaa studiotyöskentelyä opiskelijoiden kanssa, Eeva Muilu sanoo.

Muilun mielestä tanssitaiteen koulutus Suomessa ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa on korkeatasoista ja laadukasta. Hän näkee, että tanssitaiteilijan koulutuksen tulee tarjota opiskelijalle laaja sivistyspohja ja valmiudet toimia monimuotoisessa taiteellisessa ympäristössä sekä eväät kehittää ja uudistaa taidetta edelleen. Muilu on itse valmistunut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun koreografian maisteriohjelmasta vuonna 2007.

– Monipuolisen ammatillisen kokemuksen ja taiteellisen pätevyyden lisäksi Eeva Muilu teki rekrytointiryhmään vaikutuksen muun muassa opetustaidoillaan ja näytöillään kansainvälisestä yhteistyöstä. Opetusnäytteessä välittyi Muilun kunnioitus opiskelijoita kohtaan. Muilulla on vahva kiinnostus niin opettaa, uudistaa kuin tutkia tanssitaiteen alaa, myös kansainvälisesti, Teatterikorkeakoulun dekaani Maarit Ruikka toteaa.