Dramaturgian ja näytelmän kirjoittamisen professori Heini Junkkaalalle Suomen Kulttuurirahaston palkinto

40 000 euron suuruinen palkinto myönnettiin Junkkaalalle ”tinkimättömästä teatterityöstä ja yksityisen laajentamisesta yhteiseksi”.

Kuva: Riitta Supperi/SKR

Suomen Kulttuurirahasto jakoi 27.2.2024 kolme 40 000 euron palkintoa merkittävistä kulttuuriteoista. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun dramaturgian ja näytelmän kirjoittamisen professori Heini Junkkaala on yksi palkinnon saajista.

Junkkaala on helsinkiläinen näytelmäkirjailija, ohjaaja ja dramaturgi, joka tunnetaan näytelmien lisäksi myös elämänkertateoksesta Pirkko Saisio – Sopimaton, joka oli vuonna 2023 tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana. Junkkaala valmistui Teatterikorkeakoulusta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2006. Teatterikorkeakoulun professorina Junkkaala aloitti vuoden 2024 alusta.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että tinkimättömäksi ja omaääniseksi kuvailtu Junkkaala käsittelee teoksissaan yhteiskunnallisesti ajankohtaisia ja kipeitä aihepiirejä, kuten seksuaalista identiteettiä, sukupuolen moninaisuutta sekä sukupolvisia ja kirkollisia uskomusparadokseja. Junkkaala lähestyy aiheitaan epäillusorisen dokumentarismin keinoilla, usein yksityisestä ja henkilökohtaisesta näkökulmasta. Ominaista Junkkaalan työssä onkin hänen kykynsä tehdä yksityisestä yleistä.

Kaksi muuta palkinnon saajaa ovat kuvanveistäjä, ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian professorina toiminut Villu Jaanisoo sekä fysiikan professori Jukka Pekola. Jaanisoolle Suomen Kulttuurirahaston palkinto myönnettiin materiaalien kekseliäästä kesyttämisestä ja ihmisten arjen ilahduttamisesta. Pekolalle palkinto myönnettiin kvanttiteknologiatutkimuksen pitkäaikaisesta edistämisestä ja osallistumisesta ihmiskunnan haasteiden ratkaisemiseen.