175 vuotta täyttävän Kuvataideakatemian näyttelysyksyssä juhlitaan kuvataiteilija Lauri Anttilan opetustyötä

Kandinäyttely käynnistää tuttuun tapaan näyttelysyksyn. Syksyn päätteeksi juhlimme 175 vuotta täyttävää Kuvataideakatemiaa.

Sisäkuva Kuva/Tila-galleriasta
Petri Summanen Kuva/Tila ja Tasku sijaitsevat Myllyn ensimmäisessä kerroksessa.

Juhlimme tänä syksynä 175-vuotiasta Kuvataideakatemiaa. Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulu aloitti toimintansa 1848 ja sai ensimmäiset omat opetustilansa Ateneumin valmistuessa 1887. Juhlistamme merkkivuotta näyttelyllä, joka kunnioittaa pitkäaikaisen rehtorin ja professorin Lauri Anttilan (1938–2022) elämäntyötä taiteen opettajana.

Kandinäyttely esittelee nuorten taiteilijoiden teoksia

Kandinäyttely käynnistää tuttuun tapaan näyttelysyksyn. Kuvataiteen kandidaatin tutkintoaan viimeistelevien opiskelijoiden teokset ovat esillä Kuva/Tilassa sekä muissa Myllyn tiloissa 22.9.–15.10. Kandinäyttely on hyvä tilaisuus ottaa selvää, millaiset työskentelytavat ja aiheet kiinnostavat nuoria kuvataiteilijoita juuri nyt. Tänä syksynä näyttelyyn osallistuu 23 nuorta taiteilijaa Kuvataideakatemian kaikilta opetusalueilta.

Lopun aikoja ja immersiivisiä maailmoja

Lopun ajan näkymät ovat tulleet osaksi arkeamme sodan, pandemian ja massasukupuuton muodossa. Koemme tarvetta käsitellä vaikeita aiheita yksityisesti ja yhteisöllisesti. Opiskelijatyöryhmän ja yhden kutsutaiteilijan näyttely can we go already? luo alustan lähestyä päättymistä ja luopumista vaihtuvista näkökulmista. Näyttelyn taiteilijat työskentelevät monin eri välinein, kuten maalaus, liikkuva kuva ja keskustelu, tunnistaen tarpeen luoda uusia tapoja ajatella ja esittää surua, kuolemaa ja lopullisuutta. Näyttely on avoinna Kuva/Tilassa 27.10.–19.11.

Samaan aikaan Tasku-gallerian ottaa haltuun kuvanveiston opiskelijoiden Mette Matildan ja Anna Pekkalan näyttely Alla. Anna Pekkala (s. 1989) on työskennellyt monenlaisia materiaaleja ja liikettä sisältävissä teoksissaan vuosia merenalaisten aiheiden ja eliöiden parissa. Mette Matilda (s. 1997) käsittelee veistoksissaan luonnollisen ja keinotekoisen välitilaa. Yhdessä he luovat tilaan intiimin immersiivisen installaation, joka koskettelee eri aisteja.

Onneksi olkoon, 175-vuotias Kuvataideakatemia

Kuvataideakatemia on yksi maamme vanhimmista oppilaitoksista. 175-juhlavuotena kunnioitamme Kuvataideakatemian pitkäaikaisen rehtorin ja professorin Lauri Anttilan (1938–2022) elämäntyötä taiteen opettajana näyttelyn muodossa.

Lauri Anttila viittasi teoksissaan usein nykyhetkessä vaikuttavaan menneen ajan perintöön. Hän oli taiteellisen tutkimuksen edelläkävijä, taiteen ja taiteilijakoulutuksen uudistaja ja arvostettu ja pidetty opettaja. Hommage á Lauri Anttila -näyttelyssä käännetään katse Anttilan työn vaikutukseen hänen oppilaittensa ja nuorempien taiteilijasukupolvien työssä. Kuva/Tilassa 1.12.2023–14.1.2024 esillä olevaan näyttelyyn on kutsuttu Anttilan oppilaita eri vuosikymmeniltä ja edelleen hänen taiteensa henkeä jatkavia taiteilijoita.

Juhlavuoden kunniaksi julkistamme loppusyksyllä myös Kuvataideakatemian taidekokoelman verkkosivut, joita kaikki kiinnostuneet pääsevät selailemaan. Taidekokoelmaan kuuluu teoksia Kuvataideakatemiassa opiskelleilta taiteilijoilta vuosikymmenien ajalta. Taidekokoelman teoksia on esillä Kuvataideakatemian päärakennus Myllyssä. 

Kuva/Tila & Tasku, Sörnäisten rantatie 19. Näyttelyt avoinna ti–su 11–18. Vapaa pääsy. kuvatila.uniarts.fi

Päivitetty 24.10.2023 can we go already -näyttelyn nimi.