Henkilöstösääntö

1 § Soveltamisala

Taideyliopistossa noudatetaan tämän henkilöstösäännön määräyksiä henkilöstön yleisistä kelpoisuusvaatimuksista ja valintamenettelyistä henkilöstön rekrytoinnissa. Rehtori voi antaa tarkempia ohjeita tehtäväkohtaisista kelpoisuusvaatimuksista sekä yliopistossa sovellettavista valintamenettelyistä.

Kelpoisuusvaatimukset

2 § Yleiset kelpoisuusvaatimukset

Yliopiston tehtävään valittavalta edellytetään sellaista koulutusta, kokemusta ja kielitaitoa kuin kyseisen tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää sekä tehtävän vaatimia muita ominaisuuksia, tietoja ja taitoja kuten esimerkiksi hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Nämä edellytykset määritellään kunkin tehtävän osalta ennen kuin tehtävää ryhdytään täyttämään.

Opetusta sisältävissä tehtävissä edellytetään pedagogisia opintoja ja/tai riittävää pedagogista kokemusta sekä opetustaitoa. Tutkimusta sisältävissä tehtävissä edellytetään kykyä itsenäiseen tutkimustyöhön sekä riittäviä taitoja ja kokemusta tutkimuksen tekemiseen.

Johtamistehtävissä edellytetään tehtävään soveltuvaa koulutusta, perehtyneisyyttä tehtäväalaan ja tehtävän edellyttämää johtamiskokemusta tai muutoin osoitettua soveltuvuutta johtamistehtäviin.

3 § Kielitaito

Yliopistoasetuksessa (770/2009) säädetyn kielitaidon ja tehtävän edellyttämän muun kielitaidon hallinta tulee varmistaa hakuasiakirjojen ja tarvittaessa haastattelujen tai opetusnäytteen perusteella ennen kuin tehdään päätös henkilön ottamisesta työsuhteeseen. Jos opetus- ja tutkimustehtävää hakee ulkomaalainen tai Suomen kansalainen, joka ei ole syntyperäinen tai joka ei ole saanut koulusivistystään suomen tai ruotsin kielellä, voidaan hänelle myöntää ilman erillistä hakemusta erivapaus yliopistoasetuksessa säädetyn suomen ja ruotsin kielen taidon hallitsemisesta. Erivapauden myöntää se toimielin tai henkilö, joka tehtävään ottaa. Opetus- ja tutkimustehtävään valittavalta ulkomaalaiselta tai Suomen kansalaiselta, joka ei ole syntyperäinen, edellytetään tarvittaessa suomen tai ruotsin kielen kohtuullista oppimista tietyn ajan kuluessa. Tästä edellytyksestä mainitaan hakuilmoituksessa.

4 § Tehtäväkohtaiset kelpoisuusvaatimukset

Rehtori voi antaa tarkentavia ohjeita tehtäväkohtaisista kelpoisuusvaatimuksista sekä yliopistossa käytettävissä nimikkeistä.

Tehtäväkohtaiset kelpoisuusvaatimukset ja hakijan ansioita arvioitaessa huomioon otettavat muut seikat sekä niiden painotukset on esitettävä hakuilmoituksessa ennen tehtävän haettavaksi julistamista rekrytointien avoimuuden ja ennakoitavuuden turvaamiseksi.

Henkilöstön ottaminen ja rekrytointi

5 § Päätöksenteko henkilöstön ottamisessa

Päätettäessä henkilöstön ottamisesta yleisenä päätöksenteon kriteerinä on henkilön pätevyys ja soveltuvuus tehtävään ottaen huomioon etukäteen asetetut valintakriteerit. Hakijoita on kohdeltava yhdenvertaisesti ja sukupuolten välinen tasa-arvo huomioon ottaen.

Jokaisen tehtävän tarpeellisuus arvioidaan ennen rekrytoinnin käynnistämistä ottaen huomioon yliopiston strategia ja yksikön henkilöstösuunnitelma, osaamis- ja henkilöstötarpeet kokonaisuutena sekä käytettävissä olevat resurssit.

Henkilöstön ottamisesta ja irtisanomisesta noudatetaan niitä määräyksiä ja ohjeita, joita yliopiston johtosäännössä tai rehtorin päätöksellä on annettu.

6 § Professorin tehtävään rekrytointi

Professorin tehtävä asetetaan pääsääntöisesti julkiseen hakuun ja rekrytoinnissa noudatetaan yliopiston antamia ohjeita.

Professorin tehtävä voidaan kuitenkin erityisistä syistä täyttää kutsusta silloin, kun tehtävään voidaan kutsua ansioitunut henkilö tai tehtävään valitaan määräajaksi. Tehtävään voidaan valita kutsusta vain henkilö, joka kiistatta täyttää kelpoisuusvaatimukset.

7 § Voimaantulo

Tämä henkilöstösääntö tulee voimaan 1.8.2019 ja kumoaa yliopiston aiemman henkilöstösäännön 3.3.2014. Ennen henkilöstösäännön voimaantuloa voidaan ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin henkilöstösäännön täytäntöön panemiseksi.

(Vahvistettu hallituksessa 13.6.2019)