Kandiprojekti kehittää opiskelijoista itsenäisiä esityksentekijöitä

Tämän kevään kandiesityksiin kuuluu viisi tuotantoa, jotka käsittelevät erilaisia aihepiirejä perhedynamiikoista avaruusseikkailuihin.

Teatterikorkeakoulun Kandiprojekti-opintojakson tavoitteena on kehittää opiskelijoiden laajoja taiteellisen työn sekä itsenäisen työskentelyn taitoja. Opiskelijat oppivat ratkaisemaan ammattialueensa kysymyksiä sekä kantamaan vastuuta esityksen valmistelusta.

Valmiisiin kandiesityksiin johtava prosessi käynnistyy dramaturgian opiskelijoiden kirjoittamista teksteistä, joista ohjaajat valitsevat toivomansa käsikirjoituksen. Ohjaaja tuo tekstiin oman näkökulmansa, jonka pohjalta työryhmä aloittaa tekstin työstämisen.

Esitykset luodaan ohjaajavetoisesti. Ohjaaja toimii ryhmän johtajana ja etsii tasapainon yhteisen vision ja jokaisen ryhmänjäsenen oman taiteilijuuden kunnioittamisen välillä, kertoo ohjauksen koulutusohjelman lehtori Eki Vuori.

Tärkeintä projektissa ei ole lopputulos, vaan prosessin kautta oppiminen. Opiskelijoilla on oikeus myös epäonnistua.

Yleisö pääsee katsomaan lopputuloksia huhtikuussa. Tämän vuoden Kandiprojekti -kokonaisuuteen sisältyy viisi tuotantoa: Kaunis nainen, Sex on the Beach – Perhedraama, Sirkuskissa, Space X ja Tiikeriooppera.

Kaunis nainen -esitys käsittelee romantiikkaa ja sen käsikirjoituksia pilke ja kyynel silmäkulmassa. Esitys kertoo rakkaudesta ja sen menettämisestä, yksinäisyydestä, halusta tulla pelastetuksi ja onnellisen lopun kaipuusta onnettomassa maailmassa.

Sex on the Beach – Perhedraamassa taas kuvataan tavallisen perheen groteskia kauneutta. ”Koti on siellä, missä sattuu eniten. Onneksi nämä ovat jäähyväiset.”

Sirkuskissa on ”kauhukavalkadi pakkomielteistä, väkivallasta, rakkaudesta ja taikuudesta.” Tarinassa sirkuskissan johtama veijarilauma saa selville kylää uhkaavan salajuonen, josta seuraa kissa ja hiiri -leikki kolminkertaisen Vuoden kaupunkilainen -voittajan vesilaitoksenjohtaja Taavi Kokon kanssa.

Space X on poikkeuksellisesti suunnittelijalähtöisesti luotu avaruusseikkailu, jossa suunnataan kohti Marsia ja täydellistä yhteiskuntaa.

1970-luvun Teatterikouluun sijoittuvassa Tiikerioopperassa käydään aatteen ja taiteen taistoa.

Kandiprojekti-opintojakso sisältyy Teatterikorkeakoulun dramaturgian ja näytelmän kirjoittamisen, esittävien taiteiden lavastuksen, ohjauksen, valosuunnittelun, äänisuunnittelun, Aalto-yliopiston pukusuunnittelun sekä Tampereen yliopiston teatterityön opetussuunnitelmiin.