Photo: Juho Papinniemi
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelija, alttoviulisti Aino Räsänen esiintyy Sibelius-Akatemian ja Viron musiikki- ja teatteriakatemian yhteiskonsertissa 10. marraskuuta.

Yhteiskonsertti tuo esiin Sibelius-Akatemian kansainvälistä toimintaa

Musiikkialan toimintaympäristö on kansainvälinen. Siksi on tärkeää, että Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijat saavat kansainvälistä kokemusta opiskelunsa aikana.

Yksi esimerkki Sibelius-Akatemian kansainvälisestä toiminnasta on Sibelius-Akatemian jousten aineryhmän yhteistyö Viron musiikki- ja teatteriakatemian jousten aineryhmän kanssa. 10. marraskuuta yhteistyö tulee näkyväksi yleisölle, kun Ackté-salissa kuullaan oppilaitosten opiskelijoiden yhteiskonsertti.

– Opiskelijoiden on ehdottoman tärkeä tavata muusikoita muista oppilaitoksista ja maista. Kansainväliset kontaktit tarjoavat vertailukohdan ja auttavat ymmärtämään, millä tasolla kansainvälisesti liikutaan, ja mihin suuntaan musiikkikoulutus on kehittymässä, Sibelius-Akatemian jousten aineryhmän johtaja Päivi Arjas sanoo.

Tapaamisten kautta muodostuvat kansainväliset verkostot ovat niin ikään tärkeitä. Oppilaitosyhteistyö tarjoaa oivan mahdollisuuden verkostoitua.

–  Muusikkopiirit ovat kohtuullisen pienet ja aina löytyy tuttuja tai tutun tuttuja. On tärkeää verkostoitua. Olen esimerkiksi monesti päätynyt sattumalta samoihin projekteihin tiettyjen virolaisten jousisoittajien kanssa, konsertissa esiintyvä opiskelija, alttoviulisti Aino Räsänen kertoo.

Arjaksen mukaan musiikkialalla kontaktit syntyvät useimmiten juuri henkilökohtaisella tasolla, kun alan ammattilaiset ja opiskelijat tapaavat toisiaan mestarikursseilla ja tapahtumissa. Myös opiskelijavaihto on tyypillinen tapa tutustua alan ihmisiin.

Sibelius-Akatemian ja Viron musiikki- ja teatteriakatemian nykyinen yhteistyö alkoi niin ikään henkilökohtaisen kontaktin kautta ja laajeni myöhemmin oppilaitosten yhteistyöksi.

– Rehtoreiden, professoreiden ja opiskelijoiden välistä yhteistyötä on tehty 90-luvulta asti, mutta nykyinen yhteistyö alkoi kun Arvo Leibur, jousten aineryhmän johtaja Tallinnassa, kutsui meidän viulumusiikin professori Réka Szilvayn pitämään konsertin ja mestarikurssin Viroon. Samalla syntyi idea opiskelijoiden konserteista. Nyt konserttiyhteistyötä on tehty säännöllisesti kolme vuotta, Sibelius-Akatemian jousten tuntiopettaja Mari Tampere-Bezrodny kertoo.

– Sibelius-Akatemian opettajien kansainväliset verkostot ovat laajat ja niissä on uskomaton voima ja potentiaali. On mukava kun henkilökohtaiset kansainväliset kontaktit tulevat näkyväksi konserttien ja yhteistoiminnan kautta, Arjas lisää.

 

SibA meets EMTA – Sibelius-Akatemian ja Viron musiikki- ja teatteriakatemian jousisoittajat konsertoivat
La 10.11.2018 klo 13.00
Ackté-sali, Sibelius-Akatemia, Töölönkatu 28, Helsinki
Vapaa pääsy