Photo: Johanna Lecklin
Osallistuja Story Caféssa Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmanäyttelyssä Järjestetty juttu, 2010.

Voiko kameran edessä olla esiintymättä?

Johanna Lecklin tutkii kuvataiteen tohtorin opinnäytteessään dokumentaarisen ja fiktiivisen liukuvaa rajaa ja osallistavan taiteen etiikkaa.

Kuvataiteen ja filosofian maisteri, kuvataiteilija Johanna Lecklin käsittelee kuvataiteen tohtorin opinnäytteessään osallistavaan taiteeseen sekä dokumentaarisen ja fiktiivisen väliseen rajankäyntiin liittyviä kysymyksiä. Opinnäyte tarkastetaan Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa perjantaina 16.11.2018.

Lecklin hyödyntää tutkimuksessaan sekä omia että toisten taiteilijoiden tekemiä liikkuvan kuvan teoksia. ”Olen valikoinut mukaan sellaisia teoksia, jotka jättävät minut hämmennyksen valtaan – onko tämä totta, huijataanko minua, esittävätkö nuo ihmiset vai ovatko omana itsenään kameran edessä”, kertoo Lecklin.

Lecklinin omista teoksista keskeisin hänen tutkimukselleen on Story Café. Story Café -projekti alkoi Lecklinin ollessa taiteilijaresidenssissä Lontoossa, missä hän vuokrasi pienen tilan, sisusti sen ja ripusti ulkopuolelle kyltin STORY CAFÉ, TELL A STORY, GET A COFFEE. Sisään uskaltautuneet kertoivat tarinan, jonka Lecklin kuvasi, ja saivat vastineeksi kahvia. Lontoon jälkeen Lecklin on toteuttanut Story Cafén viidessätoista kaupungissa, ja tarinoita on kertynyt yhteensä nelisen sataa.

Story Café -projekti herättää kysymyksiä tallenteen ja fiktion välisestä suhteesta. Voiko kameran edessä olla esiintymättä? Miten paljon ohjailua, käsikirjoittamista, rajaamista ja tekijän näkökulmaa dokumentaarinen teos sisältää? Kysymykset monimutkaistuvat, kun Lecklinin tallentamien tarinoiden päälle rakentuu uusi kerros. Lecklin on nimittäin tehnyt useista kahvilatarinoista dramatisoituja lyhytelokuvia, joiden katsojalle on saattanut jäädä epäselväksi, onko kyse todellisesta vai lavastetusta tilanteesta. 

Story Cafésta ja osallistavasta taiteesta yleensä kumpuaa myös eettisiä kysymyksiä, joiden käsittely kulkee läpi Lecklinin tutkimuksen. Miten tekijän ja osallistujien väliset valtasuhteet ilmenevät? Kuka on teoksen tekijä, jos sen valmistukseen käytetään yleisön panosta? Taiteilijalle osallistavien teosten tekeminen on eettinen haaste. Lecklin kertoo ymmärtäneensä Story Cafén myötä, miten tärkeää on olla eettisesti hereillä – hän esimerkiksi päätti olla käyttämättä tarinoita, jotka tuntuivat olevan osallistujalle terapiaa.

Lecklinin tutkimuksessa sivutaan myös tositelevisioon ja dokufiktioon liittyviä kysymyksiä. ”Meidän pitäisi kiinnittää paljon enemmän huomiota siihen, miten liikkuvaa kuvaa on rakennettu ja rakennetaan”, Lecklin toteaa. 

Katso Story Cafén -tarinoita: https://www.youtube.com/watch?v=0fvaKsW3d-8

Opinnäyte Helda-arkistossa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-7131-55-8

Tekijästä

Johanna Lecklin on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2003 sekä filosofian maisteriksi pääaineenaan taidehistoria Helsingin yliopistosta 2008. Hän työskentelee pääasiassa liikkuvan kuvan ja valokuvan parissa ja käyttää usein teoksissaan arkistomateriaalia. Lecklinin teoksia on ollut esillä mm. Kiasmassa, Liverpoolin biennaalissa, Forum Boxissa ja Galleria Heinossa. Hän on myös toiminut pitkään opettajana muun muassa Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.

Tarkastustilaisuus 16.11.2018 Helsingissä

Johanna Lecklinin kuvataiteen tohtorin opinnäytteen Esitettyä aitoutta. Osallistavasta taiteesta ja sen etiikasta julkinen tarkastustilaisuus on perjantaina 16.11.2018 klo 13.00 osoitteessa Kino K-13, Kanavakatu 12, Helsinki.

Tarkastaja: filosofian tohtori Kati Kivinen
Tilaisuuden valvoja: professori Mika Elo

Tervetuloa!