Ville vierailulla Naoshiman taidesaarella Japanissa.

Ville Kabrell: Vaihdossa on oppinut olemaan armollisempi itselle

1. Kuka olet ja mitä opiskelet Taideyliopistossa?
Olen Ville Kabrell ja opiskelen Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa äänen maisterikoulutusohjelmassa. Tällä hetkellä olen vaihdossa Japanissa Tokion Taideyliopistossa. 

2. Miten päädyit opiskelemaan Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun?
Kaverini Laura Murtomaa kertoi minulle Vässin äänisuunnittelun koulutuksesta ja päätin sitten hakea. Pääsykokeissa oli lystiä ja ajattelin, että tästähän voisi ehkä tulla jotain.

3. Millaista on opiskelu Taideyliopistossa?
Opiskelu on ollut ainakin tähän asti tosi kivaa. Terveiset opiskelukavereille ja opettajille! Olen kiitollinen siitä, mitä mahiksia ja opetuksia olen saanut Taideyliopistosta. Parantaa ja uudistua voisi ja pitäisi kuitenkin aina…

4. Miksi päätit hakea vaihtoon ulkomaille?
Koska Suomi - kaiken se antaa, mutta kaikkea se ei voi opettaa. Huomasin kolmen vuoden intensiivisen kandiopiskelun jälkeen, että tarvitsen nyt jotain muuta. Olin ollut aika kauan paikoillani Helsingissä, niin halusin heittää itseni johonkin uuteen liemeen, kerta siihen tajoutui tälläinen mahdollisuus. Suomen aatteellinen ilmapiiri ei myöskään innosta tällä hetkellä yhtään. Suomi voi olla aika uuvuttava näinä epävarmoina aikoina. Tulin siis tätä ja pimeää talvea hetkeksi pakoon. Täällä oli vastassa eri ongelmat, tai oikeastaan samat ongelmat eri muodossa. Halusin tulla tänne etsimään uusia kokemuksia ja uusia puolia itsestäni.

5. Miten päädyit hakemaan vaihtoon juuri Japaniin?
Japani oli oikeastaan täysin intuitiivinen valinta. Vasta jälkeenpäin aloin perustelemaan valintaani itselleni ja muille sellittäen jostain Japanin pitkästä ja rikkaasta kulttuurihistoriasta. Japanin ääripäät kiinnostivat ja kiinnostavat edelleen - hiljaisuus ja noise.

6. Oliko käytännön asioiden hoitaminen Japanissa helppoa? 
Jos haluaa jotain perus asunto, virasto, netti, puhelin yms. hommia hoitaa Japanissa, niin se hoituu usein vain Japanin kielellä. Muutamia englannin kielen sanoja osataan. Onneksi google translate kääntää nettisivuja semi kätevästi. Ja onneksi minua opettavat professorit puhuvat englantia. Rafloissa saa ruokaa, jos on ystävällinen sanoo “osussume” ( = suositus). Useimmiten saa jotain tosi hyvää, jos on valmis syömään mitä vain. Ramen nuudelit tilataan automaatista. Ilman puhelimen tai internetiä olisi todella vaikeaa löytää minnekään perille Tokiossa.

7. Millaista on opiskelijaelämä Tokiossa? Miten se eroaa Helsingistä?
Täällä on ihan ok nukkua tunneilla. Professorin sana on laki ja sitä harvoin kyseinalaistetaan. Mikä on minusta huono puoli opetuksessa täällä, sillä se ei kannusta keskusteluun. Täällä ravintolakulttuuri on niin paljon parempi kuin Suomessa. Toisin kuin Suomessa, syön ulkona melkein päivittäin. Jos menen kouluun niin siihen menee tunti metroissa. Helsingissä kävelen kymmenessä minuutissa koululle. Käyn melkein kerran viikossa kylpylässä eli “onsenissa” tai “sennossa”. Monet opiskelijat on mukana jossain koulun monista “urheiluklubeista”. Olen treenannut täällä Tokiossa kendoa pari kertaa viikossa. Voisiko Taideyliopistolla myös olla oma kisahalli, jossa olisi kaikille opiskelijoille ilmaista kendoa, fudista, tanssia, lätkää, tennistä, kiipeilyä yms.? Paikka jossa tavata muita opiskelijoita eri koulutusohjelmista.

8. Suosittelisitko Japania muille vaihtoa harkitseville opiskelijoille?
Tietenkin riippuu mitä haluaa vaihdoltaan. Japanissa on paljon kaikkea ihmeteltävää, jos mielii asioita ihmetellä. Koulutusjärjestelmä on hyvin hierarkkinen ja vaatii totuttelua tai hyväksymistä.

9. Mikä on tärkein asia, jonka olet oppinut Japanissa vaihdossa ollessasi?
Olen oppinut olemaan armollisempi itselleni ja kiitollisempi elämän perusasioista. Mun karaoke ja kendo skillssit on myös noussu pari leveliä!

10. Mikä on ollut vaihdossa haastavinta?
Kommunikointi on ollut haastavinta. Se voi tosin olla aika usein haastavaa myös Suomessakin. Täällä olen tehnyt proggiksia Google Translaten ja alkeisjapanini varassa. Koskaan ei voi olla täysin varma, että ymmärtääkö sitä oikeastaan yhtään mitään. Se on lähtökohta, mikä täytyy hyväksyä kun on täällä. Kaikki ihmiset ovat pääasiassa supermukavia ja ennen kaikkea kohteliaita, mutta pinnan alla kytee kaikenlaista rasismia, sovinismia ja ekokatastrofia. Eli oikeastaan kaikkea samaan kamaa kuin Suomessakin, mutta eri muodossa. Japani onnistuu jotenkin olemaan samanaikaisesti täysin sulkeutunut, mutta silti hyvin vieraanvarainen. Täällä sitä on joko japanilainen tai ei japanilainen eli “gaijin” 外⼈. Se on välillä ollut haastavaa, mutta joskus se on ollut siunaus ja “vapaudu vankilasta kortti”.

11. Mitä kaipaat Suomesta?
Kavereita ja äitiä sekä Mäkikuplan pizzaa.

12. Kenelle suosittelisit opiskelijavaihtoa?
Kaikille! Jos edes vähän tuntuu siltä, että tekee mieli opiskella ja oleilla jossain muualla kuin Suomessa.

13. Mitä neuvoja antaisit vaihtoa harkitseville?
Asialliset hommat kannattaa hoitaa asiallisesti tietenkin. Sen jälkeen suosittelen, että on täysin avoin ja vastaanottavainen uusille tilanteille ja elämän opetuksille. Kannattaa kysyä neuvoa KV-suunnittelijoilta opintotoimistosta, he kyllä auttavat mielellään! Myös suuret kiitokset suosituskirjeiden kirjoittajille. Kyllä te tiedätte ketä te ootte!

14. Terveiset lukijoille
笑 ! がんばってね!❤️