Valosuunnittelun opiskelija June Horton-White: Tärkeintä on motivaatio, luova ajattelu ja soveltuvuus alalle

1. Kuka olet ja miten päädyit opiskelemaan Taideyliopistoon?

Olen helsinkiläinen valosuunnittelija ja -teknikko, aloitin maisteripinnot valosuunnittelun linjalla tänä syksynä (suoritettuani teatteritaiteen kandin 2015-18). Työskentelin draamateatterin ja livemusiikin parissa suunnittelevana teknikkona ennen kuin hain Vässille. Hain TeaKiin koska kyllästyin teknisesti orientoituneeseen ajatteluun ja halusin kehittyä taitelijana.

2. Millainen oli pääsykokeesi?

Hauska ja haastava. Stressaava, mutta toisaalta tehtävät olivat tarkoituksenmukaisia ja oman ajattelun haastaminen oli palkitsevaa. Hakijoiden kesken oli hyvä meininki, ja jännityksestä puhuminen tauoilla teki elämästä helpompaa.

3. Miten valmistauduit pääsykokeeseen?

Luin kirjoja valosuunnittelusta ja katsoin esitystallenteita baletista Pink Floydiin. Voin kertoa, että moinen tekninen pänttääminen on turhaa: tärkeintä on motivaatio, luova ajattelu ja soveltuvuus alalle.

4. Millaisena koit ennakkotehtävät?

Tehtävänannot antoivat tarpeeksi tilaa erilaisille toteutustavoille. Tietysti tekemistä oli paljon ja kokonaisuudessaan niiden turaamiseen meni tolkuttomasti aikaa, mutta en olisi katunut niiden tekemistä, vaikka en olisi päässyt valintaprosessin toiseen vaiheeseen. Jotkut tekevät ristisanatehtäviä.

5. Millaista opiskelu on ollut?

Hektistä. Pitkiä päiviä ja koko ajan uusia asioita. Heti kun luulee pääsevänsä jyvälle jostakin, niin siirrytään jo uuteen aiheeseen. Kandiportfoliota kootessani huomasin kuitenkin oppineeni kelpo tavalla kaikenlaista. Vässillä on erinomaiset tilat ja yhteishenki on hyvä. Opettajia on helppo lähestyä ongelmatilanteissa ja opetuksen sisällöstä käydään keskustelua opiskelijoiden kanssa.

6. Mieleenpainuvimpia kursseja/projekteja opintojen aikana?

Tilaetydi-kurssilla kävimme mm. metsässä, vanhassa kaivoksessa ja kävelyllä kaupungilla. Tilojen tutkiminen elämyksinä avasi arkiseen kokemusmaailmaan aivan uuden tason. Liikkuva valo -kurssilla alan uusimpien teknisten vempeleiden kanssa tykittely oli tietysti mahtavaa. Muiden alojen opiskelijoiden kanssa olleet yhteiset kurssit ovat olleet myös hyviä, erityisesti mieleen ovat jääneet eeppinen Pinta ja valo -kurssi lavastussuunnittelijoiden kanssa sekä Valo ja tanssi -kurssi tanssijoiden kanssa.

7. Millainen on tyypillinen opiskelupäiväsi?

Kandivaiheessa normaali koulupäivä alkoi yhdeksältä historiantunnilla, monologin äänittämisellä siivouskomerossa, maissihiutaleiden mikittämisellä, maxpätsin ihmettelemisellä tai erilaisten valonlähteiden kokeiluilla valostudiossa. Kahvipaussin jälkeen jatkettiin lounaaseen asti ja sen jälkeen yleensä viiteen asti. Välillä meni myöhempään tai tehtäviä piti jatkaa kotona. Yleensä saman aiheen parissa ollaan viikko tai kaksi intensiivisesti ja sitten hypätään uudelle alueelle.

8. Mikä on opiskelussa parasta?

Ahaa- ja wau -hetket.

9. Mikä on ollut opiskelussa haastavinta?

Välillä sieppasi, kun jatkuvasti piti keksiä jotain omaperäistä ja olla luova silloinkin, kun päässä ei ollut ketään. 

10. Minkä vinkin antaisit tuleville hakijoille?

Opiskelun tahti erityisesti kandissa on todella kova. Jos haluat saada opiskelusta kaiken irti, luppoaikaa ei käytännössä ole. Harkitse hakemista kahteen kertaan jos et ole sataprosenttisesti motivoitunut.

11. Olet nyt vaihdossa Australiassa. Kuinka kauan ja millaista se on tähän asti ollut?

Olen Melbournessa, valosuunnittelija Richard Vabren assistenttina Circus OZin uudessa esityksessä Rock Bang. Harjoitus- ja teatteriesityskausi kestävät yhteensä vain kuukauden, ja sen jälkeen esitys lähtee kiertämään. Työharjoittelun jälkeen käyn vierailemassa muutamassa muussa sirkuksessa uusien kontaktieni myötä. Työkulttuuri täällä poikkeaa Helsingin vapaan kentän meiningistä ja byrokratia on välillä musertavaa, mutta tietysti sirkus ja surffaaminen aina kotimaisen marraskuun voittavat.


Valosuunnittelijaksi?

Valosuunnittelun viisivuotiseen koulutusohjelmaan ja maisteriohjelmaan haetaan uusia opiskelijoita tammikuussa 2019. Tutustu hakuohjeisiin (ml. ennakkotehtäviin) ja koulutusohjelmaan alta.

Hae Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun
Tutustu valosuunnittelun koulutusohjelmaan