Valokuvauksen professori Katja Eydelin tervetuliaisnäyttely Tasku-galleriassa syyskuussa

Katja Eydelin valokuvataiteen professorin tervetuliaisnäyttely Appointed nähdään Kuvataideakatemian kolmannen kerroksen Tasku-galleriassa 12.–30.9. Näyttelyn avajaisia vietetään tiistaina 11.9. klo 16-18.

Professori, kuvataiteilija Katja Eydel tarkastelee projektissaan Appointed, millä tavoin kuvia hyödynnetään etabloituneiden näyttelytilojen ja taidekasvatuksen instituutioiden PR-toiminnassa. Eydel on koonnut kuvamateriaalia uutiskirjeistä ja niihin liittyvistä nettitietokannoista (esim. e-Flux, Art & Education, e-Artnow). Näiden avulla hän analysoi kuvakieltä, joka on syntynyt tiedonvälityksen siirryttyä analogisesta digitaaliseen maailmaan.

Eydelin tarkastelun kohteena on eräänlainen taidemaailman tarpeisiin muokattu mainostamistapa, joka antaa uuden merkityksen niin klassisille muotokuville kuin maisemakuvissa kuvatuille ihmisille.

Hän on valinnut teokseensa tietynlaisia kuva-aiheita ja kuvia ja käsitellyt tietokannoista lataamiansa tiedostoja radikaalisti. Tämä tuo työhön sekä tiettyä maalauksellisuutta että kytköksen maalaustaiteeseen, minkä ansiosta Eydel saa nostettua esiin tiedostamattomia olotiloja, intentioita ja strategioita kuvataiteen alalta. 

Professori Katja Eydel (s. 1969 Saksassa) on taiteilija, joka työskentelee ensisijaisesti valokuvan parissa. Töissään hän käsittelee yhteiskunnallisia ongelmia ja identiteettien muodostumista. Oman valokuvaustyönsä ohella Eydel on työskennellyt yhteistyöprojektien sekä muiden medioiden parissa.

Eydel hyödyntää työssään usein tutkimusta lähestyessään kiinnostuksensa kohteita. Samaan aikaan hän uskoo havainnoinnin vahvuuteen tiedonkäsittelyn työkaluna. Nämä Eydelin työskentelyn kulmakivet sekä hänen käsitteelliset taitonsa ovat myös hänen opetuksensa pohjana.

Ennen nykyistä opetustehtäväänsä Eydel on toiminut vierailevana opettajana California College of the Arts –korkeakoulussa Los Angelesissa, valokuvauksen professorina Merz-akatemiassa Stuttgartissa sekä tutkijakollegana ETH Zurich –yliopistossa. 

Kuvataideakatemian Tasku-galleria, Elimäenkatu 25 a 3. krs, Avoinna ma–pe 10–16