Väite: Taiteeseen ei kannata investoida

Issue X -lehden Pyhä lehmä -juttusarjassa kumotaan vääriä totuuksia. Tällä kertaa kumoajana on ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Sofia Suomalainen.

”Taiteeseen investoiminen ei ole tehokas tai nopea keino tuottaa rahallista arvoa. Sen sijaan taide ja kulttuuri tuottavat yhteiskunnalle arvoa, joka on mitattavissa moninaisemmin kuin ainoastaan rahallisesti. Taide tuo iloa elämään, mutta se pistää myös miettimään. Se on yhteiskuntaa kehittävä ja kritisoiva voima. Terveydenhuollossa taide tukee kansalaisten kokonaisvaltaista terveyttä, ja yritysmaailmassa taiteella on tehtävää jäykkien rakenteiden purkajana. Taide saa ihmiset ymmärtämään toisiaan paremmin.

On erityisen tärkeää taata riittävä rahoitus taiteelle, jotta sen itsenäinen asema yhteiskunnassa säilyy. Taiteen julkinen rahoitus on jäänyt jälkeen. Taiteeseen ja kulttuuriin käytetään noin 0,8 prosenttia valtion budjetista, vaikka niiden osuus bruttokansantuotteesta on kolme prosenttia. Laajemmalla määrittelyllä luovien alojen osuus on peräti 7,3 prosenttia. Kulttuuritoimialoilla työskentelee Suomessa lähes 110 000 henkilöä, neljä prosenttia työikäisistä. Taiteeseen investointi on investointi parempaan tulevaisuuteen.” 

Sofia Suomalainen, puheenjohtaja ja tanssitaiteen opiskelija.

Teksti on julkaistu alun perin Taideyliopiston Issue X -lehdessä, joka ilmestyi helmikuun Image-lehden välissä. Lue lisää: uniarts.fi/issuex.​ 

Taideyliopiston vaalitentti Sofia Future Farmissa tiistaina 26.2. klo 17–19.30.

Asiasanat