Uusi kännykkäsovellus vie äänikävelylle Töölönlahdelle

Seitsemättä kertaa järjestettävän musiikkiteknologian aineryhmän MuTeFest-festivaalin aikana lanseerataan mobiilisovellus, joka vie käyttäjänsä soivalle kulttuurikävelylle Töölönlahden maisemiin. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua äänikävelyyn, joka tarjoaa uudenlaisia äänimaisemia ja kuulokuvia Töölönlahden alueen odottamattomistakin ympäristöistä.

Ensimmäiseksi äänikävelyalueekseen musiikkiteknologit valitsivat Töölönlahden, sillä se on kasvavan kulttuuritoiminnan paikka jonka toimijat ovat verkostoituneet aktiivisesti. Samalla se on tärkeä urbaani historiallinen alue Suomen pääkaupungissa: aikainen teollisuuden alue, joka on muuttunut vuosien varrella vihreäksi kävelyalueeksi keskustan sydämessä.

Mitä tapahtuu äänikävelyllä?

Äänikävelyllä osallistuja lataa applikaation mobiililaitteeseensa, laittaa kuulokkeet päähänsä ja kävelee Töölönlahden alueella kuunnellen kävelyreittiä mukailevia alueelle varta vasten sävellettyjä teoksia ja äänimaisemia. GPS-teknologiaa hyödyntävä sovellus seuraa kulkijan sijaintia ja tarjoilee matkan muokkautuessa aina uusia ympäristöön nivoutuneita sävellyksiä kuultavaksi. Kävelyllä kuultavat teokset ovat Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian opiskelijoiden sävellyksiä, jotka ovat syntyneet musiikkiteknologian ainejohtaja Marianne Decoster-Taivalkosken vetämällä Media ja äänitaide -kurssilla. Vierailevina opettajina kurssilla olivat Jean-Philippe Renoult, Ana Parra ja Josué Moreno. Kokemusta voidaan kutsua vaeltelevaksi kuunteluksi; sävellyksiä kuunnellaan ja tutkitaan vaellellen äänikävelyalueilla. Äänikävely mahdollistaa myös uudenlaisen säveltämisen käytännön, jossa kuulokkeiden kautta soivat äänet ovat vuorovaikutuksessa ympäristön äänien kanssa, muokkaavat kävelyn suuntaa ja rytmiä tai paljastavat joitakin visualisia, alueellisia tai arkkitehtuuriin liittyviä aspekteja.

- Äänikävelyn avulla myös tuttu ympäristö tuntuu uusiutuvan, koska kuuntelija luo uusia yhteyksiä mielikuvituksessaan tai tekee ympäristöstä uudenlaisia havaintoja. Hän saattaa vaikkapa huomata arkkitehtuurin avaruuden, siinä olevan visuaalisen rytmin tai havaita paikan olevan yhteydessä junarataan, kuvailee Decoster-Taivalkoski.

Äänikävelyyn laadittu sovellus on nimeltään MSWalks ja se on ladattavissa sekä Google Play Storessa (Android) että AppStoressa (iOS).

- Marraskuussa järjestettävä ensimmäinen äänikävely on demonstraatio, jonka avulla keräämme kokemuksia ja palautetta kaupunkilaisilta. Ensi vuodelle äänikävelyjen tarjontaa on tarkoitus laajentaa yhteistyössä Töölönlahden alueen toimijoiden kanssa osana alueen verkostoitumisen ja vetovoimaisuuden lisäämistä, kertoo Decoster-Taivalkoski.

Lisätietoja:

Matti Leisma, tuottaja, 050 387 7310, matti.leisma@uniarts.fi
Marianne Decoster-Taivalkoski, musiikkiteknologian aineryhmän johtaja, marianne.decoster-taivalkoski@uniarts.fi

Mobile Sonic Walks -kävelydemonstraatio  on osa 7. kertaa järjestettävää MuTeFest-festivaalia. Kävely Töölönlahden ympäri lähtee Sibelius-Akatemian sisäänkäynniltä 28.11.2018 klo 14.00 (Musiikkitalo, Töölönlahdenkatu 16 C). Ota kännykkä ja kuulokkeet mukaasi.
Sibelius-Akatemian sisäänkäynti, Musiikkitalo, Töölönlahdenkatu 16 C, vapaa pääsy. Kävelylle ei tarvita ennakkoilmoittautumista.