Teatterikorkeakoulun julkaisusarjan uutuusteos on saatavilla Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kirjastosta.

Uusi julkaisu kertoo aasialaisen esitystaiteen arvostuksesta Suomessa

Uusi teos “Ikkunat auki itään!” – 100 vuotta Aasiaa Suomen näyttämöillä kattaa yli sata vuotta suomalaista teatterihistoriaa.

Tuore julkaisu luo katsauksen sekä 1900-luvun alun vierailuihin että Aasian tanssi- ja teatteritaiteen ymmärryksen ja arvostuksen kasvuun Suomessa. 1920-luvulla suomalaiset modernistit, Tulenkantajat etujoukkonaan, vaativat ikkunoiden avaamista sykkivään Eurooppaan, missä kiinnostus myös idän kulttuureja kohtaan oli voimakasta. Aasia ilmestyi Suomen näyttämöille eurooppalaisten ikkunoiden kautta. Suomen lavoilla nähtiin kansainvälistä orientalististista ohjelmistoa, mukaeltuja käännöksiä näytelmäteksteistä ja aasialaisia vierailijoita.

Uutuusteos kertoo myös yksittäisistä, sodanjälkeisen ajan hankkeista, joissa suomalaistaiteilijat alkoivat matkustaa Aasian maihin tutustumaan niiden näyttämötaiteisiin. Virallisten vierailujen lisäksi ystävyysseurat ja yksittäiset toimijat ryhtyivät tuomaan aasialaisia esityksiä Suomeen.

Julkaisu sisältää myös kymmenen haastattelua, joissa tanssi-ja teatteritaiteilijat kertovat omasta Aasia-suhteestaan. Teoksen loppuun on koottu luetteloa Suomessa esitetyistä aasialaisista teoksista ja Suomeen tehdyistä aasialaisista vierailuista. Kirjan tekijät – Anna Thuring, Jukka O. Miettinen ja Veli Rosenberg – ovat perehtyneet Aasian esittäviin taiteisiin vuosikymmenien ajan.

“Ikkunat auki itään!” – 100 vuotta Aasiaa Suomen näyttämöillä -teos on saatavilla 31.5. alkaen Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun kirjastosta sekä Unigrafian verkkokaupasta.