Uusi artikkelikokoelma taustoittaa suomalaisen pianismin menestystarinaa

Piano löytyy monista suomalaisista olohuoneista, ja pianonsoiton osaaminen on maassamme kansainvälisesti katsottuna korkealla tasolla. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian julkaisema artikkelikokoelma Kartanoista kaikkien soittimeksi II – Pianonsoiton historiaa Suomessa nostaa esille suomalaisen pianonsoiton kehitykseen vaikuttaneita henkilöitä ja ilmiöitä. -Suomalaisen pianismin suosiolla ja korkealla tasolla on tausta, josta alalla toimivien tulisi olla tietoisia, toteavat tekijät.

Julkaisu on antia vuonna 2016 järjestetystä toisesta Pianonsoiton historiaa Suomessa -symposiumista. Kokoelman seitsemän artikkelin aiheet kattavat aikajanan 1800-luvun puolivälistä nykypäivään. Tommi Harju ja Matti Huttunen pureutuvat Kansalliskirjaston Richard Faltin -kokoelman piano- ja urkuaiheisiin kirjoihin. Annikka Konttori-Gustafsson valottaa suomalaisen pianopedagogiikan uranuurtajan, Ingeborg Hymanderin elämäntyötä. Margit Rahkonen selvittää Franz Lisztin h-molli-sonaatin varhaista reseptiohistoriaa Suomessa ja kartoittaa teoksen esitykset maassamme ennen ensimmäistä maailmansotaa. Jan Lehtola ja Annikka Konttori-Gustafsson luotaavat Juhani Pohjanmiehen toimintaa urkurina, pianistina ja säveltäjänä. Risto-Matti Marinin artikkeli Tapani Valstan pianistinurasta tuo lukijan suomalaisen pianismin lähihistorian äärelle, samoin Erik T. Tawaststjernan havainnot suomalaisten pianistien vaiheista 1950-luvulta tähän päivään. Elisa Järvi luo artikkelissaan katsauksen neljäsosasävelpianon historiaan ja soittimen kehittämisen nykyvaiheeseen Suomessa. Artikkelit yhtä lukuun ottamatta ovat käyneet läpi tieteellisen vertaisarvioinnin.

Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulun järjestämät Pianonsoiton historiaa Suomessa -symposiumit ovat koonneet tietoa suomalaisen pianonsoiton osaamisen taustasta ja yhdistäneet opettajia, tutkijoita ja taiteilijoita jo kolme kertaa vuosina 2014, 2016 ja 2018. Hankkeen primus motorina on toiminut MuT, pianotaiteilija Margit Rahkonen.

Lisätietoja: Annikka Konttori-Gustafsson, annikka.konttori-gustafsson@uniarts.fi 
Vapaakappalepyynnöt: Henri Wegelius, henri.wegelius@uniarts.fi

 

KARTANOISTA KAIKKIEN SOITTIMEKSI II – Pianonsoiton historiaa Suomessa

Toim. Annikka Konttori-Gustafsson, Margit Rahkonen ja Markus Kuikka
Julkaisija: Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, DocMus-tohtorikoulun julkaisuja 13.
Nidottu: ISBN 978-952-329-120-1, ISSN: 2341-8257
PDF: ISBN 978-952-329-121-8, ISSN: 2341-8265
Kirjoittajina Matti Huttunen, Tommi Harju, Annikka Konttori-Gustafsson, Margit Rahkonen, Jan Lehtola, Risto-Matti Marin, Elisa Järvi, Erik T. Tawaststjerna

Teos luettavissa Helda-tietokannassa

Julkistustilaisuus maanantaina 14.10.2019 klo 17
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, Töölönkadun toimipiste, Ackté-sali, Töölönkatu 28, Helsinki

Teos mukana Kirjamessuilla Helsingin Messukeskuksessa perjantaina 25.10. klo 14
Annikka Konttori-Gustafsson ja Järvi Elisa keskustelevat kirjan teemoista toimittaja Inari Tillin johdolla. Taideyliopisto kokoaa Kirjamessuille Helsingin Messukeskukseen 24.–27.10. tuoreimmat julkaisunsa ja joukon taiteilijoita ja tutkijoita keskustelemaan teoksistaan. Keskustelut käydään Tiedetorin lavalla ja omalla messuosastollamme (6H60). Messuosastolla voi myös kuunnella ja ostaa Sibelius-Akatemian levymerkin SibaRecordsin levyjä.