Photo: Annamari Oittinen
Vasemmalta oikealle: Sibelius-Akatemian dekaani Kaarlo Hilden, Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki, Unkarin suurlähettiläs Vince Szalay-Bobrovniczky, Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden vastaava pääsihteeri Pekka Timonen ja edessä pianotaiteilija Gergely Bogányi.

Unkari lahjoittaa 100-vuotiaalle Suomelle ainutlaatuisen Bogányi-pianon

Satavuotislahja sijoitetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan

Unkarin valtio on muistanut satavuotiasta Suomea deponoimalla eli tarjoamalla pitkäaikaiseen lainaan pianon Suomen valtiolle. Lahjoitettava soitin on Bogányi-pianon lippulaivamalliston ensimmäinen yksilö - Sibelius-Akatemiassa opiskelleen pianotaiteilija Gergely Bogányin innoittama ja hänen yrityksensä valmistama soitin, joka haastaa yleisimmät konserttiflyygelit. Valtioneuvoston ehdotuksesta lahjoitettava piano sijoitetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tiloihin Musiikkitalossa. Se kuvaa Suomen ja Unkarin läheisiä musiikkisuhteita ja antaa mahdollisuuden rikastuttaa niitä entisestään. 

Suomessa kasvanut Sibelius-Akatemian alumni, unkarilainen pianotaiteilija Gergely Bogányi on viettänyt viimeiset kymmenen vuotta elämästään toteuttamalla unelmaansa, laulavaa pianoa. Soitinta on kutsuttu lepakkopianoksi sen futuristisen ulkonäön takia.


Unkarin suurlähettiläs Vince Szalay-Bobrovniczky kertoi lahjoituksen taustoista Musiikkitaloon saapuneelle yleisölle ja kutsuvieraille. Photo: Annamari Oittinen

Design tähtää Bogányin tavoittelemaan sointi-ideaaliin. Hän halusi laulavan äänen ja kevyen kosketuksen, joka tuo enemmän sävyjä ilmaisuun. Lisäksi soittimen äänestä haluttiin voimakkaampi, jotta se soisi edukseen isoissa konserttisaleissa suuren orkesterin kanssa. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi jouduttiin tekemään niin paljon uudistuksia ja erikoisratkaisuja, että voidaan puhua suorastaan konserttiflyygelin idean uudelleen luomisesta. Bogányi-pianon rakentamisen aikana tekijät patentoivatkin yli 200 keksintöä. He tekivät esimerkiksi kaikupohjan komposiitista ja kehittivät uuden agraffe-systeemin, joka päästää kaikupohjan irti kehikosta vapaamman liikkeen mahdollistamiseksi.

Instrumentti kestää paremmin myös vallitsevien olosuhteiden kuten lämpötilojen ja kosteuden vaihtelua, ja sen väitetään pysyvän paremmin vireessä kuin tunnetuimmat pianomallit. Bogányi-piano vaikuttaa myös uhmaavan painovoiman lakeja, sillä se leijailee vain kahden jalan varassa. Tämä on vakuuttava näyttö design-osaamisesta ottaen huomioon, että soitin on huomattavasti kookkaampi kuin Steinwayn D-malli; Bogányin soittimella pituutta on 296 cm, leveyttä 184 cm ja painoa 650 kg.


Pianotaiteilija Gergely Bogányi esiintyi Bogányi-pianon luovutustilaisuudessa nimikkosoittimensa kanssa. Photo: Annamari Oittinen

Sibelius-Akatemialla on jo pitkään ollut sekä opiskelija- että opettajavaihtoa Budapestissa sijaitsevan Franz Lisztin musiikkiakatemian kanssa.

- Tämä lahjapiano on ainulaatuinen arvosoitin, jonka rakentamisessa on käytetty modernia tekniikkaa ja materiaaleja. On hienoa, että meidän opiskelijamme ja henkilöstömme pääsevät harjoittelemaan soittimella, jonka on kaiken lisäksi vielä suunnitellut entinen opiskelijamme, toteaa Sibelius-Akatemian dekaani Kaarlo Hildén.

Bogányi-pianon luovutti Unkarin suurlähettiläs Vince Szalay-Bobrovniczky Musiikkitalossa maanantaina 11. joulukuuta. Soitin on ensimmäinen yksilö lippulaivamallista, josta on lähivuosina tarkoitus valmistaa kymmenen kappaleen erä.

 
Lisätiedot:
Márta Schmidt (040 767 5935, )

Gábor Richly ( )

 

Asiasanat