Photo: Wilma Hurskainen

Tyylikäs kattaus satavuotiaan Suomen lauluja

Finnish Songbook -konserttisarja tarjoaa kokoelman laulusäveliä, jotka ovat koskettaneet tai muovanneet suomalaista sielua.

Sibelius-Akatemia järjestää syksyllä 2017 neljän konsertin Finnish Songbook -sarjan, jossa kuullaan Suomeen ja suomalaisuuteen liittyviä lauluja yli musiikinlajien rajojen. Konserttien ohjelmat liittyvät neljään teemaa, joita ovat toivo, uho, tumma ja lämpö.

Konserttisarjan isän, Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professori Markus Lehtisen mukaan suomalaisille laulu on hyvin luontainen ilmaisun tapa.

– Laulaessa syntyvä keuhkot avaava tunne on vapauttava kaikille suomalaisille riippumatta siitä, mieltävätkö he itsensä laulajiksi vai eivät. Laulu ilmentää suomalaisille tietynlaista tervettä itsetuntoa, joka luo myös identiteettiämme. Itse koen suomalaisuuden oikeutuksena olla juuri sellainen kuin on, Lehtinen toteaa.

Finnish Songbook kannustaa tutkimaan suomalaista mielenmaisemaa omista lähtökohdista käsin: omien ajatusten, tunteiden ja muistojen kautta. Valitut teemat houkuttelevat kuulijoita assosioimaan avoimin mielin. Jollekin toivo voi olla surun kautta syntynyttä haavetta paremmasta, toiselle kevään tuomaa uuden innokasta odotusta Oskar Merikannon tyyliin. Toivo voi yhtä lailla ilmentyä joiussa tai romanilaulussa.

–  Sama kappale voi avata eri kuulijoille ovia hyvin erilaisiin tunnemaailmoihin. Jollekin se tuo mieleen isoäidin hautajaiset, toiselle muistot tilanteesta, jossa sitä laulettiin ylioppilasjuhlien jälkeen kallion laella tai serkun häiden jatkoilla.

Konserttisarjan ideoi työryhmä, joka edusti laajasti Sibelius-Akatemian eri koulutusaloja. Lehtisen mukaan on luvassa ”tyylikäs sekasotku” satavuotiaan Suomen laulusäveliä: teoksia, jotka ovat koskettaneet tai muovanneet kansansielua eri tavoin. Konserttisarjaan on koottu tuttua ja rakasta laulumusiikkia, toisaalta siihen halutaan tuoda uusia ja yllättäviä pohjavireitä. Lehtinen kehottaa saapumaan konsertteihin uteliaalla ja avoimella mielellä.

–  Suomi on kautta aikojen ollut monikulttuurinen. Musiikkimme on täynnä vaikutteita, joista kaikista emme edes ymmärrä, mistä ne ovat lähtöisin. Konsertteihin kannattaakin tulla omat aistit ja tunnemaailma avoimina, seikkailumielellä, Lehtinen kehottaa.

Finnish Songbook -konsertit syksyllä 2017

Finnish songbook: Toivo
La 23.9. klo 16.00
Valkoinen sali, Aleksanterinkatu 16–18

Finnish songbook: Uho
La 21.10. klo 16.00
Helsingin kaupungintalon juhlasali, Pohjoisesplanadi 11–13

Finnish songbook: Tumma
La 18.11. klo 16.00
Kansallismuseo, Mannerheimintie 32

Finnish songbook: Lämpö
La 2.12. klo 16.00
Kallion kirkko, Itäinen Papinkatu 2

Teksti: Karoliina Pirkkanen

Juttu on julkaistu Taideyliopiston tapahtumaliitteessä, jota jaettiin Helsingin Sanomien välissä 2.9.2017.