Tutkimuspaviljonki Venetsiassa 2019: Research Ecologies

Taiteellisen tutkimuksen näkökulma haastaa perinteisen taidebiennaalikontekstin, kun kolmas Taideyliopiston tutkimuspaviljonki avautuu Venetsiassa toukokuussa 2019.

Kuratoidun näyttelyn sijaan tutkimuspaviljonki tarjoaa näkymän taiteellisen tutkimuksen moninaisiin käytäntöihin. Tutkimuspaviljongin kokoava otsikko, “Research Ecologies”, viittaa lähestymistapojen kirjoon. Kuinka yhtye voi toimia tutkimusryhmänä? Entä millä tavalla taiteilijat tutkivat saastunutta maaperää? Aiheet tämän vuoden paviljongissa liittyvät muun muassa ihmisen ja luonnon väliseen suhteeseen, ilmiöiden tuottamiseen ja fiktioon.

Tutkimuspaviljongin tapahtumapaikkana on vanha luostarirakennus Sala del Camino, viehättävä keidas Giudeccan saarella. Se on elävä ja muuttuva kokonaisuus, joka tuo esille taiteellisen tutkimuksen moninaiset metodit ja käytännöt. Jotkut osiot ovat näyttelymäisiä, kun taas toiset rakentuvat osallistumisen tai performatiivisen tutkimuksen varaan. Taiteilija-tutkijat työskentelevät yhdessä myös residenssijaksoilla Venetsiassa sekä järjestävät yleisölle avoimia tapahtumia, työpajoja, performansseja ja keskusteluja. Vierailijoilla on mahdollisuus keskustella taiteilija-tutkijoiden kanssa jokaisena aukiolopäivänä.Tapahtumatietoja voi tutkia osoitteessa researchpavilion.fi.

Venetsian tapahtumat ovat kuitenkin vain yksi ulottuvuus koko tutkimuspaviljonkiprojektista. Taiteilija-tutkijat käyttävät työnsä dokumentointiin kansainvälistä Research Catalogue -tutkimustietokantaa, josta muodostuu projektin aikana elävä arkisto kaikkien tutkittavaksi.

Tutkimuspaviljonki on jatkuva projekti, jota koordinoi Taideyliopisto. Kolmas tutkimuspaviljonki toteutetaan yhteistyössä Louise ja Göran Ehrnroothin säätiön ja kansainvälisten kumppanien kanssa. Pääkumppanit ovat Aalto-yliopisto, Valand Academy of Arts at the University of Gothenburg, University of Applied Arts Vienna sekä Interlab Hongik University Seoul. Koollekutsujat ovat professori Mika Elo Taideyliopistosta sekä hollantilainen professori ja kuraattori Henk Slager.

Tutkimuspaviljongin verkkosivusto www.researchpavilion.fi

Research Catalogue www.researchpavilion.fi/rc

Lue tutkimuspaviljonkiin liittyvät artikkelit:

 

Research Pavilion #3: Research Ecologies

9.5.–28.8.2019 10–18. Taiteilija-tutkijoita tavattavissa päivittäin klo 10–12. Suljettu tiistaisin.  

Avajaiset 8.5.2019 klo 17.30–20.30, ohjelmassa muun muassa Electronic Chamber Music -yhtyeen konsertti-installaatio

Sala del Camino, Campo S. Cosmo 621, Giudecca, Venice

Vapaa pääsy.