Photo: Wilma Hurskainen
Huilisti Iryna Gorkun-Silénin jatkotutkintokonsertti esittelee huilun osana eri instrumenteista koostuvia kokoonpanoja.

Tunne edellä – Iryna Gorkun-Silénin jatkotutkintokonsertissa kuvataide ja musiikki yhdistyvät

Huilisti Iryna Gorkun-Silénille tärkeintä on konserttikävijöiden kokemat tunteet. Hänen jatkotutkintokonsertissa kaksi klassista taiteenlajia, musiikki ja maalaustaide, yhdistyvät.

Gorkun-Silén aloitti soittamisen jo nuorena. Hän vaati pitkään itseltään täydellisyyttä ja oli hyvin kriittinen soittamistaan kohtaan.

Vuosien soittamisen jälkeen Gorkun-Silén havahtui: pyrkimällä virheettömyyteen voi menettää tilaisuuden välittää kuulijalle jotain erityistä.

– Jokaisella herää erilaisia tunteita kappaleiden aikana, niin soittajalla kuin kuulijallakin. Kun kuuntelen esitystä, haluan tuntea soittajan intohimon musiikkiin, Gorkun-Silén kertoo.

– Keskittyminen liialliseen täydellisyyteen vaikuttaa soittajan tulkintaan eikä välitä kuulijalle soittajan intohimoa. Rakastan musiikissa sitä, että koet tunteita, joita ei voi sanoilla selittää.

Yhteyksiä -konsertissa käsitellään eri taidealojen yhteyksiä. Kuulija saa kokea, miten taidelajeja yhdistelemällä voi syntyä uudenlaisia elämyksiä.

Muusikoiden kanssa lavalle nousee kuvataiteilija Aino Koski. Hän maalaa samalla kun erilaiset kokoonpanot soittavat Gorkun-Silénin kanssa. Samalla konsertti kokeilee, miten huilun erityispiirteet korostuvat eri kokoonpanoissa ja erilaisten instrumenttien kanssa.

– Idea tuli mieleeni, kun tein haastatteluja väitöskirjaani varten. 1900-luvun alun Pariisissa eri alojen taiteilijat viettivät aikaa keskenään ja eri taidemuodot vaikuttivat toisiinsa. Halusin tuoda lavalle jotain samantapaista. On erittäin mielenkiintoista nähdä, miten Aino inspiroituu musiikistamme.

Yhteyksiä – Iryna Gorkun-Silénin 4. jatkotutkintokonsertti Musiikkitalon Organo-salissa 23. marraskuuta.


Yhteyksiä – Iryna Gorkun-Silénin 4. jatkotutkintokonsertti
La 23.11. klo 16.00
Organo, Musiikkitalo
Liput: 18/11,50/6,50 € (Ticketmaster), 15/10/5 € (Musiikkitalo)

Teksti: Eini Vuorinen