Photo: Veikko Kähkönen

Tervetuloa Kuvataideakatemian kevään näyttelyihin ja tapahtumiin!

Vuosi 2018 on Kuvataideakatemian 170. toimintavuosi, ja se käynnistyy Exhibition Laboratoryssa tammikuussa kahden taidemaalarin ja akatemian alumnin, Markus Konttisen ja Anna Tuorin kokoamalla näyttelyllä. Opettajia ja oppilaita –näyttelyssä on mukana 26 akatemiassa vuosina 1995-2017 opiskellutta taidemaalaria. Teoksia nähdään muun muassa taiteilijapari Nabb ja Teeriltä, Outi Pieskiltä, Janne Räisäseltä, Stiina Saaristolta, Kim Somervuorelta, Kaarlo Staufferilta ja Pauliina Turakka Purhoselta. Näyttelyn ohjelmassa on torstaina 25.1. Konttisen ja Tuorin moderoima keskustelu maalaustaiteesta Kuvataideakatemian piirissä kuluneiden vuosien aikana, johon osallistuvat opiskelija Tuuli Kerätär ja alumnit Jukka Korkeila, Marika Mäkelä ja Aki Turunen. Mukaan keskustelemaan ovat lämpimästi tervetulleita kaikki Kuvataideakatemian alumnit ja kaikki maalaustaiteesta kiinnostuneet!

Seuraavana vuorossa on helmikuun lopulla avautuva näyttely, joka on tutkimus materiaalisuudesta, tilallisuudesta, valosta ja liikkeestä. Näyttelytyöryhmän muodostavat taiteilijat Mika Helin, Emmi Venna ja Anton Verho sekä Kuvataideakatemian taiteen esittämiskäytäntöjen Praxis-maisteriohjelman opiskelijat Eeva Holkeri, Aleksandra Kiskonen, Ingrid Orman, Mariliis Rebane ja Saskia Suominen.

Maaliskuun 23. yleisölle avautuva näyttely Tilallisia rajauksia tuo esille nykytaiteen lähtökohtia paikkasidonnaisen taiteen muodossa. Näyttelyn osallistujat ovat Tanja Kiiverin paikkasidonnaisen taiteen kurssin opiskelijoita. Esillä olevat työt syntyvät paikan päällä, nimenomaan Exhibition Laboratoryn tilaan. Tila resonoi opiskelijoiden omassa työskentelyssä, ja tilan luonne nousee esiin toisella tavoin kuin pelkästään teosten ripustustaustana.

Kevätkausi päättyy odotettuun Kuvan Kevät –maisterinäyttelyyn, jossa valmistuvien kuvataiteilijoiden joukko esittelee teoksiaan. Tänä vuonna näyttelyyn osallistuu huomattava määrä maalaustaiteen opiskelijoita, mutta näemmekö heiltä maalauksia vai jotain muuta, sitä pääsee tarkastelemaan 5.5.–3.6.

Yleisöluennoilla kansainvälisiä vierailijoita

Järjestyksessään kolmas Saastamoinen Keynote Lecture järjestetään keskiviikkona 17.1. klo 18 Exhibition Laboratoryssa. Puhujavieraaksi saadaan nykytaiteen keskeisiin vaikuttajiin lukeutuva puolalainen taidekriitikko ja kuraattori Adam Szymczyk, joka on tunnettu Documenta 14:n taiteellisena johtajana, Berliinin biennaalin kuraattorina 2008 sekä Baselin taidehallin johtajana. Arvostettu kansainvälinen taidealan julkaisu ArtReview nimesi hänet vastikään taidemaailman neljänneksi vaikutusvaltaisimmaksi henkilöksi. Sarjan avasi tammikuussa 2016 Okwui Enwezor, Müncehin Haus Der Kunstin johtaja ja vuoden 2015 Venetsian biennaalin kuraattori. Viime vuonna luennoi taiteilijaduo Elmgreen & Dragset, vuoden 2017 Istanbulin biennaalin kuraattorit.

Prognostics-sarjan luennot jatkuvat keväällä keskiviikkoisin. Sarjan luennoilla kartoitetaan uusia taiteen alueita, jotka haastavat vakiintuneita taiteen muotoja, esittämisen tapoja ja ravisuttavat yhteiskunnallisia normeja ja poliittista ajattelua. Kevään ensimmäisen luennon 28.2. pitävät yhdessä taitelijat Sophie Behal, Isadora Epstein, Eoghan McIntyre ja Benjamin Stafford. Keynote Lecture -luentoja ja Prognostics–luentosarjaa tukee Saastamoisen säätiö.

Project Roomissa jatkuvat opinnäytenäyttelyt

Project Roomissa jatkuvat maisterin opinnäytenäytenäyttelyt, ja tila on varattu joko yhdelle tai sen jakaa useampi taiteilija. Project Room tunnetaan taidetilana, jossa voi kohdata oikeastaan mitä vain uutta ja yllättävää taidetta. Vuoden ensimmäisessä näyttelyssä 21.1. saakka on esillä Lasse Juutin maalausinstallaatioita. Näyttelyn teema on vaikuttaminen tai vaikutukset ja lisäksi Juutin kuva-aiheena on maalaus itsessään.