Taiteiden yö Kuvataideakatemian gallerioissa

Taiteiden yötä vietetään Helsingissä torstaina 23. elokuuta, ja samana iltana juhlitaan Exhibition Laboratoryssa kahden näyttelyn avajaisia: gallerian alakerrassa on esillä How To Build a Wall: Introduction into Art, ja yläkerrassa avautuu Limudisko. Myös Lönnrotinkadun Project Roomin näyttely on avoinna iltakymmeneen asti.

How To Build a Wall: Introduction into Art on näyttely ja yhteistyöprojekti, joka tutustuu ’taiteen tuotannon’ ja ’poissulkeviin metodeihin perustuvan kulttuurisen dominanssin’ risteyskohtiin.

Projektin taustalla on antropologi Edward Saidin esseekokoelma Culture and Imperialism, jonka inspiroimana projekti käsittelee historian ja rakenteen, rakenteen ja tilan sekä tilan ja kehojen välisiä suhteita. 

Näyttelyprojektin osallistujat ovat Arash Akhlaghi, Hami Bahadori, Suva Deep Das, Seham Hamuti, Riikka Theresa Innanen ja Jo Kjaergaard. Taiteilijoilta nähdään näyttelyn aikana niin performanssia, musiikkiesityksiä kuin videoteoksiakin. Näyttelyn ohjelmaan kuuluu Tukholman yliopiston sosiaaliantropologian professori Shahram Khosravin vierailu. Khosravi pitää yleisölle avoimen luennon Exhibition Laboratoryssa tiistaina 4.9. klo 17. 

Gallerian yläkerrassa kokoonnutaan Limudiskoon. Onko pakko juhlia, jos ei huvita, kysyy Limudisko-näyttelyn työryhmä Emelie Luostarinen, Iida Pii ja Salome Vähämäki. Näyttelyn teoksissa taiteilijat pohtivat monimutkaisia tunteita ja tilanteita, joita liittyy ryhmiin kuulumiseen ja muiden seurasta vetäytymiseen. 

Taiteilijakolmikko on työskennellyt enimmäkseen yhdessä, mutta jokaiselta on esillä myös oma teos. Näyttelyssä nähdään vaihtelevilla tekniikoilla toteutettuja teoksia, kuten veistoksia, maalauksia, installaatio ja äänityö. Lisäksi he ovat kutsuneet mukaan joukon taiteilijoita, jotka toteuttavat tilaan Lahjapöytä-installaation. 

“Lähetimme meitä kiinnostaville taiteilijoille lahjalistan, josta he ovat voineet valita mieleisensä aiheen työlleen”, kertoo työryhmä.

Exhibition Laboratoryn näyttelyt ovat avoinna 24.8.–16.9. tiistaista sunnuntaihin klo 11–18, ja galleriaan ja tapahtumiin on vapaa pääsy. Näyttelyiden avajaisillan ohjelmassa torstaina 23.8. on klo 19 Riikka Theresa Innasen performanssi ja klo 20 Jo Kjaergaard ja Seham Hamutin musiikkiesitys. 

Myös Kuvataideakatemian toisessa galleriassa, Lönnrotinkadun Project Roomissa esillä oleva, viisi nuorta taiteilijaa esittelevä Paulon Säätiön kutsunäyttely The Immaterial Quality of Distance on Taiteiden yönä avoinna iltakymmeneen asti.

Exhibition Laboratory, Merimiehenkatu 36
Project Room, Lönnrotinkatu 35
Avoinna ti–su 11–18, Taiteiden yönä 23.8. klo 22 asti. Vapaa pääsy.