Taideyliopiston tutkimuspaviljonki esittelee taiteellista tutkimusta Venetsiassa

Venetsian biennaali on yksi keskeisimmistä nykytaiteen tapahtumista, joka vetää puoleensa taidealan toimijoita eri puolilta maailmaa. Taideyliopiston tutkimuspaviljonki tuo tapahtuman yhteyteen uutta luotaavaa taiteellista tutkimusta.

Taideyliopiston koordinoima tutkimuspaviljonki järjestetään tänä vuonna kolmannen kerran. Tutkimuspaviljonki tuo Venetsiaan taiteellista tutkimusta, joka vakiinnutti asemansa Suomessa ja maailmallakin 2000-luvun alussa. Suomalaiset taiteilija-tutkijat ovat alan edelläkävijöitä.

Taiteellinen tutkimus ei tarjoa valmiita vastauksia, vaan nostaa pinnalle tärkeitä kysymyksiä. Moninaisten muiden teemojen lisäksi taiteilija-tutkijoita kiinnostaa tällä hetkellä esimerkiksi ilmastonmuutos. Taideyliopiston tutkija, kuvataiteilija Tuula Närhinen tutkii ihmisen ja hyönteisen suhdetta aikana, jona ekosysteemille olennaisen tärkeiden hyönteisten määrä vähenee radikaalisti. Närhisen ja säveltäjä Tytti Arolan projektissa Insects among Us, eli hyönteiset joukossamme, sovelletaan kuvataiteen ja musiikin keinojen lisäksi myös hyönteistutkimuksesta lainattuja menetelmiä.

Närhiseltä on tulossa Venetsiaan useita hyönteisiin liittyviä teoksia. Taideteokset ovat syntyneet entomologian historian ja hyönteisten tarkkailun inspiroimina.

Tuula Närhisen mielestä taiteellisen tutkimuksen mahdollisuudet vaikeiden aiheiden käsittelyssä liittyvät esimerkiksi materiaan ja aistimellisuuteen.

“Esimerkiksi hyönteisten ruumiiden hauraus ja kauneus ovat asioita, joita ei luonnontieteessä käsitellä. Taiteessa niitä voidaan lähestyä eri aistien, kuten näkö-, tunto- ja kuuloaistien välityksellä”, hän sanoo.

Electronic Chamber Music on puolestaan paitsi bändi myös jäsentensä tutkimusprojekti, joka pyrkii rikkomaan muusikoille tyypillisen ilmaisun rajoja. Viuluun, kitaraan ja kontrabassoon on kätketty pienet runkoäänikaiuttimet, joiden avulla niitä voidaan soittaa yhtä aikaa sekä akustisesti että elektronisesti. Metodeja ryhmä lainaa kehollisilta taiteenaloilta, kuten tanssista ja teatterista. Yhtyeen jäseniä kiinnostavat esimerkiksi beatbox, jossa rytmejä tuotetaan suulla, ja voguing, Madonnan tunnetuksi tekemä teatraalinen tanssityyli. Tutkimuksen sivutuotteena on syntynyt muun muassa levy, joka oli ehdolla Yleisradion vuoden 2018 vuoden klassiseksi levyksi.

Nelikon soittoa kuullaan Taideyliopiston Venetsian tutkimuspaviljongin avajaisissa ja sen jälkeen tutkimusjakson aikana tutkimuspaviljongissa.

Moniääninen ja kriittinen kokonaisuus

Tutkimuspaviljonkia motivoi taiteellisen tutkimuksen monimuotoisuus ja avoin suhde nykytaiteeseen, sanoo yksi koollekutsujista, professori Mika Elo Taideyliopistosta.

”Olemme moniääninen ja kriittinen kokonaisuus. Piirissämme on monenlaisia kumppaneita ja yksilöitä, joilla kaikilla on hyvin erilaisia tavoitteita tämän projektin suhteen. Olemme toimineet verkostomaisesti jo vuoden ajan. Venetsiassa esillä on vain jäävuoren huippu.”

”Tutkimuspaviljonki tuo esiin tutkimuksen ekologioita, jotka voivat olla keskeisiä taiteellisen tutkimuksen nykytilalle ja suunnalle”, toinen koolle kutsujista, professori ja kuraattori Henk Slager lisää.

Tutkimuspaviljongissa erilaiset taiteelliset menetelmät ja aiheet tulevat yhteen ja saavat vaikutteita toisiltaan. Näin halutaan vahvistaa kunkin tutkimuksen omia erityispiirteitä ja mahdollistaa taiteilija-tutkijoiden yhteistyö myös tulevaisuudessa.

Tapahtumapaikkana on vanha luostarirakennus Sala del Camino Giudeccan saarella. Sinne on helppo piipahtaa katselemaan sekä näytteillä olevia projekteja että keskustelemaan taiteilija-tutkijoiden kanssa. Heitä on tavattavissa joka aukiolopäivä klo 10–12.

Tutkimuspaviljonki on Taideyliopiston koordinoima jatkuva projekti. Tämänvuotinen paviljonki on luotu yhteistyössä Louise ja Göran Ehrnrooth -säätiön kanssa. Tutkimuspaviljonkiin osallistuu lähes viisikymmentä taiteilija-tutkijaa eri puolilta maailmaa. Louise ja Göran Ehrnroothin säätiön lisäksi Taideyliopiston yhteistyökumppaneita projektissa ovat Aalto-yliopisto, Valand Academy of Arts at the University of Gothenburg, University of Applied Arts Vienna ja Interlab Hongik University Seoul.

Median edustajilla on mahdollisuus tutustua tutkimuspaviljonkiin erikseen sovittavana ajankohtana.

Yhteydenotot:

Reeta Holma

viestinnän asiantuntija

Taideyliopiston Kuvataideakatemia

+358 45 6579 347

 

Research Pavilion #3: Research Ecologies

9. toukokuuta – 28. elokuuta 2019, klo 10-18, taiteilija-tutkijoita tavattavissa klo 10-12. Suljettu tiistaisin. Koko ohjelma löytyy täältä: http://www.researchpavilion.fi/high-season-in-venice

Avajaiset 8. toukokuuta klo 17.30-20.30. Ohjelmassa Electronic Chamber Musicin konsertti-installaatio.

Sala del Camino, Campo S. Cosmo 621, Giudecca, Venetsia

Vapaa pääsy.