Taideyliopiston tapahtumasyksy: lue alumnien tärpit

Mitä aiot katsoa Taideyliopiston tarjonnasta syksyllä? Alumnit kertovat.
 

​Ville Komppa
Muusikko, toimittaja, Sibelius-Akatemian tuntiopettaja

"Syksyn tapahtumissa juhlitaan pyöreitä täyttäviä Sibelius-Akatemian aineryhmiä, 60-vuotias musiikinopettajakoulutus on varmasti hienoin ja vaikuttavin (23.-28.10.). Varsinaisissa konserteissa erottuu Neuvostoliitossa sävelletty nykyisin tuntemattomampi musiikki, jota kuulee klarinetisti Anne Piiraisen (3.10.) sekä pianisti Kirill Kozlovskyn (10.10.) jatkotutkintokonserteissa. 

Marraskuussa on luvassa erityisiä sointikylpyjä: Päivi Severeide on koonnut ihastuttavan ohjelman harppumusiikkia. Tuolloin on mahdollista kuulla myös tuoretta Crusell-huilukilpailun voittajaa Niamh McKennaa (1.11.), kuun lopulla vietetään Claudio Monteverdin 450-vuotisjuhlia madrigaalien parissa (23. ja 25.11.) ja Aaron Coplandin Fanfare for the Common Man vie niiden lomassa vaskimusiikin pariin (24.11.).

Uuden musiikin tarjonnassa riittää potentiaalisia helmiä: niitä ovat ainakin Kaija Saariahon Creative Dialogue -työpajan päätöskonsertti (5.9.), Mika Väyrysen suomalaisen harmonikkamusiikin konsertti (11.10.), uudenlaisia sointikulmia tarjoavan Kaaos Ensemblen Simultus for Four (12.10.), sekä säveltäjä Paola Livorsin (20.10.) ja kitaristi Jyrki Myllärisen (23.11.) jatkotutkintokonsertit. Astetta enemmän poikittain taiteilevat musiikkiteknologian aineryhmän vuosittainen MuTeFest (20.11.) sekä nuorten säveltäjien ja kirjoittajien musiikkia, tekstiä ja näyttämöä yhdistelevä Soikoon! (12.12.)."
 

Henna Jula
Kuvataiteilija, Kuvataideakatemian alumni

"Seuraan Kuvataideakatemian syksyn tapahtuma- ja näyttelytarjontaa. Aion käydä katsomassa ainakin maalauksen osaston maisteriopiskelijoiden Andreas Behn-Eschenburgin, Inga Melderen, Brendan Moranin ja Sebastien Reisin yhteisnäyttelyn Project Roomissa marraskuussa. Pidän myös silmällä mitä tapahtuu Ex-Clubissa, joka on Merimiehenkadulla sijaitseva yhteisöllinen opiskelijoiden organisoima tila taiteelle ja tapahtumille. Syksyllä Ex-Clubissa järjestetään ainakin lukupiiri, kokoonnutaan keskustelemaan ja katsomaan audiovisuaalisia teoksia sekä järjestetään muita yhteisöllisiä taidetapahtumia."
 

Hanna Brotherus
Tanssitaiteilija, Teatterikorkeakoulun alumni

"Teatterikorkeakoulun esitykset yllättävät aina. Nuoret ja monella tavalla lahjakkaat ihmiset työstävät teoksia laboratoriossa, jossa epäonnistuminen on sallittua. Juuri kokeilunhalu ja silmitön into luovat ainutkertaisia kokemuksia katsojalle.

Tänä syksynä olen työskennellyt näyttelijä- ja tanssinopiskelijoiden kanssa Himo-teoksessa, joka sai juuri ensi-iltansa Kansallisteatterissa. Olen toiminut vuosien varrella myös monen koreografiopiskelijan lopputyön ohjaajana ja joka kerran yllättynyt mielenkiintoisesta outoudesta tai rohkeasta tavasta tuoda oma sanottava näkyväksi esiintyjien kehoissa.

Tänä syksynä odotan erityisesti Leea Klemolan ohjaaman Baikal Brothers Ky:n ensi-iltaa Universumissa. Kun Leealla on sormensa pelissä, esitys tuskin jättää kylmäksi!"

Juttu on julkaistu Taideyliopiston tapahtumaliitteessä, jota jaettiin Helsingin Sanomien välissä 2.9.2017.