Taideyliopisto: tulevaisuuden Suomi tarvitsee taidetta

Vaalitentissä Sofia Future Farmissa puhuttiin taiteen tulevaisuudesta ja julkistettiin Taideyliopiston hallitusohjelmatavoitteet.

Taideyliopiston vaalitentissä kaupunkikeskus Sofia Future Farmissa 26.2. keskusteltiin taiteen roolista yhteiskunnassa ja taiteilijoiden toimintaedellytyksistä. Tenttiin osallistui ehdokas jokaisesta suuresta puolueesta, ja sen aiheet vaihtelivat taiteilijoiden toimeentulosta ja taiteen sisällyttämisestä sosiaali- ja terveyspalveluihin aina yliopistojen rahoitukseen ja taiteen saavutettavuuteen. Vaalitentin voi katsoa kokonaisuudessaan videotaltiointina Taideyliopiston YouTube-kanavalta.

Tilaisuudessa keskusteltiin myös Taideyliopiston ja laajemmin taidekentän toiveista tulevaisuuden päättäjille. Osana tenttiä julkistettiin Kulttuuribudjetti prosenttiin -kampanja, jota koordinoivat Taideyliopiston ylioppilaskunta ja taiteen alan keskusjärjestö KULTA ry ja jonka tavoitteen kulttuuribudjetin nostamisesta yhteen prosenttiin valtion budjetista myös Taideyliopisto allekirjoittaa. 

Taideyliopiston vararehtori Lauri Väkevä kertoi tilaisuudessa muista yliopiston viesteistä tulevalle hallitukselle. Kulttuuribudjetin prosenttiin nostamisen lisäksi Taideyliopisto toivoo, että yliopistoille turvataan vakaa perusrahoitus ja yliopistoindeksi palautetaan. 
Lisäksi ensi vaalikaudelle eteen tulevassa sosiaaliturvan uudistamisessa on huomioitava monimuotoisesti työllistyviä, kuten luovien alojen työntekijöitä. 

”Tulevaisuuden Suomi tarvitsee taidetta. Me Taideyliopistossa uskomme, että taiteilijoita kannattaa kuunnella asiantuntijoina tutkijoiden rinnalla. Elinvoimainen taide- ja kulttuurikenttä varmistaa, että Suomessa osataan tulevaisuudessakin kysyä vaikeita – ja juuri oikeita – kysymyksiä”, Väkevä tiivisti.

Taideyliopiston hallitusohjelmatavoitteet: Tulevaisuuden Suomi tarvitsee taidetta. 

1.    Yliopistojen pitkäjänteinen perusrahoitus on Suomen menestyksen avaintekijä
2.    Hyvinvoivassa yhteiskunnassa taide on jokaisen oikeus
3.    Sosiaaliturvan uudistamisen on palveltava monimuotoisesti työllistyviä

Asiasanat