Taideyliopisto mukaan akateemista vapautta suojelevaan verkostoon

Taideyliopisto liittyi toukokuussa 2014 ensimmäisenä yliopistona Suomessa kansainväliseen Scholars at Risk -verkostoon, jonka toiminnan tarkoituksena on suojella vainon ja hyökkäysten kohteeksi joutuneita tutkijoita ja akateemisia yhteisöjä sekä edistää tutkimuksen vapautta.

Scholars at Risk (SAR) on kansainvälinen verkosto, jonka jäseninä on toista sataa yliopistoa ja korkeakoulua ja yliopistoa eri puolilta maailmaa. Suomesta SARin jäseniksi ovat kuluvan vuoden aikana liittyneet Taideyliopisto ja Helsingin yliopisto.

Poliittiset ja taloudelliset kriisit eri puolilla maailmaa rajoittavat akateemista vapautta monin eri tavoin. Tutkijoiden sananvapaus ja mahdollisuudet tieteelliseen ja taiteelliseen työhön jäävät yhä enenevässä määrin toteutumatta. Tutkijat joutuvat työnsä ja ajatustensa vuoksi kohtaamaan sekä henkistä että fyysistä vainoa.

SAR tukee vainottuja tutkijoita esimerkiksi kutsumalla heitä määräaikaisille tutkijavierailuille ja puhujiksi akateemisiin tilaisuuksiin. SAR seuraa aktiivisesti akateemisen sanavapauden toteutumista, raportoi havaitsemistaan ihmisoikeusloukkauksista ja kampanjoi kansainvälisesti uhatuksi tulleiden tutkijoiden puolesta.

Taideyliopiston yhteyshenkilö Scholars at Risk -verkostossa on Kuvataideakatemian tohtorikoulutettava, Taideyliopiston hallituksen opiskelijajäsen Jaakko Rustanius.

Taideyliopistoon on vuoden 2015 alussa tarkoitus perustaa SAR Action Group, joka alkaa suunnitella konkreettista toimintaa, mahdollisesti yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa.

– Toivoisin, että kaikki ihmisoikeuksista ja kansainvälisestä toiminnasta kiinnostuneet ottaisivat rohkeasti yhteyttä, niin opiskelijat, opettajat kuin henkilökunnankin edustajat. Kaikki ovat tervetulleita mukaan kehittämään SAR-toimintaa Taideyliopistossa, Rustanius sanoo.

 

Lisätietoa:
Jaakko Rustanius
jaakko.rustanius(at)uniarts.fi

Asiasanat