Photo: Jonna Sundberg

Taideyliopisto ja The University of Auckland yhteistyöhön

Taideyliopisto ja uusiseelantilainen The University of Auckland ovat solmineet aiesopimuksen, joka mahdollistaa yhteistyön yliopistojen välillä. 1883 perustettu The University of Auckland on Uuden Seelannin suurin yliopisto, jossa on yli 40 000 opiskelijaa. Edustettuna sen opintoaloissa ovat niin tiede kuin taidekin. QS World University Rankings -listalla yliopisto on sadan parhaan joukossa.

Taiteiden opetuksesta yliopistossa huolehtii kymmenen vuotta sitten perustettu National Institute of Creative Arts and Industries (NICAI), joka on kooltaan Taideyliopiston luokkaa. NICAI:ssa edustettuina ovat tanssi, kuvataide ja musiikki sekä arkkitehtuuri. Teatterialan opetusta antaa Aucklandin yliopiston englannin kielen laitos. Mahdollisuudet yhteistyöhön ovat monipuoliset.

− Aucklandissa koulutetaan huipputaiteilijoita samalla kun otetaan huomioon muu yhteiskunta ja taiteen yhteisöllinen aspekti, arvioi yhteistyön puuhanaisena toiminut tanssipedagogiikan professori Eeva Anttila.

− Suomalaisessa ja uusiseelantilaisessa yhteiskunnassa on paljon samaa, ja Aucklandin yliopistossa on pohdittu monia samoja kysymyksiä kuin Taideyliopistossa. Siellä nähdään, että eri osastoilla pitää olla oma vahva identiteetti. Täälläkin käydään jatkuvasti rajanvetoa yliopisto- ja akatemiatason välillä. Siellä on myös hienosti otettu huomioon alkuperäiskansan näkemys koulutuksen kaikilla tasoilla.

Pisimmällä yhteistyösuunnitelmissa ollaan tanssipedagogiikan osalta, sillä Anttila oli viritellyt yhteistyötä Aucklandin suuntaan jo ennen kuin asia tuli esiin Taideyliopiston tasolla.

− Olen tuntenut sikäläisen tanssiprofessori Ralph Buckin jo kauan. Viime kesänä tavatessamme konferenssissa Ranskassa aloimme suunnitella yhteistyötä toden teolla, sillä globaalit strategiset kumppanuudet ovat nyt kaikille yliopistoille yhä tärkeämpiä. Aucklandilaiset kollegat näkevät – kuten minäkin − tanssin yhteisöllisenä, osallistavana ja dialogisena. Suunnitteilla on opiskelija- ja opettajavaihtoa sekä tutkimusyhteistyötä, kertoo Anttila.

Aucklandin yliopiston tanssin lehtori Rosemary Martin vieraili talvella Teatterikorkeakoulussa, ja elokuussa Aucklandin yliopiston edustajat vierailivat Suomessa ja tutustuivat Taideyliopistoon. Syksyllä Anttila puolestaan matkustaa Aucklandiin.