Photo: Jimmy Traskelin

Taidetta Flow’ssa: haastattelussa Okra Playground

Okra Playground on vuonna 2010 perustettu kansan- ja rytmimusiikin ammattilaisista koostuva kokoonpano, jonka tuore musiikki vangitsee hypnoottisella poljennollaan.

Mistä yhtyeenne sai alkunsa?

Okra Playground sai alkunsa syksyllä 2010, kun Sibelius-Akatemian kansanmusiikin

opiskelija Essi Muikku sai ajatuksen kansanmusiikkibilebändistä. Hän pyysi mukaansa muusikkoystäviään ja pian Okra Playground oli perustettu.

Kokoonpanomme on pysynyt samana alusta asti, mutta bilemusiikki ei ole enää pääasiassa - vaikka se on toki edelleen musiikissamme kuultavissa. Ykkösasiana meillä on musiikin tekeminen omalla tyylillämme, ja musiikkityylimme on vuosien myötä mennyt enemmän maailmanmusiikkisuuntaan. Juuret ovat kuitenkin suomalaisessa kansanmusiikkiperinteessä.

Mikä on ainutlaatuista jutussanne?

Okra Playgroundin ainutlaatuisuus löytyy soittimista, sillä yhtyeemme jäsenet soittavat kanteletta, viulua, jouhikko, haitaria, perkussiota jne. Yhtyeemme soittimet ovat hyvin erityisiä, ja kun niihin yhdistetään vahvat lauluäänet ja stemmat, niin siitä syntyy oma hyvin tunnistettava soundi.

Miksi Flow’ssa kannattaa tulla katsomaan teidän keikkanne?

Meidän keikkaamme kannattaa tulla katsomaan, jos haluaa heittää irti ennakkoluuloista ja kokea samalla mystiikkaa sekä iloa ja vauhdin hurmaa.

Miten esityksenne liittyy teemaan Embracing futures?

Vaikka meillä on juuret vahvasti perinteessä, niin kaikki tekevät kuitenkin koko ajan jotain uutta. Käytämme kappeleissamme perinteisiä mittoja, mutta tekstit ovat tästä päivästä. Tavoitteena on tehdä musiikkia jokaisen omista lähtökohdista, katse tulevaisuudessa. Musiikissamme on kuultavissa ikiaikaisuus, joka yhdistyy persooniimme, haluihimme, kokemuksiimme ja siihen, mitä haluamme yhdessä tehdä.

Mitä toivotte, että yleisö saa esityksestä?

Toivomme, että ihmiset luopuisivat ennakkoluuloistaan ja saisivat sellaisen kokemuksen, että he haluaisivat kuulla meitä uudestaankin ja toivottavasti löytäisivät myös muuta kuunneltavaa kansanmusiikkigenrestä. Toivomme, että musiikkimme tuottaisi iloa ihmisille ja he voisivat samaistua kappaleidemme sanoihin, ja saada kokonaisvaltaisen kokemuksen esityksestämme.

Minkä fiiliksen tai ajatuksen kanssa toivotte yleisön lähtevän tilanteesta?

Sellaisen, että on tullut jostain kappaleesta kylmät väreet ja tuli sellainen olo, että ”vau, tätä haluan kuulla uudestaankin!”. Haluaisimme, että ihmiset huomaisivat keikallamme, kuinka monipuolista kansanmusiikki voi olla.

Muita terveisiä:

Nauttikaa musasta, festareista, kesästä ja ennen kaikkea muistakaa iloita! Ei tästä maailmasta muuten tule mitään, jos ei muista iloita. 

Okra Playgroundin musiikkivideo Turmio: