Photo: Petri Summanen

Taidesäätiö Meritan Nuori taiteilijalupaus –apuraha Roma Auskalnytelle

Taidesäätiö Meritan ensimmäinen Nuori taiteilijalupaus -apuraha, 22 000 euroa, on myönnetty kuvataiteen maisteri Roma Auskalnytelle. Asia julkistettiin illansuussa Taideyliopiston lukuvuoden avajaisten yhteydessä Musiikkitalossa Helsingissä.

Roma Auskalnyte (s.1988 Liettuassa) on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta viime keväänä. Sitä ennen hän on opiskellut Vilnan taideakatemiassa, josta hän valmistui kuvataiteen kandidaatiksi taidegrafiikasta vuonna 2012. Auskalnyte yhdistää töissään oivaltavasti taidegrafiikkaa, video- ja performanssitaidetta, ja hänen teostensa aiheet ovat usein omaelämänkerrallisia.

”Roma Auskalnyten ilmaisu on itsevarmaa silloinkin, kun hän työskentelee intiimin henkilökohtaisella alueella muistojensa ja muistoesineidensä inspiroimana ja käyttää kehoaan piirrosten, taidegrafiikan ja painojälkien pintana. Hän on kehittänyt vahvan persoonallisen taiteellisen kielensä tarkastelemalla kysymyksiä, jotka liittyvät identiteettiin, taiteilijan rooliin sekä kehollisuuteen”, apurahan perusteluissa mainitaan.

“Taidesäätiö Merita haluaa tukea apurahalla uutta luovia nuoria kuvataiteilijoita, jotka rakentavat tulevaisuuden kuvaa Suomesta”, säätiön asiamies Teijamari Jyrkkiö toteaa.  

Nuori taiteilijalupaus –apuraha on Taidesäätiö Meritan ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian yhteistyö, jossa säätiö suuntaa vuosina 2016, 2017 ja 2018 apurahan Kuvataideakatemiasta vastavalmistuneelle kuvataiteen maisterille. Apuraha on suuruudeltaan 22 000 euroa, ja se on tarkoitettu lahjakkaan ja kehittymiskykyisen kuvataiteilijan taiteelliseen työskentelyyn. Päätöksen apurahansaajasta tekee taidesäätiön hallitus.   

 

Lisätietoja: Taidesäätiö Merita, asiamies Teijamari Jyrkkiö, p. + 358 40 557 6990

Haastattelupyynnöt, valokuvat: Taideyliopiston Kuvataideakatemian viestintä, viestintäpäällikkö Eevastiina Aho, p. 045 65 79 347 ( )

Taidesäätiö Merita sr on yleishyödyllinen säätiö, jonka tarkoituksena on toimia suomalaisen taiteen ja taidehistorian tutkimuksen hyväksi. Säätiö ylläpitää ja kehittää omistamaansa taidekokoelmaa, järjestää sen teoksista näyttelyitä, antaa teoksiaan lainaksi taidenäyttelyihin, osallistuu Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen (STSY:n) näyttelytoimintaan sekä myöntää apurahoja kuvataiteilijoille ja taidehistorian tutkijoille.

Taideyliopiston Kuvataideakatemia on nykytaiteisiin keskittynyt akatemia, jonka on antanut ylintä kuvataiteen koulutusta Suomessa yli 160 vuotta. Vuodesta 2013 Kuvataideakatemia on ollut osa Taideyliopistoa Teatterikorkeakoulun ja Sibelius-Akatemian kanssa.

 

http://rauskalnyte.wixsite.com/roma

www.uniarts.fi/kuva

www.artmerita.fi