Photo: Petri Summanen

Taidesäätiö Merita ja Kuvataideakatemia yhteistyöhön

Taidesäätiö Meritalta Nuori taiteilijalupaus -apuraha kuvataiteilijoille

Taidesäätiö Merita on sopinut Taideyliopiston Kuvataideakatemian kanssa yhteistyöstä, jonka osana säätiö suuntaa vuosina 2016, 2017 ja 2018 apurahansa Kuvataideakatemiasta vastavalmistuneelle kuvataiteen maisterille.

Nuori taiteilijalupaus -apuraha on suuruudeltaan 22 000 euroa, ja se on tarkoitettu lahjakkaan ja kehittymiskykyisen kuvataiteilijan taiteelliseen työskentelyyn. Päätöksen apurahansaajasta tekee taidesäätiön hallitus.

Taidesäätiö Meritan ensimmäinen Nuori taiteilijalupaus –apurahansaaja julkistetaan Taideyliopiston lukuvuoden avajaisissa 7. syyskuuta 2016.

Apuraha jatkaa Taidesäätiö Meritan vuonna 2003 aloittamaa toimintaa, jonka puitteissa säätiö on myöntänyt apurahoja taidehistorialliseen tutkimukseen. Säätiön asiamiehen Teijamari Jyrkkiön mukaan apurahan suuntaaminen kuvataiteilijalle jatkaa myös säätiön perustaneen Nordean edeltäjäpankkien jo 1900-luvun alkupuolella aloittamaa, taiteilijoiden tukemiseen tähtäävää toimintaa. Sen muotoihin kuului muun muassa muotokuvien teettäminen, seinämaalausten sekä työtä ja rakentamista kuvaavien monumentaaliteosten tilaaminen, osallistuminen julkisiin muistomerkkihankkeisiin sekä aikalaistaiteilijoiden teosten hankinta pankkien konttoreihin.

 ”Kuvataideakatemia kouluttaa taiteilijoita yhteiskunnallisesti ja globaalisti haastavassa tilanteessa, jossa taiteen toisin ajattelu ja itsenäinen kieli ovat tärkeässä asemassa. Jokainen valmistuva taiteilija luo tilansa ja läsnäolonsa taiteensa kielen kautta, jota tämä stipendi on ansiokkaasti tukemassa”, toteaa Kuvataideakatemian dekaani Markus Konttinen.

Lisätietoja:

Taidesäätiö Merita, asiamies Teijamari Jyrkkiö, +358 40 557 6990

Taideyliopiston Kuvataideakatemia, dekaani Markus Konttinen, +358 50 350 8929

 Taideyliopiston varainhankinta ja yritysyhteistyö, yhteyspäällikkö Nana Salin, +358 50 4616780

 

Taidesäätiö Merita sr on yleishyödyllinen säätiö, jonka tarkoituksena on toimia suomalaisen taiteen ja taidehistorian tutkimuksen hyväksi. Säätiö ylläpitää ja kehittää omistamaansa taidekokoelmaa, järjestää sen teoksista näyttelyitä, antaa teoksiaan lainaksi taidenäyttelyihin, osallistuu Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen (STSY:n) näyttelytoimintaan sekä myöntää apurahoja kuvataiteilijoille ja taidehistorian tutkijoille.

Taideyliopiston Kuvataideakatemia on nykytaiteisiin keskittynyt akatemia, jonka on antanut ylintä kuvataiteen koulutusta Suomessa yli 160 vuotta. Vuodesta 2013 Kuvataideakatemia on ollut osa Taideyliopistoa Teatterikorkeakoulun ja Sibelius-Akatemian kanssa.