Photo: Andres Bucci

TADaC-tanssiryhmä tutkii teoksessaan kehollisen olemassaolon ilmentymiä

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssijantaiteen maisteriopiskelijat muodostavat viimeisenä opintovuotenaan tanssiryhmä TADaCin. Vuoden 2019 teos ’Their Limbs Their Lungs Their Legs’ saa ensi-iltansa Helsingissä perjantaina 18. tammikuuta. Työryhmässä on opiskelijoiden lisäksi mukana useita tunnettuja vierailevia taiteilijoita.

Hämyisässä, vihreän eri sävyissä kylpevässä tilassa yhdeksän esiintyjää tekee tutkimusmatkaa kehollisen olemassaolon eri ilmentymiin. Maisemallisessa maastossa jalat, jäsenet ja keuhkot ottavat uusia olomuotoja sumeassa symbioosisuhteessa.  

TADaC eli Theatre Academy Dance Company tarjoaa valmistuville tanssijantaiteen maistereille mahdollisuuden työskennellä ammattikoreografin kanssa ja esittää valmistunutta teosta kiertueella. Tavoitteena on ohjata valmistuvaa tanssitaiteilijaa tanssijan ammattiin ja kerätä kokemuksia teoksen esittämisestä erilaisissa tiloissa ja kulttuurisissa ympäristöissä.

Tänä vuonna TADaCin koreografina nähdään sveitsiläinen Lea Moro, joka on yksi Keski-Euroopan nuorista lupauksista. Hänen ryhmäteoksensa (b)reaching stillness nähtiin Helsingin Liikkeellä marraskuussa -festivaalilla vuonna 2016. Nyt maisteriksi valmistuvat tanssiopiskelijat vaikuttuivat Moron työstä ja toivoivat häntä koreografiksi omaan teokseensa. 

”Meitä kiinnosti työskentely kansainvälisen koreografin kanssa. Pidimme siitä, että Lea on nuori naispuolinen koreografi, jonka taiteellinen tuotanto on vahvaa ja huumorintajuista. Tuntui myös jännittävältä työskennellä Suomen ulkopuoliselta tanssikentältä tulevan taiteilijan kanssa,” opiskelijat toteavat yhteisesti. 

Lea Moro kertoo, että tässä teoksessa lavalla on enemmän tanssijoita kuin missään hänen aikaisemmista produktioistaan. Lisäksi tämä on ensimmäinen kerta, kun hän ei itse esiinny omassa teoksessaan.

”Tämä on ollut mahtava kokemus. Ennalta tuntemattomien kanssa on aina kiinnostavaa tehdä taiteellista työtä. Tämä on meille kaikille ensimmäinen yhteinen työmme; silti koen, että onnistuimme luomaan esityksen, joka on kuin oma universuminsa. Se on vihreä kosmos, jossa erilaiset tavat olla ja tulla joksikin sekoittuvat keskenään. Teoksen Their vahvistaa sitä kuka tekee. Limbs, Lungs ja Legs viittaavat jatkuvaan olemiseen, liikkumiseen, hengittämiseen ja olemassa olemiseen. Valo, ääni, lavastus ja koreografia ovat yhtä: ne ovat olemassa yhdessä ja toisiaan varten.” 

TADaCin tanssijoina nähdään tanssitaiteen maisteriksi valmistuvat Matilda Aaltonen, Taru Aho, Anni Kaila, Ella Koikkalainen, Riikka Laurilehto, Janna Loukas, Aino Purhonen, Ilona Salonen ja Jussi Suomalainen. Tanssin opinnäytteiden ohella teos sisältää äänisuunnittelun maisteri Joonas Pernilän opinnäytetyön. 

Dramaturgiasta vastaa dramaturgian maisteri Per Ehrnström. Puku- ja tilasuunnittelijana toimii Corinna Helenelund(vier.) ja valosuunnittelijana Jani-Matti Salo (vier.). 

Esitys- ja kiertuetiedot:

ENSI-ILTA:
Aika: Perjantaina 18.1. klo 19
Paikka: Teatterisali, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu (os. Haapaniemenkatu 6, Helsinki)
Liput: 7-17 euroa
Osta lippu täältä.

MUUT ESITYKSET:
Lisää esityksiä nähdään ajalla 22.1-2.2. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Teatterisalissa (os. Haapaniemenkatu 6, Helsinki).
Katso tarkemmat tiedot ja osta lippu osoitteessa uniarts.fi/tapahtumat.

KIERTUE:
Kevään 2019 varmistuneita kiertuepaikkoja ovat Viljandin Kulttuuriakatemia (23.4.), Tallinnan Kanuti Gildi Saal (25.4.) sekä Lausannen Théâtre Arsenic (8.-10.6.), jossa ryhmä vierailee La Manufacture – Haute Ecole des arts de la scEne -koulun kutsumana.

Tietoa vierailevista taiteilijoista:

Lea Moro valmistui Berliinin Inter-University Centre for Dance -oppilaitoksesta vuonna 2014 (BA Dance, Context, Choreography). Hänen ryhmäteoksensa „(b)reaching stillness“(2015) herätti kansainvälistä kiinnostusta ympäri Euroopan ja vieraili muun muassa vuoden 2016 Liikkeellä marraskuussa -festivaalilla Helsingissä. Morolle on myönnetty useita tanssi- ja koreografia-alan apurahoja ja palkintoja. Hän asuu ja työskentelee Berliinissä ja Zurichissä. www.leamoro.com

Corinna Helenelund on kuvanveiston, installaation ja lavastuksen parissa työskentelevä suomalainen taiteilija, joka valmistui Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2013. Hänen töitään on ollut esillä muun muassa Saksassa Kunstverein Göttingenissä, Ruotsissa Norrköpingin Taidemuseossa, Viron Nykytaiteen museossa, Pariisissa The Communityssa sekä Helsingin Sinne-galleriassa. Helenelund asuu ja työskentelee Porvoossa ja Berliinissä. www.corinnahelenelund.com

Jani-Matti Salo työskentelee installaatioiden sekä tila- ja valosuunnittelun parissa.  www.janimattisalo.net

Lisätiedot:

Nina Numminen, tuotantopäällikkö, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu
nina.numminen@uniarts.fi, p. 040 079 2027

Emilia Koivunen, viestintäpäällikkö, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu
emilia.koivunen@uniarts.fi, p. 046 921 5364