Suomen Säveltaiteen Tukisäätiöltä 50 000 euron lahjoitus kapellimestarikoulutukselle

Sibelius-Akatemian tukisäätiö on vastaanottanut 50 000 euron lahjoituksen Suomen Säveltaiteen Tukisäätiöltä, joka sulautui aikaisemmin tänä syksynä Alfred Kordelinin säätiöön. Lahjoitettavat varat siirtyivät Sibelius-Akatemiaan Suomen Säveltaiteen Tukisäätiön alaisuudessa toimineesta Robert Kajanuksen rahastosta, jonka tarkoituksena oli kapellimestareiden tukeminen.

Lahjoituksen tuella korkeatasoinen ja maailmanlaajuisesti tunnettu suomalainen kapellimestarikoulutus vahvistuu entisestään. Sibelius-Akatemian orkesterinjohtoa opiskelee tällä hetkellä pääaineenaan kahdeksan opiskelijaa. Koulutus on henkilökohtaista ja rahallinen tuki on tarpeen.

- Olen erittäin iloinen lahjoituksesta – kuten olisi varmasti myös Robert Kajanus, Sibeliuksen teosten merkittävä esittäjä ja Suomen kapellimestaritaiteen pioneeri. Hyvin tärkeä asia kapellimestarien koulutuksessa on eri orkesterikulttuurien tunteminen, ja uskonkin että rahaston varoja voidaan käyttää esimerkiksi kapellimestariluokan yhteisiin opintomatkoihin tutustumaan merkittävien eurooppalaisten orkestereiden työhön ja sointimaailmoihin. Kapellimestarikoulutuksen opiskelijat voivat myös hakea näistä varoista avustusta esimerkiksi mestarikursseihin, kilpailumatkoihin tai maisterikonserttiensa kuluihin, kertoo Taideyliopiston Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon professorina tammikuussa 2020 aloittava Sakari Oramo.

-Tämän lahjoituksen avulla voidaan esimerkiksi kutsua ulkomaisia huippupedagogeja vierailemaan kapellimestariluokan opettajina, järjestää muutamia isompia sessioita kapubändin kanssa julkisin esityksin sekä tarjota nuorille säveltäjille ja solisteille enemmän mahdollisuuksia työskennellä kapellimestariopiskelijoiden kanssa, visioi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon professorin virasta eläköitynyt kapellimestari Atso Almila.

Sibelius-Akatemian tukisäätiölle siirtyvä Robert Kajanuksen rahasto on perustettu vuonna 1933 tunnustuksena Kajanuksen pitkäaikaisesta ja merkittävästä työstä suomalaisen säveltaiteen hyväksi. Rahasto luovutettiin Suomen Säveltaiteen Tukisäätiölle vuonna 1972 ”kapellimestareille tarkoitettuna stipendirahastona”. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kapellimestariopiskelijoilla on mahdollisuus hakea opintojensa aikana tukea myös muista Sibelius-Akatemian tukisäätiön hallinnoimista rahastoista kuten 1980 perustetusta Jorma Panulan rahastosta sekä vuonna 2016 perustetusta Jukka-Pekka Sarasteen rahastosta.

Lisätietoja:

Anni Pokki
Kumppanuuksien asiantuntija
Taideyliopiston tukisäätiön asiamies
Sibelius-Akatemian tukisäätiön asiamies
+358 50 476 69 61

Lisätietoja musiikin johtamisen koulutuksesta Taideyliopistossa­