Photo: Antti Rislakki

Steve Reichin harvoin kokonaisena esitetty lyömäsoitinklassikko Musiikkitalossa 5.5.

SibA Percussion Ensemble esittää amerikkalaissäveltäjä Steve Reichin klassikoksi nousseen Drumming-lyömäsoitinteoksen Helsingin Musiikkitalossa 5. toukokuuta. Suurta mielenkiintoa jo ennakkoon herättänyt konsertti nähdään myös suorana verkkolähetyksenä UniartsTV:ssä.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian lyömäsoitinten pääaineopiskelijoista koottua Siba Percussion Ensemblea ohjaa amerikkalaissyntyinen, sittemmin Suomeen kotiutunut Tim Ferchen. Ferchenin asiantuntemus Steve Reichin musiikin tulkintaan on parasta mahdollista, sillä hän on itse soittanut lukuisia kertoja Drummingia ja muita teoksia säveltäjän omassa yhtyeessä. Hän oli mukana myös Reichin johtamassa klassikkolevytyksessä Deutsche Grammophonille vuonna 1974.

– Drummingia ei ole esitetty Helsingissä muutamaan vuoteen. Se on minimalismin perusteos, joka kaikkien lyömäsoittajien olisi hyvä tuntea ja päästä esittämään, Sibelius-Akatemian lyömäsoitinten lehtori Antti Rislakki kertoo.

Drumming haastoi aikanaan Eurooppa-keskeisen taidetradition

Steve Reich (s. 1936) kirjoitti kahdentoista muusikon Drumming-teoksen vuosina 1970–1971. Drumming on sävelletty neljälle viritetylle bongorumpuparille, kolmelle marimballe, kolmelle kellopelille, kahdelle naisäänelle, vihellysäänelle ja piccolohuilulle. Sävellyksestä tuli myöhemmin yksi tunnetuimmista minimalistista tyylisuuntaa määrittelevistä teoksista. Omana aikanaan kiistelty teos esitetään nyt harvemmin kuultuna, kokonaisena 70 minuutin versiona. Toisaalta aika on suhteellinen käsite: teos voi kestää soitettujen kertausten määrästä riippuen 55–75 minuuttia.

Reichin minimalistinen sävellystyyli kuvastaa hänen 1960-luvulla syntynyttä kapinaansa länsimaista ja Eurooppa-keskistä taidemusiikkitraditiota kohtaan. Hän onnistui rakentamaan Drummingin avulla yhteistä kontaktipintaa afrikkalaisen rytmimusiikin ja balilaisen gamelan-musiikin kanssa.

Steve Reich: Drumming
Pe 5.5.2017 klo 19.00
Sonore, Musiikkitalo
Liput: 17,50/11/6 € (Ticketmaster), 15/10/5 € (Musiikkitalo
Konsertti lähetetään suorana UniartsTV:ssä: uniarts.fi/uniartstv

Esiintyjät:
Daniel Bolado Garcia, Karl Johann Lattikas, Casper Lidsle, Aino Nisula, Henri Sakki, Tuomas Siddall, Tiia Toivonen, Elmeri Uusikorpi ja Tim Ferchen, perkussiot
Riikka Keränen ja Kristine Liede, laulu
Saara Lehtinen, piccolohuilu

Lisätiedot, median vapaaliput ja haastattelupyynnöt

Tuottaja Janne Ikäheimo
p. 040 710 4344
janne.ikaheimo@uniarts.fi